Quantcast

Įtariamasis Sausio 13-osios byloje bus suimtas mažiausiai iki rugsėjo

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį atmetė įtariamojo, buvusio sovietų karininko Jurijaus Melio skundą dėl pratęsto kardomojo suėmimo. Rusijos pilietis yra suimtas tiriant Sausio 13-osios bylą.

Apeliacinio teismo vertinimu, birželio 8 dieną priimta Vilniaus apygardos teismo nutartis, kuria įtariamojo suėmimas pratęstas dar trims mėnesiams, skaičiuojant nuo birželio 12 dienos, yra teisėta ir pagrįsta.

Teismas atsižvelgė, kad bylos tyrimas yra itin sudėtingas ir didelės apimties, nėra pagrindo manyti, kad ikiteisminis tyrimas užtruks nepateisinamai ilgai ar yra vilkinamas.

„Šioje proceso stadijoje nėra galimybių kitomis kardomosiomis priemonės pasiekti numatytų tikslų“, - paskelbė Apeliacinis teismas.

Ši nutartis galutinė ir neskundžiama, tai reiškia, kad J.Melis bus suimtas mažiausiai iki rugsėjo vidurio.

Vilniaus apygardos teismas birželį yra skelbęs, kad, įtariamasis, būdamas nesuimtas, gali bėgti ar slėptis nuo ikiteisminio tyrimo, prokuroro ar teismo, kadangi jis su Lietuva nėra saistomas jokiais socialiniais ryšiais, yra užsienio valstybės pilietis, kurio gyvenamoji vieta ir ryšiai yra užsienyje.

Sausio 13-osios byloje Generalinės prokuratūros prokurorai jau rašo kaltinamąjį aktą. Byloje yra 69 įtariamieji - Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai.

Manoma, kad prokurorams maždaug per mėnesį surašius kaltinamąjį aktą, byla pasieks teismą. Proceso dalyviai - įtariamieji, jų gynėjai, nukentėjusieji, civiliniai ieškovai ar jų atstovai - susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga turėjo galimybę iki birželio 12 dienos. Susipažinimas jau baigtas.

Rusijos pilietis J.Melis buvo sulaikytas pernai kovo 12-osios vakarą Lietuvoje, Panemunės pasienio kontrolės punkte su Rusijos Karaliaučiaus kraštu. Jis kaltinamas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų. Prokurorų duomenimis, Rusijos pilietis buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

Dauguma kitų įtariamųjų nuo baudžiamojo persekiojimo pasislėpė užsienyje, todėl jiems yra išduoti Europos arešto orderiai, paskelbta jų tarptautinė paieška.

1991 metų sausį karinių veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos bei komendanto valandos metu buvo nužudyta 14 civilių, 32 sunkiai sutrikdyta sveikata, daugiau nei 1000 kitaip sužaloti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių