Quantcast

Ugniagesiai: Rokiškio rajone žuvusio vyro gyvybę galėjo išgelbėti detektorius

  • Teksto dydis:

Ugniagesiai sako, kad Rokiškio rajone, Pandėlyje, gaisre žuvusio vyro gyvybę galėjo išgelbėti dūmų detektorius.

„Jeigu gyventojai būtų įsirengę autonominį dūmų detektorių, jis būtų prižadinęs juos anksčiau ir nelaimės būtų išvengta“, – sakė Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dalius Kunigėlis.

Praeito šeštadienio vakarą, 22 val., buvo gautas pranešimas, kad Pandėlyje dega gyvenamasis namas. Pirmasis gaisrą pastebėjo namo šeimininkas. Jis nuskubėjo į kitą namo galą žadinti žmonos. Vyras liepė jai bėgti iš namo, o pats liko viduje, manydamas, kad sugebės užgesinti gaisrą.

„Tuo metu pro šalį važiavo policijos pareigūnas. Pastebėjęs, kad iš namo veržiasi dūmai, jis sustojo pažiūrėti, kas atsitiko. Tarpduryje stovėjo šoko ištikta moteris, kurią jis nuvedė toliau nuo durų ir iškvietė ugniagesius gelbėtojus,“ – sakė Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos inspektorius Virgilijus Kulikauskas.

Atvykus ugniagesiams namas jau degė atvira liepsna. Apmalšinę ugnį, namo viduje ugniagesiai rado žuvusį vyrą. Gaisro metu išdegė virtuvė ir vienas kambarys, sudegė namų apyvokos daiktai, skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Pasak V. Kulikausko, gaisras kilo kambaryje, kur buvo vyras.

„Žuvęs žmogus buvo nerūkantis ir nevartojantis alkoholio, kambaryje nebuvo ir krosnies. Jo žmona įsitikinusi, kad gaisras kilo užsidegus naujam televizoriui. Neatmetama ir ši versija, nors požymių, kad gaisras kilo nuo jo, nėra. Tikėtina, kad gaisras kilo dėl elektros instaliacijos gedimo, nes gaisro židinys buvo ne ant grindų, o aukščiau. Jeigu žmonės būtų turėję dūmų detektorių, šis gaisras būtų pasibaigęs kitaip. Šiemet rajone jau buvo ne vienas atvejis, kai dūmų detektoriai išgelbėjo žmonėms gyvybes“, – sako ugniagesys.

Jo žmona įsitikinusi, kad gaisras kilo užsidegus naujam televizoriui. Neatmetama ir ši versija, nors požymių, kad gaisras kilo nuo jo, nėra.

Dūmų detektoriai išgelbėjo jau ne vieną gyvybę

Antradienio naktį, 2 val., Rokiškio rajone, Dvirėžių kaime, kilus gaisrui gyvenamajame name pradėjo veikti dūmų detektorius. Jis prikėlė iš miegų namo savininką, jis spėjo išbėgti į lauką. Gaisro metu išdegė gyvenamojo namo vidus.

Dėl galimo apsinuodijimo dūmais vyras buvo perduotas greitosios pagalbos medikams, jie vyrą buvo nuvežę į gydymo įstaigą apžiūrai.

Sausio 22 dieną Rokiškyje dūmų detektorius išgelbėjo moters gyvybę. Mediniame 7 butų name, antrajame aukšte, moters bute užsidegė krosnis, pasklido dūmai ir pradėjo veikti autonominis dūmų detektorius. Jo garsą išgirdo kaimynai. Vienas iš jų, Rolandas Strumskys, atskubėjęs išvedė moterį į lauką. Gaisras buvo greitai užgesintas, nes ugniagesiai buvo iškviesti laiku.

Rokiškio rajone, Juodupėje, naktį moterį namuose prižadino dūmų kvapas. Ji pamanė, jog jie sklinda iš kaimynų. Kai pradarė duris, suprato, kad gaisras kilo jos namuose. Dūmai pliūptelėjo į vidų, pradėjo veikti dūmų detektorius. Gaisras kilo katilinėje, kurioje moteris pelenus buvo supylusi į plastikinį kibirą, kuris ir užsidegė.

V. Kulikauskas sako, kad prevencinės akcijos „Gyvenkime saugiai“ metu lankydamiesi pas gyventojus ugniagesiai pastebėjo, kad dūmų detektorius jau įsigiję daugelis gyventojų, tačiau kai kurie juos dar laiko dėžutėse ant spintos.

Yra ir tokių, kurie namuose įsirengę ir ne po vieną dūmų detektorių, turi ir gesintuvą.

„Būtų gerai, kad savivaldybė pasirūpintų ir socialiniais būstais. Neseniai Obeliuose, socialiniame būste, kuriame gyveno šeima su keturiais vaikais, kilo gaisras, o dūmų detektoriaus nebuvo. Laimei, jis nesibaigė tragiškai, nors iki nelaimės buvo vienas žingsnis,“ – sako ugniagesys. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių