Quantcast

Kyšio iš kredito unijos reikalavęs V. Aleksiukas lieka nuteistas

Aukščiausiasis Teismas antradienį atmetė dėl prekybos poveikiu stambiu mastu nuteisto įmonės „Va Bank Broker“ direktoriaus Valdemaro Aleksiuko skundą dėl nuosprendžio.

Teismai nustatė, kad, prisidengdamas pažintimis Lietuvos banke, V. Aleksiukas iš kredito unijos Centro taupomoji kasa reikalavo 70 tūkst. eurų kyšio.

Aukščiausiasis Teismas atmetė nuteistojo skundą ir paliko galioti Apeliacinio teismo nuosprendį, pranešė bylą tyrusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Nuteistajam V. Aleksiukui skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas trejiems metams. Taip pat jam skirta didesnė nei 940 eurų įmoka į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Lietuvos banko priežiūros tarnyba nuo 2016 metų pradžios inicijavo Centro taupomosios kasos patikrinimą. Vykstant šiam patikrinimui kredito unijos atstovus susirado V. Aleksiukas, jis pradėjo reikalauti nuo 15 tūkst. iki 70 tūkst. eurų žadėdamas padaryti įtaką, kad iš pradžių patikrinimas būtų palankus kredito unijai, o vėliau, kai pritaikytos sankcijos, kad jos būtų panaikintos.

Bylos duomenimis, V. Aleksiukas kontaktavo su savo pažįstamu, kuris tuo metu dirbo Centro taupomojoje kasoje, tačiau teismas nenustatė, jog V. Aleksiukas turėjo pažįstamų Lietuvos banke.

Nustatyta, kad jis turėjo bendrų pažįstamų su Lietuvos banko atstovais, bet duomenų apie tai, kad Lietuvos banko darbuotojai ir kai kurie iš vadovų, būtų žinoję apie V. Aleksiuko veiklą, byloje nėra.

V. Aleksiukas savo kaltės nepripažino.

STT 2016 metų kovą sulaikė V. Aleksiuką, kai jis iš Centro taupomosios kasos reikalavo 70 tūkst. eurų kyšio, girdamasis pažintimi su Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovu Vytautu Valvoniu ir tenisininku Andriumi Labunsku. STT teigė nustačiusi, kad V. Aleksiuko teiginiai apie jo ryšius su Lietuvos banko darbuotojais yra išgalvoti, o jokių realių sąsajų su pastaraisiais jis neturėjo.

„Lietuvos ryto“ grupės žiniasklaidos priemonės 2016-ųjų gegužės pradžioje pateikė pokalbių išklotines, kuriose, anot jų, V. Valvonis ir A.Labunskas kalba apie kyšius. Visuomenės informavimo etikos komisija šių metų kovą konstatavo, kad skelbdamas tokius teiginius dienraštis „Lietuvos rytas“ pažeidė visuomenės informavimo etiką.

Teismas yra konstatavęs, kad dienraštis „Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Patriotai“ ir naujienų portalas lrytas.lt skelbė tikrovės neatitinkančias žinias apie neva vykusius V. Valvonio pokalbius ir taip pažemino LB valdybos pirmininko Vito Vasiliausko garbę ir orumą. Teismas įpareigojo žiniasklaidos grupę šias neteisingas žinias viešai paneigti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių