Quantcast

Teismas sugriežtino bausmes Švėkšnos auklėtines seksualiai išnaudojusiems vyrams

Lietuvos apeliacinis teismas sugriežtino laisvės atėmimo bausmes vyrams, kurie nuteisti kalėti už tuometinės Švėkšnos specialiosios mokyklos auklėtinių seksualinį išnaudojimą.

Už lytinės aistros su nepilnametėmis tenkinimą dviem 32–38 metų vyrams paskirtos 2-3 metų laisvės atėmimo bausmės (atidedant bausmės vykdymą 2 ir 3 metams), o dar dviem 41–55 metų vyrams, pripažintiems kaltais ne tik dėl lytinės aistros tenkinimo, bet ir dėl vaikų pirkimo tikslu išnaudoti juos seksualiai, teismas skyrė 7 su puse ir 8 metų laisvės atėmimo bausmes, jas atliekant pataisos namuose.

Kaip pranešė prokuratūra, už pelnymąsi iš bendramokslių prostitucijos ir vaikų pardavimą nuteistos keturios 19–21 metų Švėkšnos specialiosios mokyklos (dabar – „Diemedžio“ ugdymo centras) auklėtinės, joms skirtos nuo 1 metų 6 mėnesių iki 5 metų laisvės atėmimo bausmės, atidedant jų vykdymą nuo 1 metų 6 mėnesių iki 3 metų bei paskiriant kitus įpareigojimus.

Ši byla jau buvo nagrinėta pirmos instancijos Klaipėdos apygardos teisme, kur kaltinamieji buvo išteisinti dėl vaikų pardavimo ir pirkimo bei jiems skirtos švelnesnės laisvės atėmimo bausmės. Už lytinės aistros su nepilnametėmis tenkinimą keturiems tada buvo paskirtos terminuotos nuo 2 iki 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmės. Jas paskirta atlikti atvirojoje kolonijoje ir pataisos namuose.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas, vadovavęs ikiteisminiam tyrimui, nesutiko su tokiu teismo nuosprendžiu ir apskundė jį apeliacine tvarka. Prokuroras apeliaciniame skunde prašė panaikinti visų aštuonių nuteistųjų išteisinimą dėl vaiko pirkimo ir pardavimo.

Pasak prokuratūros, į kaltintojo skundą buvo atsižvelgta – Švėkšnos seksualinio išnaudojimo byloje 8 asmenys nuteisti ir už vaikų pirkimą, ir pardavimą.

Nukentėjusiomis šioje byloje pripažintos penkios merginos. Jos nukentėjo nuo tuo metu nepilnamečių kaltinamųjų, kurios siūlydavo savo bendramokslėms užsidirbti pinigų už žymiai vyresnių vyrų seksualinį tenkinimą.

Įvairiose interneto svetainėse, pažinčių portaluose ir televizijos kanaluose jos Klaipėdos apskrityje ieškodavo vyrų, norinčių patenkinti savo lytinę aistrą už pinigus. Vėliau SMS žinutėse jos klientams nurodydavo vietas, kur šie susitiks su jų nepilnametėmis bendramokslėmis. Už 15 – 60 eurų lytiškai santykiavusios nepilnametės pinigus atiduodavo savo sąvadautojoms. Tačiau uždarbį merginos leido drauge: pirkdavo cigaretes, alkoholį, maisto prekes. Mergaitės buvo išnaudojamos apie trejus metus.

Seksualinio išnaudojimo Švėkšnos „Diemedžio“ ugdymo centre nusikaltimus tyrė Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Švėkšnos  specialiojo ugdymo centras veikė kaip pagrindinės mokyklos tipo specialiojo ugdymo centras elgesio ir emocijų sutrikimų turintiems mokiniams.

Šiuo metu įstaiga vadinama ugdymo centru „Diemedis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių