Quantcast

Mirštantis vyras bus gydomas priverstinai?

Plungės rajone esantį Alksnėnų kaimą sukrėtė siaubinga žinia – šiame kaime neseniai apsigyvenusi senutė motina slaugė namuose gyvą pūvantį sūnų. Penktadienį paaiškės, ar vyras bus gydomas priverstinai.

50-metis vyras praktiškai buvo be veido, suirusi buvo jo nosis, skruostai, jis nebeturėjo akių, bet vis dar buvo gyvas.

Bene prieš trejus metus į šį kaimą atsikraustę motina ir sūnus gyveno mediniame daugiabučiame name. Atsiskyrę ir nebendraujantys žmonės vengė bet kokio kontakto su kaimynais ar valdžios atstovais, tad aplinkiniai nežinojo, kas dedasi pirmajame namo aukšte apsigyvenusių motinos ir sūnaus bute.

Neseniai seniūnijos darbuotoja nešiojo naujametes dovanėles pensinio amžiaus vietos gyventojams. Užsukusi pas neįgalų sūnų slaugančią senolę moteris nesulaukė, kad jai kas atidarytų duris.

Pensininkė pasakė, kad sūnus miega, ji nenorinti jo budinti, todėl valdžios atstovės neįleisianti.

Seniūnijos darbuotoja pažvelgė per langą ir pamatė šiurpiai atrodantį lovoje gulintį vyrą. Pradžioje moteris pasirodė, kad jis paprasčiausiai seniai nesiprausęs.

Savo įtarimais, kad 80-metė motina netinkamai prižiūri pasiligojusį sūnų, seniūnijos darbuotoja pasidalijo su bendradarbiais. Buvo nuspręsta apie situaciją pranešti greitosios pagalbos medikams, o tuo pačiu ir policijai, nes būta pagrįstų abejonių, ar pensininkė įsileis tokią delegaciją.

Spėjimai buvo teisingi, senolė net policininkams nenorėjo atidaryti durų. Ji įsileido atvykėlius tik tada, kai pareigūnai jau buvo susiruošę laužti duris.

Tai, ką vidun įėję medikai, socialiniai darbuotojai ir policininkai pamatė, juos giliai sukrėtė. Butas buvo pilnas nereikalingų daiktų, mat senolė yra apsėsta kaupimo manijos.

Lovoje gulėjo siaubingai atrodantis jos sūnus. Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad ligonis yra apleistas.

Medikai skubiai išgabeno jį į Plungės ligoninę.

50 metų vyrui buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos vėžys. Kartu su sūnumi į ligoninę išvažiavo ir jo mama. Policininkams nepavyko moters apklausti, pasak policijos pranešimo, ji yra neadekvati. Tad ikiteisminis tyrimas gali baigtis be rezultato.

Trečiadienį vyras pabuvojo dviejose ligoninėse, bet viskas baigėsi labai keistai – motina savo ligotą sūnų išsivežė namo.

Plungės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos skyriaus vedėjas Rolandas Dėdinas pasakojo, kad ligoninės direktorius ir gydytojai bandė aiškinti pacientui, kad jam būtina slauga gydymo įstaigoje. Kalbėta ir su mama, kuri bene vienintelė pajėgi susikalbėti su ligos pakirstu vyru.

Ligonis kategoriškai atsisakė likti gydymo įstaigoje ar vykti į kurią kitą, pokalbis su vyro mama taip pat rezultatų nedavė.

Trečiadienį šis žmogus buvo apžiūrėtas ir Klaipėdos universitetinės ligoninės Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriaus medikų. Šie patikino nieko panašaus nebuvo matę. Ketvirtos stadijos veido odos vėžys vyrui nustatytas tik iš vizualinės apžiūros.

Bet iš ten vyras grįžo į Plungę. Visi medikai sutartinai tikina, kad tokios būklės ligonis turi būti slaugomas specializuotoje gydymo įstaigoje, jam būtina simptominis gydymas. Vilčių pasveikti nėra, tačiau tinkama priežiūra leistų žmogui nejausti skausmų bei didžiulio diskomforto.

Pasak gydytojo R.Dėdino, motina namuose jam suteikti tinkamos pagalbos nepajėgi.

Trečiadienį darbo dienos pabaigoje motina ir sūnus išvažiavo namo.

Gydytojo teigimu, ligonis nesilankė pas jokius medikus, tad neaišku, kaip progresavo jo susirgimas. Vyro motina medikus patikino, kad sūnus pats atsikelia atlikti gamtinių reikalų.

„Mes sprendėme klausimą, kaip čia reikėtų pasielgti. Čia pagrindinis darbas turėtų tekti socialinės rūpybos darbuotojams. Norvegijoje iš ligoninės išleistą slaugos reikalaujantį ligonį, iškart suderinama, kad slaugytoja ar kitaip įvardijama padėjėja jį lankytų. Pas mus kol pats žmogus nesikreipia, socialiniai darbuotojai patys neateina. Kalbant apie šį atvejį, ligoninės direktorius kalbėjo su Plungės rajono meru“, – pasakojo gydytojas R.Dėdinas.

Plungės rajono meras Audrius Klišonis patikino, kad dar ketvirtadienį turėtų būti išspręsti teisiniai šios istorijos klausimai.

Prieš 13 val. jau buvo baigiami ruošti dokumentai teismui, iškart po pietų ketinta kreiptis į teismą prašant skirti ligoniui priverstinį gydymą.

„Tikiuosi, kad teismas vadovausis protingumo bei teisingumo kriterijais ir greitai priims palankiausią šiam žmogui sprendimą. Išrašus iš gydymo įstaigų jau turime, teisininkai baigia paruošti kreipimosi tekstą. Labai tikimės greito sprendimo, nes laukti jau nebėra kada“, – paaiškino A.Klišonis.

Netrukus ketinama dar kartą kreiptis į teismą prašant nustatyti ligonio motinos veiksnumą. Šis procesas gali užtrukti ne vieną mėnesį.

Pasirodo, moteris kategoriškai atsisakė leisti sūnų vežti konsultacijai Klaipėdą, kur ligonį norėta parodyti veido ir žandikaulių chirurgijos specialistams. Pacientą teko gabenti į uostamiestį priverstinai. Tikimasi, kad teismas nuspręs, ar 80-metė yra veiksni priimti sprendimus liečiančius jos neįgalaus sūnaus gydymą.

Ketvirtadienį Šateikių seniūnijos, kuriai priklauso ir Alksnėnai, seniūnas Zigmantas Strumyla kalbėjosi su rajono meru ir teigė bandęs ryte patekti į motinos ir sūnaus būstą Alksnėnuose. Durų vėl niekas neatidarė, tačiau esama pagrįstų spėjimų, kad ligonis yra savo namuose.

Ketvirtadienį, darbo dienos pabaigoje, Plungės rajono meras Audrius Klišonis tarėsi su teisininkais, medikais bei socialiniais darbuotojais.

A.Klišonis pasakojo, kad posėdžio metu nuspręsta nedelsiant kreiptis į Plungės rajono apylinkės teismą ir prašyti pasiųsti Alksnėnuose gyvenantį sunkios ligos pakirstą, motinos neprižiūrimą 50-metį vyrą gydyti priverstinai.

Tokio sprendimo galima tikėtis jau penktadienį, nes kiekviena diena ir valanda medikų neprižiūrimam vyrui gali būti lemtingos, be to, netinkamai prižiūrimas vyras kenčia dėl itin sunkios ligos.

Plungės rajono meras pasakojo, kad antras klausimas, dėl kurio tartasi – prašyti teismą ir pakeisti šio neįgalaus vyro globėją. Nuo 1992 metų jo globėja buvo oficialiai pripažinta šio ligonio motina. Teisme bus prašoma šias teises iš moters atimti ir perduoti juo galinčiam pasirūpinti asmeniui.

Vėliau galbūt bus rūpinamasi pripažinti 80-metę moterį neveiksnia. Pagrindas – šios moters elgesys neįgalaus ir sunkiai sergančio sūnaus atžvilgiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLB

KLB portretas
Jei nuo 1992m jam priskirta motinos globa,vadinasi sunus neveiksnus,gal net ir skausmo savo nesupranta.Dabar gi,jiems abiems reikia globos.

Anonimas

Anonimas portretas
As nesupratau, vyras psichiskai sveikas ar ne? Jeigu gali uz save galvoti ir ne pamises - palikit juos ramybei, koki teise turit ji gydyti, jeigu jis atsisake? Jeigu psichiskai nesveikas tada jau skandalas ir t.t..

palikit

palikit portretas
juos ramybej ,jau visvien negelbex jokia medicina ,geriau suzinokig kuo mociute ji gyde ,kad zmogelis skausmu nekentejo ,papuokes i slauga viskas pasikeis ,manau ir skausmai atsiras
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių