Quantcast

Šnipų istorijoje pagarsėjęs klaipėdietis iš valstybės reikalauja 20 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Šnipų istorijoje pagarsėjęs kompiuterių specialistas ir dėl prekybos kvaišalais nuteistas Pavelas lljinas prašo iš valstybės priteisti jam 20 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Tokia suma klaipėdietis įvertino patirtus išgyvenimus dėl penkerius metus trukusio baudžiamojo persekiojimo baudžiamojoje byloje dėl neteisėto informacijos rinkimo apie privačių asmenų gyvenimą. Viename Klaipėdos naktinio klubo poilsio patalpose buvo aptikta savadarbė pasiklausymo įranga. Buvo įtarta, kad įrangą pagamino ir sumontavo P.Iljinas. 2013 metais Klaipėdos apygardos teismas atmetė prokuratūros apeliacinį skundą, kuriuo siekta nuteisti P.Iljiną nuteisti.

Klaipėdiečio ieškinys valstybei nagrinėjamas Vilniaus miesto apylinkės teisme. Antradienį įvyko bylos parengiamasis posėdis. Jame P.Iljinas pareiškė, kad nori savo ieškinį padidinti 50 eurų, nes patiria kelionės išlaidas, važinėdamas į posėdžius iš Klaipėdos į Vilnių bei atgal.

P.Iljinas BNS pasakojo, kad, jo manymu, nebuvo pagrindo jam kelti bylos dėl neteisėto informacijos rinkimo. Po išteisinimo jis kreipėsi į teisėsaugos institucijas ir Teisingumo ministeriją.

„Aš siūliau sudaryti taikos sutartį – sumokėti man 5 tūkst. litų (1 tūkst. 448 eurus) ir viskas. Bet valstybė atsisuko užpakaliu, aš bandžiau kalbėti, bet nieko nepavyko. Aš praradau sveikatą, universitetą, be to, paviešinus bylą, įgijau „šlovės“,– BNS sakė klaipėdietis.

Jis mano, kad byla dėl neteisėto informacijos rinkimo buvo viena pirmųjų Lietuvoje, o ją tirti teisėsauga neturėjo patirties.

Dabar vyras yra paleistas lygtinai į laisvę iš Vilniaus pataisos namų, kur atliko bausmę dėl narkotikų platinimo ir gamybos. Prieš keletą metų jo namuose buvo rasta narkotikų. P.Iljinas sakė kovosiąs ir dėl nepagrįsto nuteisimo narkotikų byloje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas P.Iljino byloje prieš valstybę prijungė ieškovo pateiktus dokumentus, taip pat nusprendė išreikalauti nagrinėtos baudžiamosios bylos medžiagą iš Klaipėdos apylinkės teismo.

Atsakovais šioje byloje yra patraukta Generalinė prokuratūra, Teisingumo ministerija ir Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Generalinė prokuratūra mano, kad klaipėdietis praleido terminą bylinėjimuisi su valstybe. Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas rugsėjo 30 dieną.

Pernai P.lljinas Lietuvai buvo grąžintas iš Didžiosios Britanijos, kur prašė politinio prieglobsčio. Vyras buvo sulaikytas pagal Europos arešto orderį ir perduotas Lietuvai, čia jis turėjo atlikti jam skirtą pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę kvaišalų prekybos byloje.

Klaipėdietis išgarsėjo 2000 metais, kai Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) viešai paskelbė sulaikiusi Lietuvos ir JAV naudai šnipinėjusį asmenį. Teigta, kad klaipėdietis bandė įsilaužti į FST kompiuterių tinklą. Tačiau Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir pats P.Iljinas FST pranešimą neigė, vadindami tai kerštu už nesėkmingą mėginimą vilnietį užverbuoti. Buvo pareikšta, kad jau po pirmųjų Rusijos tarnybų bandymų užverbuoti P. Iljinas apie tai pranešęs VSD pareigūnams

Vėliau P.Iljinas teistas už turto prievartavimą iš vieno Lietuvos banko. Tuomet jam skirta lygtinė bausmė.

P.Iljinas 2003 metų birželį buvo sulaikytas tuometiniame Vilniaus banke, kai atėjo pasiimti reikalautų pinigų litų. Prieš tai banką pasiekė interneto vartotojo laiškas, kuriame buvo žadama išmokyti, kaip įsilaužti į banko informacines sistemas. Be to, keliose nemokamose interneto svetainėse P. Iljinas siūlė už pinigus atskleisti keturių įmonių prisijungimo prie Vilniaus banko informacinių sistemų duomenis.

Ištrūkęs į laisvę, įtariamasis pasislėpė Rusijoje. Ten jis gyveno nelegaliai, kol 2004-ųjų balandį buvo sulaikytas. P. Iljino ekstradicija iš Rusijos užtruko beveik metus, į Lietuvą jis pargabentas tik 2005 metų kovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių