Quantcast

Telefoninių sukčių linija vėl veikia?

Prieš gerus metus kalėjimo telefoninius sukčius demaskavęs klaipėdietis apstulbo – aferistų telefonas vėl veikia ir dabar juo atsiliepia skirtingi asmenys. Telekomunikacijų bendrovės atstovas tikino, kad minėtas numeris buvo užblokuotas dar pernai, o prieš kelias savaites suteiktas naujam abonentui. Ir esą yra labai menka tikimybė, kad minėtu numeriu vėl naudojasi kaliniai.

Susidūrimas su aferistais

Daugiau nei prieš metus dienraštis publikavo straipsnį "Sukčiams – aršus atkirtis" ("Klaipėda", 2017 10 04).

Jame aprašyta istorija nustebino ne tiek telefoninių aferistų įžūlumu, bet pamokančia pabaiga, kai tam tikra prasme triumfavo teisingumas.

Kaip tada paaiškėjo, kalėjime sėdintys asmenys atsitiktiniu būdu skambinėdavo žmonėms į fiksuoto ryšio telefoną. Ir taip kelis kartus apgavo tą pačią garbaus amžiaus klaipėdietę.

Po tų skambučių iš "kontoros", pavadintos "Alio, mama", labai įniršo nukentėjusiosios sūnus.

Vyras pradžioje atliko visus oficialius žingsnius, ieškodamas būdų, kaip sutramdyti tuos veikėjus.

Kadangi sukčių telefono numeris liko "aukos" telefono aparato atmintyje, jis bendruoju pagalbos telefonu 112 pranešė, jog štai šiuo numeriu telefoniniai sukčiai ieško aukų ir paprašė imtis veiksmų, kad nebūtų nuskriausti kiti žmonės.

Iš pirmų žodžių supratau, kad veikėjai sėdi kalėjime.

"Kaip manote, koks buvo rezultatas? Ogi šitas numeris po to veikė dar penkias dienas. Vadinasi, dar beveik savaitę jie galėjo apgaudinėti kitus atsiliepusiuosius. Per tą laiką pats nusprendžiau veikti. Paskambinau tuo numeriu. Iš pirmų žodžių supratau, kad veikėjai sėdi kalėjime. Pradžioje klausiausi tik jų keiksmų", – dienraščiui tada pasakojo klaipėdietis.

Teroras dėl teisingumo

Vyras nenurimo, skambino jiems ir vėl, kol išvedė kalinius iš kantrybės.

Pagaliau keiksmų kiek sumažėjo, pokalbis jau daugmaž tapo panašus į žmonių kalbėjimą, tačiau nusikaltėliai ir toliau tyčiojosi, esą "jei tie senukai "lochai", tai juos ir toliau mulkins".

Klaipėdietis nusprendė juos pamokyti. Jis pasakojo, jog turi teisę siųsti nemokamas SMS žinutes, todėl nustatė tokią programą išmaniajame telefone ir aferistams ėmė siųsti žinutes kas dvi sekundes.

Nusikaltėliai gavo apie 4 tūkst. SMS pranešimų.

"Kaip suprantu, "nulaužiau" jų telefono aparatą, per tą laiką jie negalėjo vystyti "savo verslo". Po pirmųjų trijų šimtų mano skambučių jiems (jūs teisingai išgirdote), jie tapo sukalbamesni. Paskui išbandžiau dar vieną labai veiksmingą būdą", – šypsojosi klaipėdietis, nubaudęs senolių skriaudikus.

Tokios savotiškos klaipėdiečio "pamokos" telefoniniams sukčiams vyko beveik savaitę.

Per tą laiką jų telefonas kartais būdavo išjungiamas, kartais jie neatsiliepdavo, tačiau nuolatos atakuojami buvo priversti kalbėtis su atkakliu, jų žodžiais tariant, "lochu".

Klaipėdietis suprato, kad jei tie veikėjai, net taip "terorizuojami", negalėjo atsisakyti tos telefono kortelės, turi tam rimtų priežasčių.

Kilo įtarimų, kad jie veikiausiai sėdi įkalinimo įstaigoje. Įvedus tą sukčių numerį į interneto paiešką, išaiškėjo, kas yra paslaugos teikėjas.

Skambučiai iš kalėjimo

Veikiausiai nusikaltėliai apsirūpino išankstinėmis mokėjimo kortelėmis.

"Tele 2" atstovas Andrius Baranauskas patvirtino, kad minėtu telefonu tikrai buvo skambinta iš vienos įkalinimo įstaigos.

"Mes galime nustatyti tik apytikslę vietą, iš kur yra skambinama. Jei telefono kortelė ilgą laiką "nejuda" (nes paprastai telefoną turintis žmogus migruoja), o ją aptarnaujanti stotis aptarnauja įkalinimo įstaigą, tada atsakymas daugiau nei akivaizdus. Patikrinę, pamatėme, jog pagal visus požymius minėtu numeriu buvo skambinta iš įkalinimo įstaigos. Žinoma, kyla kitas klausimas: kaip gali būti, kad kaliniai turi mobiliuosius telefonus?" – tada stebėjosi A.Baranauskas.

Kai išaiškėja tokie atvejai, telekomunikacijų bendrovė, bendradarbiaudama su policija, gali apriboti kortelės veikimą.

Tokių kortelių per pastaruosius metus jau yra blokuota tūkstančiai.

Dienraščio duomenimis, vadinamieji išeinantys skambučiai yra stebimi pagal specialų algoritmą, jei skambučiai sukelia įtarimų dėl galimų telefoninių sukčiavimų ar kitų nusikalstamų veiksmų, telekomunikacijų kompanija tam klientui siunčia įspėjimo žinutę, kad kortelė yra blokuojama, jei nori blokavimą panaikinti, klientas turi ateiti į bet kurį bendrovės saloną.

Pasak A.Baranausko, iš tų kelių tūkstančių užblokuotų kortelių turėtojų nė vienas kol kas neatėjo panaikinti savosios blokavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar portretas
vis tipo probacijos tarnyba skambina tūlam Mišeikiui? Sakė skolos.

T

T portretas
Jei moka mokesti uz numeri nereiskia ,kad turi teise daryti ka nori cia jau patys daro nusikaltima nu bet siais laikais viskas atrodo normalu svarbu kitam bloga padaryti idiotai

Lietuvis

Lietuvis portretas
Rekrūta ir Darbo vartai daug žmonių irgi apgavę. Prižada, kad įdarbins užsienyje, paima eurus, o paskui nekelia ragelio ir Lietuvos valdžia negali nieko padaryti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių