Nevalgykite papelijusios duonos

Žinokite, net mažas pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą.

Specialistai teigia – jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista.

Dažnai pašalinus pelėsį likusi dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tačiau patartina tokią duoną išmesti, nes pelėsis veikiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

Norint išvengti tolimesnio pelėsio formavimosi, rekomenduoja kruopščiai išvalyti duonos laikymo vietą. Tam, pasak ekspertų, puikiai pasitarnauja acto tirpalas.

Žinoma tai, kad šiltos žiemos drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti.

Maisto produktuose susiformuojantis pelėsis paverčia juos netinkamus vartoti, dėl to maistą turime išmesti.

Kovą prieš pelėsį pradėkite parduotuvėje, dar stovėdami prie duonos lentynos.

Apsvarstykite, ar verta pirkti didelį kepalą, kurį su namiškiais nespėsite suvalgyti iki galiojimo laiko pabaigos. Kaip ir kitus greitai gendančius produktus, duonos gaminius pirkite atsižvelgdami į suvartojimo poreikius, kad spėtumėte suvartoti per kelias dienas. Pasirinkus mažesnes duonos pakuotes, tikėtina, ji bus suvartota laiku ir nespės supelyti.

Daug žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Šis būdas gali padėti, tačiau geriau duoną laikyti duoninėje, kambario temperatūroje.

Šaldytuve duona (ypač kvietinė) praranda savo skonio ir kvapo savybes. Todėl geriau ją laikyti tiesiog ten, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos – duoninėje arba uždaroje spintelėje.

Atsarginis variantas

Kai namie nėra duonos ir kitų maisto produktų, o valgyti norisi, paieškokite, gal rasite avokadą. Jis – maistingiausias vaisius planetoje. 100 g avokado turi 163 kalorijas. Palyginti, 100 g obuolys turi ne daugiau kaip 50 kcal, o 100 g bananas – 90 kcal.


Šiame straipsnyje: kokteilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

patarimas

patarimas portretas
Nupirkta pjaustyta duona idekite I saldymo kamera .Is vakaro isimkite tiek riekeliu ,kiek reikes sekanciai dienai,naudokite svaru celofanini maiseli.Saldyta duona nepelija.

AK

AK portretas
Duona, ypatingai šviesioji, greita pagauti pelėsį ant paviršiaus, bet giliau jis išsivystys tik dar po savaitės-antros. Tad, šviesios duonos užkrėstus kraštus bent po centimetrą-pusę reikia nupjauti, ir iš abiejų pusių paskrudinti ant keptuvės. Perkaitinimas atmeta pelėsio plitimo galimybę ir padžiovina duoną - irgi nepalanku pelėsiui. Susidėję į kitą, švarų maišelį dar galėsite palaikyti ir savaitę, ir dvi. Taip pat galite perkaitinti duonos riekes profilaktiškai, kai žinote jog vertėtų, nelaukdami kol aiškiai įsimes.

Anonimas

Anonimas portretas
Siaip razinos dar kaloringesnes!
VISI KOMENTARAI 3
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Estai išsirinko vilką
    Estai išsirinko vilką

    Kol lietuviai dar tik sumanys išsirinkti nacionalinį gyvūną, estai tai jau padarė. Pirmadienį Estija paskelbė, kad juo tapo vilkas. Rinkimų valstybės mastu nebuvo. Kiškučių siaubas išrinktas apklausos būdu. Už pilkį daugiausi...

  • Ne viską įkainojame pinigais
    Ne viską įkainojame pinigais

    "Dar yra gerų žmonių Lietuvoje", – "Kokteiliui" pranešė Arnoldas, viename Lietuvos mieste pamatęs ranka rašytą skelbimą, kad dovanojama mėšlo. Skelbime yra nurodytas net konkretus šios dovanos kiek...

  • Norite porcelianinės pagalvės?
    Norite porcelianinės pagalvės?

    Šiandien apsukrūs vertelgos mums siūlo kuo minkštesnes pagalves, neva tik miegant ant tokių mes gerai pailsėsime. Visai kitokios nuomonės buvo kinai, gyvenę prieš labai daug metų. "Kokteilį" pasiekė informacija, kad sen...

  • Šašlykų sezonas atėjo
    Šašlykų sezonas atėjo

    Su atėjusia šiluma, parskridusiais gandrais ir visokiais kitokiais požymiais, rodančiais, jog jau pavasaris įpusėjo, – prasideda mūsų ilgai lauktas šašlykų sezonas. Marinavo kefyre Ne taip seniai Saulius "Kokteiliui&qu...

  • Augins jūrų žvaigždes
    Augins jūrų žvaigždes

    Netolimoje ateityje Danijos ūkininkai gyvulius šers jūrų žvaigždėmis. Šią savaitę Skivės mieste pradėtas statyti pirmasis pasaulyje šių vandens gražuolių fabrikas. "Jūrų žvaigždės – puikus baltymų šal...

  • Abonementas iki spalio
    Abonementas iki spalio

    "Kaip ir kasmet, taip ir šįmet, iki spalio įsigijau abonementą sportuoti. Be teisės nutraukti. Ankstesniais metais pilvas sumažėdavo per savaitę, sėdmenų raumenys sutvirtėdavo per mėnesį, sparčiai nykdavo celiulitas, ypač užpakalin...

  • „Versalį“ sužlugdė nuogybės
    „Versalį“ sužlugdė nuogybės

    Šiomis dienomis populiaraus prancūzų istorinio serialo "Versalis" gerbėjus pasiekė žiauri žinia. Po trečiojo sezono jis dėl žemų reitingų bus sustabdytas – nebus kuriamos naujos serijos. Tokią oficialią priežastį pateik...

  • Po vandens – arbata
    Po vandens – arbata

    Sunku patikėti, tačiau pasaulyje antras pagal populiarumą gėrimas – arbata. Akivaizdžiai pirmauja vanduo. Kasmet planetoje pagaminama apie 3 mln. tonų šviežios arbatos ir priskaičiuojama per 1,5 tūkst. skirtingų arbatos rūšių. ...

    1
  • Ne visiems patinka kormoranai
    Ne visiems patinka kormoranai

    Šalia Juodkrantės, Nidos link, yra didžiųjų kormoranų kolonija. Kad žmonės geriau ją pamatytų – Neringos vadovai įrengė asfaltuotą kelią, nutiesė medinius tiltus, iš medžių sukalė pakylą. Tai savotiškas turistų tr...

    1
  • Neniurzgėkite dėl odos
    Neniurzgėkite dėl odos

    "Kokteilį" pasiekė žinia: daug moterų dėl prastos veido odos išvaizdos ir ankstyvo senėjimo kaltina genus. Tačiau specialistai teigia, kad genai lemia vos 20 proc. mūsų odos būklės, žalą jai daro kiti faktoriai. Taip, moterys, ta...

    1
Daugiau straipsnių