Quantcast

Valstybei – vagimi paversto bocmano ieškinys

Buvęs jūrininkas pradėjo kovą su valstybe. Vienoje uosto kompanijoje dirbęs bocmanas bylinėjasi dėl žalos atlyginimo. Vyras prieš keletą metų buvo apkaltintas degalų vagyste iš keltų, tačiau teismai nepatikėjo "operatyvine informacija", kuria buvo grindžiamas kaltinimas, ir žmogų išteisino.

Ieškinys – 96 tūkst. eurų

64 metų V.K. į teismą padavė Lietuvos valstybę, atstovaujamą Policijos departamento ir Generalinės prokuratūros.

Ieškinyje vyras reikalavo atlyginti beveik 46 tūkst. eurų turtinę žalą, susijusią su prarastomis pajamomis po atleidimo iš darbo, ir 50 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Žmogus teismą tikino, kad itin išgyveno dėl atleidimo iš darbo. Iki pensijos buvo likę keleri metai, o šioje kompanijoje vyras dirbo nuo 1974-ųjų.

Klaipėdietis prarado viltį būdamas tokio amžiaus susirasti darbą. O atleisto dar ir už vagystę žmogaus, tikėtina, niekas ir nesamdytų.

Pasak buvusį jūrininką ginančio advokato Viačeslavo Žarkovo, bet kuris pilietis, vagimi "pakrikštijęs" kitą asmenį, sulauktų ieškinių, tačiau valstybės tarnautojai, neteisingai pasielgę su piliečiu, dažniausiai lieka nenubausti.

"O kas valstybėje turi už tai atsakyti? Bet kuris iš mūsų gali būti neteisėtai sulaikytas, gali prarasti darbą dėl neegzistuojančios vagystės, ir niekas už tai nesumokės. Tokio absurdo aš dar nebuvau matęs", – kalbėjo advokatas.

Tokio absurdo aš dar nebuvau matęs.

Vagystės nebuvo?

Šio klaipėdiečio gyvenimą apvertusi istorija prasidėjo dar 2012-aisiais.

Jūrų uosto policijos pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo pagal operatyvinę informaciją.

Ji liudijo, esą keturi vyrai užsiima degalų grobstymu iš linijinių keltų, jiems prisišvartavus Jūrų perkėlos terminalo teritorijoje.

Netrukus buvo gautos sankcijos dėl šių žmonių telefoninių pokalbių pasiklausymo. O vienas iš įtariamųjų net buvo sekamas.

Tokių nemenkas išlaidas atsieinančių priemonių buvo griebtasi dėl maždaug 220 litrų dyzelino.

"Tačiau mano ginamojo niekas neužklupo darant nusikaltimą. Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai kompaniją informavo apie neva padarytą vagystę, tačiau pati kompanija net neturėjo tokios informacijos. Jie patys konstatavo, jog nedisponuoja informacija, kad degalai yra pavogti", – aiškino advokatas V.Žarkovas.

Nors ikiteisminis tyrimas turi būti atliktas ne ilgiau kaip per šešis mėnesius, tačiau šiuo atveju jis itin užtruko.

"Byloje surinkta dvylika tomų medžiagos, žmogus buvo kankinamas trejus metus. Pradžioje buvo sulaikytas, vėliau negalėjo išvykti iš Lietuvos, o galiausiai ir atleistas iš darbo. Ką reiškia jūrininkui netekti darbo 60-ies metų? Jis nemoka nieko kita daryti, o susirasti darbo nėra šansų. Kompanija jį atleido, nes jis prarado darbdavių pasitikėjimą. O paaiškėjo, kad vagystės fakto net nebuvo. Trejus metus bylinėjamasi, leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai, o paaiškėja, kad net trūkumo įmonėje nėra", – akcentavo V.Žarkovas.

Laivų degalai – ne mašinoms

Advokatas V.Žarkovas pastebėjo, jog kompanija neatliko inventorizacijos ir nepateikė faktų, kad kompanija patyrė žalą.

Tiesa, prokuratūra čia turėjo kitą nuomonę, ir byla vis tiek pasiekė teismą.

"Valstybė daug lėšų išleido šiam tyrimui. Tris ekspertizes teko daryti. Kas tai apmokės?" – stebėjosi advokatas.

V.Žarkovo teigimu, teisme apklausinėjamas kelto vyr. mechanikas paliudijo, kad laivų degalų sklendės pašaliniams yra neprieinamos, visa sistema – kompiuterizuota.

"O juokingiausia šioje istorijoje tai, kad jūrinis dyzelinas negali būti naudojamas paprastoms transporto priemonėms. Įsipylus tokio dyzelino į lengvosios mašinos variklį, jis iš karto sugestų. Tik absoliutus kvailys galėtų pilti tokius degalus į savo automobilį, juk jį iš karto reikėtų išmesti", – stebėjosi V.Žarkovas.

Sulaikė su įkalčiais?

Pagal bylos medžiagą, bocmanas buvo sulaikytas 2012 m. birželio pabaigoje, prie garažo, kuriame laikė 60 litrų dyzelino.

Sulaikymo metu automobilyje buvo rasta ir paimta dar 120 litrų degalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Be abejonės dėl teisinio nihilizmo pirmoje eilėje kalta prezidentė D.P.G., kol ji nesėdės su savo šutve sunku ką įrodyti ir pakeisti. Dar kažką galėtų pasiekti įvardijant bylų fabrikuotojus pavardėmis. Dabar vadovaujasi žurnalistai pastatų pavadinimais: apylinkės teismas nuteisė, apygardos, pro kur oras pasiūlė, pritarė ... Visa ši teisėsmaukos sistema privalo dirbti ŽMONĖMS, o ne politikams bei kitoms tarnyboms. Klaipėdoje nusikalstama veikla užsiima teisėja V.Olcvikienė ir antstolis A.Selezniovas ir kita jų šutvė. Kodėl jie toliau dirba? Visur savi. Už šmeižtą sodinkite mane, kodėl bijote, visiems manau suprantama, nes aš įrodysiu. Juos dangsto visa nusikalstama sistema. Mano tel. 8 662 33770.

tam juokinga

tam juokinga portretas
Koks skirtumas. Jei įmonė kurioje jis dirbo nepasigedo jokio dyzelino, vagiant jo nepagavo, ekspertizė nustatė, kad jo automobilio bake dyzelinas ne iš laivo, tai kokie dar teismai? Kokie sekimai ir tyrimai? Ir visa tai dėl rasto 200 EUR vertės dyzelino? Pas mane garaže irgi yra kanistra su benzinu, tai jeigu koks policininkas ją ras, tai atims, išpompuos iš automobilio kurą ir paduos į teismą?

Juokinga

Juokinga portretas
Puse uosto mariaku vazineja ant jurinio dyzelio ir niekas nesugenda :D kurkuvienas dirnbau vienas vokietis kapitonas i savo nauja bmw istisai pila ir nieko :D
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių