Quantcast

Lietuvoje dėl finansinio sukčiavimo bus teisiamas Estijos pilietis

  • Teksto dydis:

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl pinigų plovimo, sukčiavimo stambiu mastu, apgaulingos apskaitos ir neteisėtos komercinės ūkinės veiklos, kuriame įtarimai pateikti Estijos piliečiui.

Kaip ketvirtadienį pranešė FNTT, šių metų vasario pradžioje, bendradarbiaujant su Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Estijos teisėsaugos institucijomis ir Eurojusto atstovais, Vilniuje sulaikytas Estijos pilietis A.B.

Lietuvoje registruotos įmonės akcininkas ir direktorius įtariamas kartu su nenustatytu bendrininku, panaudojant nelegalią programinę įrangą, įsilaužęs į Jungtinėje Karalystėje registruotos kompanijos vadovo darbo kompiuterį, per kurį, prisijungęs prie kompanijos banko sąskaitos, atliko neteisėtą 180,9 tūkst. eurų banko pavedimą į Lietuvoje registruotos įmonės M banko sąskaitą, esančią viename iš Lietuvos komercinių bankų Po to A.B. nuvyko į banką su prašymu nedelsiant išgryninti visą minėtą sumą.

Anot FNTT, įtariamasis anksčiau teistas Estijoje, jo vadovaujama įmonė M realiai jokios veiklos Lietuvoje nevykdo, neturėjo jokių sandorių su Jungtinėje Karalystėje registruota įmone, neturi nei patalpų, nei darbuotojų, nemoka jokių mokesčių, neturi licencijos, reikalingos veiklai vykdyti.

Buvo gautas pranešimas iš Jungtinėje Karalystėje registruoto banko, kad minėti 180,9 tūkst. eurų buvo pervesti neteisėtai. Siekiant užkirsti kelią pinigų legalizavimui, visoms piniginėms lėšoms nedelsiant buvo pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Atlikę kratą FNTT pareigūnai pas Estijos pilietį rado 15 tūkst. eurų, taip pat aptikti internetinės bankininkystės prisijungimo kodai, Lietuvos bei užsienio šalių bankų mokėjimo kortelės.

Pareigūnams pradėjus tikrinti Estijos piliečio valdomos Lietuvoje registruotos įmonės M veiklą, nustatyta, kad pernai įmonė iš vienos Vokietijoje veikiančios įmonės įsigijo prekių už daugiau kaip 2 mln. eurų, tačiau šie pirkimai ir prekių pardavimai nebuvo deklaruoti Lietuvos valstybinei mokesčių inspekcijai ir nuo šių sandorių nebuvo sumokėti jokie mokesčiai.

Estijos piliečiui pateikti įtarimai dėl 180,9 tūkst. eurų įgijimo apgaule ir šių piniginių lėšų legalizavimo, sukčiavimo stambiu mastu, apgaulingos apskaitos ir neteisėtos ūkinės komercinės veiklos.

Griežčiausia galima bausmė už inkriminuojamas nusikalstamas veikas – 8 metai laisvės atėmimo. Siekiant užtikrinti ikiteisminį tyrimą ir teisminį bylos nagrinėjimą, teismas Estijos piliečiui A.B. skyrė suėmimą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir tyrimą organizuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių