Quantcast

D. Teišerskytė teismui aiškinosi, kodėl balsavo už kreditų įstatymo pataisą

Buvusi Liberalų sąjūdžio atstovė parlamente Dalia Teišerskytė sako, kad buvusio kolegos Šarūno Gustainio pataisa dėl Greitųjų kreditų įstatymo buvo geresnė už prieš tai buvusią, todėl sulaukė jos balso.

Visgi buvusi parlamentarė pripažino, kad jaučiasi nuvylusi savo rinkėjus, nes jos pačios, dar labiau greitųjų kreditų išdavimo tvarką griežtinančios pataisos Seime pritarimo nesulaukė.

„Taip, aš nuvyliau rinkėjus, todėl kad aš jiems žadėjau kreditų įstatymą pažaboti, bet man nepasisekė, ir tai ne vien mano kaltė – jei Seimas balsavo prieš, tai mano rinkėjai turėtų tada šiek tiek pabarti Seimą, ne mane. Kas nuo manęs priklausė, padariau viską“, – žurnalistams teisme po apklausos sakė D. Teišerskytė.

D. Teišerskytė buvo apklausta trečiadienį Vilniaus apygardos teisme, „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.

Ji pasakojo, kad pirmadieniais Seime priimdavo rinkėjus ir nebuvo nė vieno tokio pirmadienio, kad neateitų kas pasiskųsti, kad kažkas prarado butą paėmęs greitąjį kreditą, ar nusižudė, paėmė paskolą svetimu vardu, tapo priklausomas nuo alkoholio.

Taip, aš nuvyliau rinkėjus, todėl kad aš jiems žadėjau kreditų įstatymą pažaboti, bet man nepasisekė, ir tai ne vien mano kaltė.

„Tokių problemų buvo labai daug ir jos buvo labai skaudžios, jas reikėjo tvarkyti. Kada mano įstatymui buvo uždėtas veto, Šarūnas Gustainis pateikė truputį švelnesnį (variantą – BNS), bet griežtinantį. Nesuprantu, kur čia problema – jeigu Seimas balsavo už įstatymą, kuo čia dėtas E. Masiulis?“, – stebėjosi liudytoja politinės korupcijos byloje. 

Tyrimo metu D. Teišerskytė laikėsi kiek kitos pozicijos ir aiškino nesupratusi, kad Š. Gustainio pataisa iš tiesų ne sugriežtina, bet sušvelnina sąlygas išduoti greituosius kreditus.

„Jeigu būčiau suvokusi, kad ši Š. Gustainio pateikta Vartojimo kreditų įstatymo pataisa sušvelnina vartojimo kreditų industrijų reglamentavimą, būčiau balsavusi „prieš“ šią pataisą, nes mano pozicija ir anksčiau pateiktos pataisos šiuo klausimu liudija, jog aš buvau griežtai „prieš“ vartojimo kreditų industrijos liberalizavimą, – prokurorui tyrimo metu yra prisipažinusi D. Teišerskytė. Jos liudijimą tyrėjams yra skelbęs portalas delfi.lt.

Bylos duomenimis, kaltinamas eksparlamentaras Š. Gustainis už iš koncerno „MG Baltic“ buvusio viceprezidento Raimondo Kurlianskio gautą kyšį registravo pateikto įstatymo pataisą. Jis siūlė sušvelninti Lietuvos banko įstatymo projekte numatytą vartojimo kredito gavėjo kreditingumo vertinimą ir patikrinimo reglamentavimą bei balsavo už šį projektą.

Įtariamo kyšio suma siekė 8,7 tūkst. eurų.

D. Teišerskytė mano, kad liberalų frakcijoje visada buvo svarstomi projektai prieš balsavimą, už Š. Gustainio pataisą liberalai galėjo balsuoti, nes taip buvo nuspręsta frakcijoje. Politikė taip pat buvo parengusi ir savo variantą, apribojantį Greitųjų kreditų išdavimą.

„Tai yra žmonės liberalai su savo nuomone, aš niekada nebalsuosiu, kuo netikiu“, – teismui sakė D. Teišerskytė. Ji taip pat teigė, kad buvo gavusi laišką iš praeityje garsaus krepšininko Arvydo Sabonio, prašant atsiimti savo griežtesnę Greitųjų kreditų pataisą, nes esą šie verslininkai remia sportą. Ji A. Saboniui atsakiusi, kad vieno vaiko gyvybė yra svarbiau už milijonus sportininkams, garsaus sportininko laišką ji pavadino cinizmo viršūne.

„Atsakiau labai bjauriai“, – pripažino D. Teišerskytė.

Buvusi Seimo narė pasakojo, kad į ją tuo metu kreipdavosi nepilnamečių, nuo alkoholio priklausomų žmonių artimieji, jie skųsdavosi, kad buvo paimti greitieji kreditai su milžiniškomis palūkanomis, politikę pasiekdavo žinios ir apie kreditus paėmusių žmonių savižudybes.

„Mano šeimoje irgi buvo atvejis, kai giminaitė paėmė kreditą ir šeimos nariai turėjo grąžinti“, – teismui pasakojo buvusi Seimo narė.

Naujienų portalas delfi.lt rašė, kad D. Teišerskytė anksčiau buvo pateikusi visiškai priešingą pataisą, nei jos kolega.

Anot portalo, tik tada, kai byloje kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis įkliuvo pareigūnams dėl 106 tūkst. eurų paėmimo iš buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ir žiniasklaida pranešė apie jiems pareikštus įtarimus, politikė teigė supratusi, jog pateko į frakcijos lyderių spąstus.

D. Teišerskytė teigė, kad R. Kurlianskį pažįsta iš televizijos.

„Vieną dieną frakcijos posėdyje buvo paskelbta negera naujiena, kad kratos E. Masiulio namuose, kad paimtas kyšis“, – sakė ji, pridūrusi, kad vėliau buvo apklausta prokuratūroje.

„Tai buvo šokas. (...) Faktiškai tai buvo partijos sunaikinimas, galbūt tiksliau susinaikinimas“, – teisėsaugos įtarimus apibūdino D. Teišerskytė.

Ikiteisminio tyrimo metu D. Teišerskytė pasakojo, kad dirbdama parlamente, buvo atsakinga už kultūros ir švietimo klausimus,  ekonominiais klausimais nepasisakydavo, nes jų nesuprato.

„Aš kartais nusižengdavau frakcijos nuomonei ir balsuodavau, kaip man atrodo, mūsų frakcija buvo pakankamai liberali“, – teismui sakė buvusi Seimo narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko jie

Ko jie portretas
čia taip ilgai tamposi? Aišku kaip dieną kas kur..Antra vertus, visos per 30 metų Valstybei ,,dirbusios"amžinosios partijos tą patį darė - prekiavo poveikiu. Gal ir iki šiol prekiauja. Štai Klaipėdoj verslininka su žulikėm nusipirko vietas kolxozniku komandoj ir praėjo į miesto valdžią. Kuo ne toks pat atvejas?

Uz

Uz portretas
Uz dyka arklys arklio nekaso o iz tokia paslauga tikrai buvo atsiskaityta kazkokiu budu

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Ir šitos Mockui už paskolą-kyšį atsidavė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių