Quantcast

Nužudyto apsaugininko tragedija apnuogino grėsmes

Šiurpus įvykis Klaipėdos "Akropolyje", kai vagyste įtartas vaikinas peiliu mirtinai traumavo jauną apsaugininką, sukrėtė visą Lietuvą ir atskleidė daug problemų. Jaunuolio žūties aplinkybes tiria pareigūnai, tuo metu visuomenė aptarinėja saugos tarnybų darbo ypatumus ir pavojus.

Mandarinus sumaišė su svogūnais

Penktadienį vakare įvykiai vystėsi taip greitai, kaip amerikiečių trileryje. Apie 19 val. prekybos centro apsaugai buvo pranešta apie neteisėtai pasielgusį pirkėją. Savitarnos skyriuje jaunas vyras įsigijo mandarinų, o sumokėjo už svogūnus. Taip parduotuvei buvo padaryta apie 1,2 euro žala.

Apsaugininkai kaltininką nusivedė į savo tarnybines patalpas.

Kas ten vyko, užfiksuota vaizdo kamerų įrašuose, tad tai palengvins tyrimą ir padės nustatyti įtariamojo kaltę.

Iš oficialių pranešimų žinoma, kad tuo metu tarnybinėse patalpose buvo trys apsaugos darbuotojai. Kilo konfliktas su čia atvestu neteisingai pasielgusiu pirkėju.

Jis išsitraukė statybinį peilį ir juo į kaklą sužalojo 23 metų apsaugos darbuotoją Rosvaldą P. Kitam apsaugininkui peilis sužeidė ranką. Trečiasis puolė vytis sprunkantį vaikiną, šaukė prašydamas žmones sulaikyti bėglį ir kviesti greitąją pagalbą.

Į antrajame aukšte įrengtas patalpas nuskubėjo pirmąją pagalbą mokantis suteikti pirkėjas. Jis užspaudė žaizdą, iš kurios plūdo kraujas.

Peilio ašmenys pažeidė svarbią Rosvaldo P. kraujagyslę, padėti jam jau nebuvo įmanoma, vaikinas mirė įvykio vietoje.

Jaunuolis apsaugininku dirbo kiek daugiau nei metus. Bendradarbiai jį apibūdino kaip ramų, santūraus būdo vaikiną. Sklando gandai, kad jis tik norėjo padėti su įtariamuoju besiaiškinančiam kolegai, atnešė jam antrankius.

Išsigando kruvino peilio

Sprunkantį žmogų su kruvinu peiliu rankoje matė visas būrys prekybos centro klientų.

Klaipėdietė su paaugle dukra prie arčiausiai apsaugos patalpų esančio "Maksimos" informacijos centro laukė, kol galės sumokėti mokesčius.

Abi labai ryškiai matė atbėgantį žmogų su peiliu rankoje. Pasak moters, tai buvo vienas šiurpiausių jos patirtų išgyvenimų.

Pagalbos šauksmą išgirdo ir keli jaunuoliai. Savisaugos instinktas juos sulaikė nuo noro vytis peiliu ginkluotą vyrą.

Kaltininkas išbėgo iš parduotuvės ir dingo tamsoje.

Vos po kelių minučių atskubėjo medikai ir policija. Kiek vėliau atvažiavo ir ritualinių paslaugų katafalkas, kiekvienam, net ir nesupratusiajam, kas atsitiko, tapo aišku – žuvo žmogus.

Policininkai iš apsaugininkų išgirdo pirminę įvykių versiją ir pradėjo aiškintis įtariamojo asmenybę. Nuotraukoje užfiksuotas asmuo atrodė kiek neįprastai: mūvėjo didelę kepurę su bumbulu ir striukę su kailiniu kalnieriumi.

Policija išplatino įtariamojo nuotrauką. Internete imta abejoti, ar šis keistai apsirengęs vyras nėra užsienietis ar emigrantas.

Pareigūnai paskubėjo paskelbti, kad įtariamasis apsaugos darbuotojams įkliuvęs ne pirmą kartą, esą jis dažnai sukčiauja savitarnos kasoje pasiimdamas brangesnes, bet sumokėdamas už pigesnes prekes.

Ieškojo nakvynės namuose

Įtariamojo asmenybę policininkai teigė išsiaiškinę jau pirmosiomis valandomis po nelaimės. Jie kalbino ne tik apsaugos darbuotojus, pardavėjas, bet ir nuolat prekybos centre besitrinančius asocialius asmenis.

Oficialiai paprašyta visuomenės pagalbos, internetinėje erdvėje buvo išplatinta vaizdo kamerų užfiksuota įtariamojo nuotrauka.

Po poros valandų pasklido žinia, kad policijai jau žinoma įtariamojo asmenybė. Pareigūnai leidosi apžiūrinėti vietų, kuriose tikėjosi jį rasti.

Policijos automobiliai stojo prie nakvynės namų, buvusių bendrabučių, kuriuose yra landynių, rodė turimas nuotraukas vagims ir narkomanams.

Miesto gatvėmis zujo policijos skiriamaisiais ženklais pažymėti automobiliai ir nežymėtos pareigūnų mašinos.

Po 23 valandos Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Andromeda Grauslienė pranešė, kad įtariamasis sulaikytas jo motinos bute viename Taikos prospekte esančiame name.

Policija paprašė visuomenės pagalbos ieškant nusikaltimo įrankio – statybinio peilio, kurį įtariamasis galėjo pamesti bėgdamas prekybos centro automobilių aikštelėje, Taikos prospekto ar Kauno gatvės daugiabučių namų kiemuose.

Kitos dienos vidurdienį pareigūnai atvedė įtariamąjį į teismą.

Suėmė maksimaliam laikui

Klaipėdos miesto apylinkės teisme šeštadienį, kai prokuroras paprašė leidimo suimti įtariamąjį apsaugininko nužudymu trims mėnesiams, byloje įvyko neįtikėtinų pokyčių.

Į posėdį atėjo budintis Klaipėdos apygardos prokuroras Linas Kiaurakis ir valstybės garantuojamos teisinės pagalbos advokatė Daiva Ivanauskaitė.

Ji prasitarė dalyvavusi įtariamojo apklausoje, tad žinojo įvykio aplinkybes ir buvo susipažinusi su pradėtos tirti bylos medžiaga.

Vos pasibaigus posėdžiui, kai teisėja išėjo priimti sprendimo, advokatė paliko teismo pastatą mestelėjusi tik tiek, kad nebėra įtariamojo gynėja.

Netrukus, dar teisėjai negrįžus į teismo salę, atvyko įtariamojo motinos pasamdytas advokatas Alius Galminas. Jis išklausė sprendimą, kuriuo leista 23 metų apsaugos darbuotoją Rosvaldą P., kaip įtariama, mirtinai sužeidusį 29-erių klaipėdietį Maksimą O. suimti trims mėnesiams.

Šeima pasamdė advokatą

Po posėdžio advokatas A.Galminas papasakojo, kad jo ginamasis yra normalios šeimos sūnus, nedirba tik laikinai. Esama žinių, kad vaikinas pastaruoju metu gyveno Olandijoje. Tad internetinėje erdvėje įtariamojo išvaizdą aptarinėję skaitytojai teisingai pastebėjo, kad šis vyras yra atvykęs iš užsienio arba namo grįžęs emigrantas.

Jo mama gyvena visai netoli "Akropolio".

Po įvykio Maksimas O. namo bėgo daugiabučių namų kiemais ir pakeliui atsikratė peilio.

Vėliau policijos tyrėjams jis papasakojo, kad ištraukiamą statybinį peilį jis nešiodavosi savigynai. Esą kartą jis buvo užpultas ir po to nusprendė turėti kišenėje tokį aštrų daiktą, kad galėtų apsiginti.

Namo Maksimas O. parbėgo labai susijaudinęs ir viską papasakojo mamai. Moteris buvo ištikta šoko.

Kai netrukus visos žiniasklaidos priemonės pranešė apie prekybos centre nužudytą jauną apsaugininką, neoficialiomis žiniomis Maksimas O. pareiškė mamai, kad gyvas policijai nepasiduosiąs. Motina ramino sūnų ir galiausiai įkalbėjo jį pasiduoti.

Išprovokavo apsauginių veiksmai?

"Ne policininkai rado įtariamąjį, mama įkalbėjo sūnų pasiduoti, jie patys paskambino policijai ir tik tada jis buvo sulaikytas mamos namuose. Mano žiniomis, tai yra padori, pasiturinti šeima. Mama dirba pardavėja, tėvas miręs, sūnus nedirba laikinai. Jis nėra narkomanas, įvykio metu, mano žiniomis, buvo blaivus. Visa tai bus patvirtinta oficialiais duomenimis. Kiek žinau, apsaugininkas žuvo tada, kai keli apsaugos darbuotojai mušė įtariamąjį, o jis gindamasis išsitraukė savigynai nešiojamą peilį ir jį panaudojo", – kalbėjo advokatas A.Galminas.

Advokatas A.Galminas įsitikinęs, kad vaizdo kamerų įrašas padės nustatyti visas nusikaltimo aplinkybes.

Pasak A.Galmino, nelaimė įvyko todėl, kad apsaugininkai mušė sulaikytą sukčiavimu įtartą vaikiną. Jis teismą tikino gynęsis.

Pareigūnams gali tekti spręsti, ar buvo peržengtos būtinosios ginties ribos.

Ginti įtariamąjį ėmęsis teisininkas tvirtino, kad jo ginamasis iki šiol nebuvo teistas, jis neturi žinių, kad Maksimas O. būtų baustas administracine tvarka.

Vedamas į teismo salę įtariamasis mūvėjo gobtuvą, jo veidas buvo nesunkiai įžiūrimas, ant jo ryškėjo sumušimo žymės. Tikėtina, kad pokalbio su advokatu metu įtariamasis papasakos, kada ir kas jį sužalojo.

Žala – vos daugiau nei euras

Nepatvirtintais duomenimis, Maksimo O. veiksmais parduotuvei padaryta žala galėjo siekti apie 1,2 euro. Už tokius nusikaltimus, jei tai nėra rūkalai ar alkoholis, nepradedama net administracinė teisena.

Paprastai už analogiškas vagystes arba, kaip suformulavo policininkai, sukčiavimą skiriama viena nuobauda – įspėjimas.

Savitarnos skyriuose dirba kasininkės, kurios ne tik padeda susigaudyti, kaip naudotis svarstyklėmis ir mokėti už prekes. Jos paprastai pastebi, kai pirkėjai vietoj brangesnės prekės bando nurodyti įsigyjantys pigesnę.

Apie netinkamus veiksmus pardavėjos įspėja pirkėją, nes gali būti, kad žmogus tiesiog apsiriko. Tačiau pasitaiko nemažai atvejų, kai būtent tokiu būdu sukčiaujama pigiai įsigyjant brangesnes prekes.

Ar Maksimas O. tyčia paspaudė mokantis už svogūnus, nors ant svarstyklių padėjo mandarinus, dar turės išsiaiškinti pareigūnai. O gal jiems tai ir nebus labai svarbu, juk tiriamas ne vagystės ar sukčiavimo, o žmogžudystės faktas.

Galbūt policininkai aiškinsis, ar kasininkė, o gal patys apsaugininkai pastebėjo neteisingai besielgiantį pirkėją ir kodėl iškart nepareikalavo sumokėti už mandarinus.

Kaip įprasta, įtariamojo kaltės klausimą spręs teismas. Jis vadovausis surinktų įrodymų visuma. Vienu pagrindinių įrodymų taps jau ne kartą minėtas vaizdo įrašas. Jame užfiksuota, kaip apsaugininkai bendravo su Maksimu O., kas ką užpuolė, kas pirmas pradėjo muštynes.

Įtariamasis suėmimo sankciją skyrusiai teisėjai, abiem advokatams bei policijos tyrėjams aiškino, kad buvo mušamas ir gynėsi.

Bijodavo tik parų

Ši byla turėtų atkreipti įstatymų leidėjų dėmesį į pastarojo meto aktualijas, kai, pasikeitus įstatymams, parduotuvių apsaugininkai ir policininkai nebeatsigina nuo vagių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Teko matyti kaip apsauginis priėjo prie žinomo slampinėjančio "pirkėjo" ir paprašė parodyti ar iš viso turi pinigų.Palydėjo prie jo alaus "Cento", akimis iki kasos ir jokio konflikto. Dabar pradėkime rėkti pažeidė pirkėjo teises. Bet jokio konflikto.

Rr

Rr portretas
Kad ir uzmete streliu nafik ta peili trauktis reikejio butu veliau pareiskima parases ir vsio,o nuolatinius vagims reikia uzmest per ausi nes istatymai leidzia jie vogti ir vogti

Ha

Ha portretas
Uzskaitau nes esu isitikines kad pas save nusitempe ji muse tai ir gavo ko nusipelne nes tai ne pirmas atvejis kai apsauginiai pirma sumusa paskui tik mentus kviecia.
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių