Quantcast

Baigė tirti bylą: žmonės buvo verčiami gabenti narkotikus skrandyje

  • Teksto dydis:

Teismui ketvirtadienį perduota byla, kurioje keturi asmenys kaltinami verbavę aukas, kad šie iš vienos šalies į kitą gabentų narkotikus.

Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, prekyba žmonėmis kaltinami trys šiauliečiai ir viena šilutiškė.

„Trys asmenys jau yra turėję kriminalinės patirties, yra anksčiau padarę įvairių nusikalstamų veikų. Jų amžius – nuo 20 iki 49 metų“, – per spaudos konferenciją sakė Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Violeta Bartušienė.

Pasak jos, penktasis įtariamasis šioje byloje slapstosi nuo teisėsaugos, todėl jo atžvilgiu tyrimas išskirtas.

„Mes jo nerandame jau beveik trejus metus. Jam įtarimas buvo pareikštas, sulaikytas nebuvo, nes nebuvo galima jo sulaikyti dėl sveikatos būklės“, – sakė prokurorė.

Bylos duomenimis, nusikaltimo organizatoriai ieškodavo prastos materialinės ir socialinės padėties žmonių, juos 2014 metų pabaigoje ir 2015 metų pradžioje verbuodavo narkotinėms medžiagoms įgyti, laikyti ir gabenti. Už tai jiems pažadėdavo nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų siekiantį atlygį.

„Žinojo, kad tie žmonės prasčiau gyvena, turi skolų ir tiems žmonėms pasiūlydavo pinigų, sakydami, kad tai lengvas darbas, lengvai užsidirbsit ir tie žmonės susigundydavo“, – sakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vyresnioji tyrėja Daiva Girskienė.

Pasinaudojant nukentėjusiaisiais, pergabenti daugiau kaip du kilogramai kokaino. Juodojoje rinkoje vienas gramas kokaino, policijos duomenimis, kainuoja apie 80 eurų.

„Tačiau reikia paminėti, kad ši medžiaga, kokainas, buvo labai gryna ir ji dar turėjo būti skiedžiama tris-keturis kartus, tad juodojoje rinkoje šie narkotikai galėjo kainuoti apie milijoną eurų“, – sakė policijos tyrėja.

Įkalbėjus patiklius žmones gabenti narkotikus, kaltinamieji pasirūpindavo jų kelionėmis ir su jomis susijusiomis išlaidomis – užsakydavo pasą, nupirkdavo lėktuvo bilietą, vizą, apmokėdavo nakvynę viešbutyje, pasitikdavo ir nuvesdavo, kur būdavo sutarta.

Nuo prekiautojų žmonėmis nukentėjo penki asmenys nuo 37 iki 54 metų, kilę iš Panevėžio apskrities. Nukentėjusiems tekdavo gabenti kvaišalus iš Pietų Amerikos į Europą arba platinti juos Europoje.

Dalis šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažintų asmenų nuteisti už narkotikų gabenimą. Kai kurie jau yra atlikę bausmę.

„Buvo gabenamos narkotinės medžiagos iš Lietuvos bei kitų užsienio valstybių, pavyzdžiui, iš Kolumbijos, gabentas kokainas, taip pat gabentos narkotinės medžiagos iš Lietuvos į Rusiją. Asmenys narkotines medžiagas gabendavo dviem būdais: vežant iš Kolumbijos į Prancūziją narkotinės medžiagos buvo paslėptos lagaminuose. Asmenys išvykdavo kaip turistai, jiems buvo suteikiamos piniginės lėšos. Grįždami į Europą jie parsiveždavo narkotinių medžiagų“, – sakė D. Girskienė.

Viena užverbuota moteris sulaikyta Kolumbijos oro uoste, ji bandė kontrabanda pravežti 400 gramų kokaino nugos dėžutėje.

„Kitas narkotinių medžiagų gabenimo būdas buvo vadinamieji gyvieji konteineriai – kai asmenys narkotines medžiagas gabendavo savo skrandžiuose. Šis būdas naudotas Europoje, taip pat iš Lietuvos į Rusiją“, – sakė policijos tyrėja.

Vienas iš nukentėjusiųjų pareigūnams pasakojo, kad buvo įsodintas į lėktuvą Rygoje, kuriuo skrido į Rusiją ir skrandyje galimai slėpė 30 vienetų apvalios formos plastikinių paketėlių. Užsienyje šiuos paketėlius su medžiaga atidavė rusakalbiam vyrui.

Išaiškintais atvejais narkotikai gabenti lagaminuose. Apie tai, kad narkotikus gabendavo ir skrandyje, pareigūnams papasakojo patys nukentėjusieji. Vienas žmogus sulaikytas Kolumbijoje, kitas – Prancūzijoje.

Pasak teisėsaugos, organizatoriai bei jų bendrininkai patys sekė, kaip užverbuoti asmenys vykdo nusikalstamą veiką, kontroliavo narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir gabenimo procesą.

Kai išsigandę užverbuotieji nutardavo pasitraukti iš nusikalstamų veikų darymo, prieš juos būdavo naudojami grasinimai, smurtas. Nukentėjusieji ne visada gaudavo žadėtą atlygį.

Vienas kaltinamųjų – V. J. taip pat bus teisiamas už neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu, sprogstamosiomis medžiagomis ir neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Kitas nusikaltimo bendrininkas Ž. Ch. taip pat kaltinamas neteisėtu disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu.

Ikiteisminio tyrimo metu policijos pareigūnai iš kaltinamųjų paėmė daugiau nei 2 kilogramus kokaino, taip pat V. J. namuose rasta 410 gramų pramoninės gamybos bedūmio parako.

Kaltinamiesiems gresia iki 15 metų nelaisvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių