Quantcast

Dėl mokesčių vengimo nuteista notarė

  • Teksto dydis:

Molėtų notarė pripažinta kalta dėl valstybei nesumokėtų mokesčių, jai teks atlyginti padarytą žalą.

Bylą išnagrinėjęs Molėtų rajono apylinkės teismas atmetė teisiamosios 65-erių teisininkės F.V. prašymą atleisti ją nuo bausmės pagal laidavimą, jai skirta 1 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, vykdymą atidedant 2 metams, taip pat ji įpareigota atlyginti žalą „Sodrai“ – beveik 22 tūkst. eurų. Be to, nuteistoji turės padengti ir įsiskolinimą Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

Generalinė prokuratūra informavo, kad F.V., vykdydama notarės veiklą ir gaudama už tai pajamas, iš viso nesumokėjo daugiau nei 80 tūkst. eurų mokesčių bei įmokų.

Teismas konstatavo, kad, būdama teisininkė, F.V. žinojo, kad mokesčiai valstybei turi būti mokami pirmiau nei skolos fiziniams asmenims, skolos už prekes ar paslaugas.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai. Pasak tyrimui vadovavusio Panevėžio apygardos prokuroro Aido Amparavičiaus, 2014 metais F.V. jau teista už mokesčių nemokėjimą, bet nuo bausmės atleista, kai padengė skolą VMI. Tačiau paaiškėjo, kad vėliau notarė ir vėl nemokėjo mokesčių.

Nustatyta, kad moteris 2012 – 2015 metais pateikdavo Valstybinei mokesčių inspekcijai pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijas, tačiau pagal jas apskaičiuotų mokesčių nesumokėjo, taip pat nesumokėjo privalomojo valstybinio socialinio draudimo, sveikatos draudimo įmokų.

Notarė teisme pripažino netinkamai sudėliojusi prioritetus ir netinkamai paskirsčiusi gautas pajamas, kai nemokėjo mokesčių, o pinigus skyrė kontorai išlaikyti, kanceliarinėms prekėms pirkti, paskoloms grąžinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių