Quantcast

Gyvą 17-metę sudeginęs žudikas teisme užtarimo nerado

  • Teksto dydis:

Aukščiausiasis Teismas antradienį paskelbė, kad tik įkalinimo iki gyvos galvos bausmė gali apsaugoti visuomenę nuo itin ciniško ir žiauraus Dembavos žudiko Juliaus Jakubaičio.

36 metų vyras nuteistas laisvės atėmimu iki gyvos galvos už nepilnametės išžaginimą ir gyvos sudeginimą automobilio bagažinėje.

Pasak nutartį paskelbusio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko Jono Prapiesčio, nuteistasis nusikaltimą padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų, pamindamas elementarų žmogiškumą, atsiskleidė, kaip itin ciniškas, žiaurus ir visiškai abejingas kito žmogaus išgyvenimams bei gyvybei asmuo.

„Todėl tik laisvės atėmimas iki gyvos galvos gali sulaikyti tokį asmenį nuo naujų nusikaltimų padarymo, apsaugoti visuomenę nuo tokio pavojingo asmens ir užtikrinti teisingumo, proporcingumo, humaniškumo principų įgyvendinimą“, – konstatavo bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija.

Teismo nuomone, nuteistojo tvirtinimas, kad jis neprisidėjo prie nukentėjusiosios nužudymo, nes nusikaltimo vietoje pasirodė, kai automobilis jau liepsnojo, paneigia žemesniųjų pakopų teismų nustatytos faktinės aplinkybės.

Kaip pranešė teismas, byloje esančia įrodymų visuma nustatyta, kad padegant automobilį J.Jakubaitis buvo įvykio vietoje. Tai, kad nėra konkrečiai nustatyta, kuris iš nuteistųjų padegė automobilį, nepaneigia jo kaltės ypatingai žiauriai nužudant bejėgiškos būklės nukentėjusiąją.

Pasak bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos, nepagrįstas yra ir vyro tvirtinimas, kad jam skirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos prilygsta kankinimui ir pažeidžia Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatas, prieštarauja teisingumo, proporcingumo bei humaniškumo principams.

J.Jakubaitis kalėti iki gyvos galvos nuteistas kartu su 25 metų Deividu Antanaičiu. Nuosprendį abiem vyrams 2014 metų gruodį paskelbė Panevėžio apygardos teismas.

Septyniolikmetė nužudyta 2013-ųjų rugsėjo 21-osios rytą. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad J.Jakubaitis ir D.Antanaitis, apsvaigę nuo alkoholio bei psichotropinių ir narkotinių medžiagų, pamatė autobusų stotelėje laukiančią merginą ir jėga įsodino ją į automobilį.

Neteisėtai atėmę laisvę ir galimybę priešintis, vyrai prieš nepilnametę panaudojo seksualinę prievartą. Siekdami nuslėpti šiuos brutalius nusikaltimus, bejėgiškos būklės auką kaltinamieji netrukus nužudė sudegindami gyvą automobilio bagažinėje.

Prieš mirtį į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinusi mergina nurodė, kad yra išžaginta ir pagrobta dviejų vaikinų. Ji teigė esanti vežama automobilio bagažinėje, tačiau pareigūnams nepavyko nustatyti skambinančiosios buvimo vietos.

Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems nepavyko surasti žalios spalvos automobilio, kuriuo vežta nepilnametė. Po valandos gelbėtojai gavo pranešimą apie miške atvira liepsna degantį automobilį. Atvykus į įvykio vietą ir užgesinus automobilį „Volkswagen Passat“, jo bagažinėje rastas sudegęs kūnas.

Priimdamas galutinę nutartį Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad skiriant bausmę negali būti ignoruojamos ar neįvertinamos ir dėl nusikaltimo prarastos vertybės, jų vieta vertybių hierarchijoje.

„Nepilnametė mergina buvo sumušta, pažeminta, išžaginta, prieš jos valią uždaryta automobilio bagažinėje ir iš esmės gyva sudeginta, jai sukeliant ypač dideles kančias“, – pabrėžė teismas ir atmetė nuteistojo J.Jakubaičio kasacinį skundą.

Po įvykio Dembavoje iš Bendrosios pagalbos centro vadovo pareigų pasitraukė ilgametis jo vadovas Artūras Kedavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eiline piliete

eiline piliete portretas
Ant laužo tokius brudus.

Mukas

Mukas portretas
Tuos slykstynes issiusti i karjera, duoti kastuvus ir tegul nuo ausros iki sutemos zvyra kasa. Teises uzsibaige, tolerastijos zudikams nebus!

oho

oho portretas
Tai dar žudikas drįsta tvirtinti, kad bausmė iki gyvos galvos prilygsta kankinimui ir pažeidžia jo teises? Mano nuomone, tai "nekankinkit" jo - mirties bausmę sudeginant gyvą, tai čia būtų teisingiausia bausmė. O dabar tai dar šersim tokį pabaisą?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių