Quantcast

Londono teismas: „Snoro“ akcininkai grąžinami Lietuvai

  • Teksto dydis:

Žlugusio banko „Snoras“ savininkai - Rusijos pilietis Vladimiras Antonovas ir Lietuvos pilietis Raimondas Baranauskas - turi būti perduoti Lietuvai, paskelbė du aukšto rango Londono Aukštojo teismo teisėjai, išnagrinėję bylą dėl jų ekstradicijos.

Teisingumo lordas Richardas Aikensas ir seras Peregrinas Simonas trečiadienį kaip nepagrįstus atmetė V.Antonovo ir R.Baranausko skundus dėl jų ekstradicijos. Tarp atmestų argumentų buvo ir teiginys, kad V.Antonovą bandoma apkaltinti dėl to, kad jis yra Rusijos pilietis, dėl jo politinių pažiūrų, pranešė naujienų agentūra „Press Association“.

Teisėjai sutiko, kad Lietuvos Generalinės prokuratūros sprendimas išduoti Europos arešto orderį buvo pagrįstas.

„Paprasčiausiai nėra jokių įrodymų, tiesioginių ar netiesioginių, kurie leistų nustatyti, kad buvo priežastinis ryšys tarp Europos arešto orderio V.Antonovui ir jo rusiškos pilietybės“, - teigiama teisėjų verdikte.

Tačiau buvusiems „Snoro“ savininkams paliekama teisė sprendimą skųsti Jungtinės Karalystės Aukščiausiajam Teismui.

Portalo lrytas.lt teigimu, teisėjai priekaištavo V.Antonovo ir R.Baranausko teisininkams, kad šie taip ilgai vilkino bylą.

„Paprastai šnekant, tai buvo vagystė. Bemaž pusė milijardo eurų buvo pasisavinti iš „Snoro“, – būtent tai ir privedė banką prie nemokumo“, – tiek pirmosios pakopos Vestminsterio teisme, tiek ir apeliaciniame teisme tvirtino Lietuvos interesus gynęs britų Karališkosios prokuratūros atstovas Johnas Hardy (Džonas Hardy).

R.Baranausko advokatas Johnas Jonesas (Džonas Džonsas) Londono teisme vasarį sakė, jog „prezidentė ir centrinis bankas „Snorą“ sužlugdė dėl politinių priežasčių“.

Anot jo, Lietuvos generalinė prokuratūra, gavusi centrinio banko skundą, Europos arešto orderį dėl V.Antonovo ir R.Baranausko suėmimo pateikė „labai greitai“, taigi, „neįmanoma, kad jie būtų atlikę kokį nors nepriklausomą tyrimą“. Anot jo, prokuratūrai galėjo būti daromas „politinis spaudimas“.

Lietuvos prokurorai yra pateikę Europos arešto orderį dėl V.Antonovo ir R. Baranausko suėmimo, jie įtariami pasisavinę apie 490 mln. eurų „Snoro“ turto. Prokurorai taip pat yra apriboję jų nuosavybės teises į 233 mln. eurų vertės turtą.

Prokurorai tvirtina, kad buvę banko savininkai apskaitos įrašuose buvo sukūrę netikrų sąskaitų ir kitų dokumentų, o 2011 metų liepą V.Antonovas pasirūpino, kad centriniam bankui būtų pateikta tikrovės neatitinkanti informacija.

V.Antonovas ir R.Baranauskas pernai sausį apskundė jiems nepalankų Londono Vestminsterio magistrato teismo sprendimą. Teisėjas Jonhas Zani (Džonas Zani), išnagrinėjęs Lietuvos generalinės prokuratūros prašymą, tuomet nutarė Lietuvai išduoti buvusius „Snoro“ akcininkus.

Buvęs „Snoro“ valdybos pirmininkas R.Baranauskas ir vienas jo akcininkų V.Antonovas šiuo metu gyvena Jungtinėje Karalystėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elena

Elena portretas
Puse milijono euru pasisavino tie vagys. Reikia pagalvoti apie apvogtus zmones, nes jie klastojo popierius ir voge is zmoniu pinigus. Labai noreciau kad musu teismai butu jiems neatlaidus ir tokie vagys butu nuteisti pagal savo nuopelnus. Tikiuosi musu teisejai tai gerai atliks. Tai bus pamoka ir kitiems. Kad ir Romanovui taip butu.

ura

ura portretas
s prazdnikom 9-ogo maja, tovari62 Antonov.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių