Quantcast

Paaugliai vandalai – neliečiami?

Atėjusi į darbą pietinėje Klaipėdos pusėje esančio vaikų darželio "Volungėlė" vadovė apsiašarojo. Vos prieš dieną oficialiai perduota naudoti nauja tvora, skirianti darželio teritoriją nuo vaikų globos namų, buvo  sumaitota.

Liejo nežabotą pyktį

Darželio darbuotojams neteko ilgai sukti galvos, svarstant, kas galėjo sugadinti naujutėlę tvorą. Kitapus jos mėtėsi sulaužytos kėdės.

Tai bylojo apie nežabotą kaimynystėje gyvenančių paauglių agresijos proveržį.

Veikiausiai nepilnamečių siautulio būta vėlų sekmadienio vakarą arba naktį į pirmadienį.

Tik penktadienį darželio vedėja gavo naujosios tvoros perdavimo aktą.

"Tiems vaikams kartais būna sunku suvaldyti emocijas. Gaila ir vaikų, ir globos namų vadovų, bet gaila ir pačių savęs. Buvome susitikę, dalyvavo ir socialiniai pedagogai. Vaikai patys prisipažino. Jų buvo gal aštuoni, bet spardę tvorą prisipažino vos du. Jie tiesiog išspyrė pačias sekcijas, – pasakojo darželio "Volungėlė" vedėja Eugenija Simpukienė. – Pirmadienį ryte suskubome vielomis tvirtinti tvorą, nes taip palikti negalima, turime užtikrinti vaikų saugumą. Raišiojome, bintavome, kaip išmanydami tvirtinome. Bet tai išeitis tik trumpam laikui. Akivaizdu, kad tas sekcijas teks keisti."

Pasak vadovės, sumaitota 13 tvoros sekcijų, viena jų vertinama 25 eurais.

Policijai pranešę atsakingi darželio darbuotojai sakė, kad padaryta žala siekia 500 eurų. Šiuos pinigus nukentėjusioji pusė prašo išreikalauti iš kaltininkų.

Ruošiasi kalėjimui

Vakar E.Simpukienė buvo kviečiama apklausai į policiją. Klaipėdos miesto policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo.

"Volungėlės" vedėjos žiniomis, kaltininkai – 12–14 metų paaugliai.

Kol kas už nepilnamečius auklėtinius atsakinga vaikų globos namų administracija, tad ji turėtų atlyginti kaimynų patirtus nuostolius.

Tačiau atsakomybės naštą patirs ir patys kaltininkai, iš jų gali būti atimti valstybės mokami kišenpinigiai.

Nevaldomi auklėtiniai gadina globos namų vadovės sveikatą, ji ne kartą svarstė, kad vertėtų patausoti savo nervus ir palikti šį sunkų visomis prasmėmis darbą.

Moteris pavargo nuo lavinos priekaištų dėl auklėtinių krečiamų piktadarybių.

Vienas sakėsi nieko nebijantis, esą ar taip, ar taip vieną dieną atsidurs kalėjime.

"Nereikėjo nė policininkų, man buvo iškart aišku, kas tai padarė. Tie vaikai prisipažino. Bet didelės atgailos iš jų neišgirdome. Jie ciniškai pareiškė, kad globos namai atlygins žalą. O vienas sakėsi nieko nebijantis, esą ar taip, ar taip vieną dieną atsidurs kalėjime", – prisiminė E.Simpukienė.

Baiminasi smurto

Vaikų globos namų "Smiltelė" kaimynystė šiam darželiui jau seniai apkarto.

Nors darželyje "Volungėlė" priešmokyklines klases lanko ir globos namų auklėtiniai, abiejų įstaigų darbuotojai bei auklėtiniai gražiai bendrauja, valstybės auklėjamų paauglių pykčio proveržio pasekmes darželis pajuto ne pirmą kartą.

Kai buvo renovuojamas darželis, nuo jaunųjų kaimynų nukentėjo ir statybininkai. Vienam jų buvo pavogtas mobiliojo ryšio telefonas.

Mažasis vagišius buvo nutvertas nekviečiant policininkų. Vaikas atidavė pavogtą daiktą.

Tuomet atrodė, kad šis įvykis tapo gera pamoka.

"Svarbiausia, kad jie neskriaudžia mūsų vaikų. Tvorą mes susitvarkysime, bet jei pradėtų smurtauti prieš mažylius, jau būtų visai blogai. Labai tikimės, kad greitai čia valstybės auklėjamų vaikų nebeliks, bet tikėtis, kad, panaikinus vaikų namus, viskas pasikeis į gera, labai naivu. Tai tėra graži iliuzija. Kasmet vaikai tampa vis mažiau prognozuojami, vis blogesnio elgesio. Net mūsų darželyje atsiranda vaikų, kurie, būdami labai maži, kanda auklėtojoms. Ne vienam psichologo pagalba reikalinga jau darželyje", – atviravo E.Simpukienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranciskus

Pranciskus portretas
Juos aukleti reikia atiduoti Seimo narei Dovilei Sakalienei, kuri priimineja istatymus, igalinancius ugdyti vandalus. Ir, aisku, tegu pabando juos aukleti Austeja Landapie ugdyma.sbergiene, daug snekanti

Anonimas

Anonimas portretas
Aleksandai, rašote kad matote kaip krečia išdaigas, o bent kartą kvietėte policiją

Rita

Rita portretas
Man rodos jau seniai ten reikėjo keisti direktore,ji nesusitvarko,o išeiti nenori
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių