Quantcast

Po šūvių Maskvoje – aidai Lietuvoje

Prieš 23 metus kovo 1-ąją dieną nužudyto žinomo Rusijos televizijos žurnalisto Vlado Listjevo mirties aplinkybės turi sąsajų ir su Klaipėda. Iki šiol neištirtoje garsioje byloje – uostamiesčio nusikalstamo pasaulio autoriteto Alvydo Juodrio pėdsakai.

Gandais apipinta mirtis

A.Juodris 1998-aisiais nusišovė "Aro" kovotojams šturmo metu įsiveržus į jo šeimos nuomotą butą Bandužių gatvėje. Ši operacija ilgai dar buvo aptarinėjama klaipėdiečių, nes daugiabučių namų rajone tuomet aidėjo šūviai.

Tačiau viena aplinkybė nuo visuomenės buvo nutylėta. O ji galėjo lemti tai, kad A.Juodris šiandien galėjo būti gyvas ir galbūt būtų prabilęs apie vieną mįslingiausių Rusijoje įvykdytų žmogžudysčių.

Versiją, jog V.Listjevo užsakomąją žmogžudystę galėjo įvykdyti šis buvęs šiaulietis, vėliau prisišliejęs prie žinomo Klaipėdos nusikalstamo pasaulio autoriteto Sigito Gaidjurgio gaujos, kelia buvęs Šiaulių kriminalistas Artūras Veniulis, kuriam pavyko išnarplioti vieno paslaptingiausių Lietuvos žudikų biografiją.

Pati Rusijos žiniasklaida kas kelerius metus iškelia į viešumą neva naujų V.Listjevo nužudymo detalių.

Tačiau iki šiol nėra išaiškinti nei patys žudikai, nei nusikaltimo užsakovai.

Kova dėl reklamos milijonų

Žinomas televizijos žurnalistas, Rusijos visuomeninės televizijos (ORT) pirmasis generalinis direktorius V.Listjevas buvo nužudytas savo daugiabučio namo Maskvoje laiptinėje.

Viešai buvo kelta versija, jog tokio susidorojimo televizijos vadovas sulaukė po jo paties iškeltos iniciatyvos atsisakyti milijonais JAV dolerių vertinamos reklamos televizijoje.

Kovo 1-ąją ORT turėjo įsigalioti oficialus komercinės reklamos draudimas.

Šios pagrindine įvardijamos nužudymo versijos neneigė niekas, nors pati byla ir nėra ištirta. Esą V.Listjevas trukdė įtakingiems Rusijos oligarchų interesams atstovaujančioms kompanijoms, kurios lobo iš korupcijos televizijos reklamų rinkoje.

Ilgą laiką įvairių dokumentinių filmų ir žurnalistinių tyrimų objektu dėl V.Listjevo mirties buvo minima prieštaringos reputacijos oligarcho Boriso Berezovskio pavardė, kuris 2013 metų kovo 23 dieną paslaptingomis aplinkybėmis mirė Didžiojoje Britanijoje.

Tačiau pats B.Berezovskis aršiai neigė bet kokias sąsajas su šia žmogžudyste.

Versijose – kauniečių pėdsakas?

Be įvairių Rusijoje keltų V.Listjevo nužudymo versijų, Lietuvoje šiuo metu plačiau žinomos yra dvi.

Pasak vienos jų, plačiai nuskambėjusį nusikaltimą neva galėjo padaryti su Kauno kriminaliniais susivienijimais sieti Ramūnas Kuzminas-Ramaškė ir Arikas Pastuškovas-Storas.

1995 metais vasario pabaigoje abu minėti kauniečiai esą per Minską galėjo išvykti į Maskvą.

Viešai publikuotoje versijoje teigiama, jog po V.Listjevo žmogžudystės R.Kuzminas ir A.Pastuškovas Kaune smarkiai praturtėjo. Neva šie autoritetai nežinia iš kur gavo dideles pinigų sumas.

Kituose šaltiniuose net minimos detalės, kaip galėta įvykdyti nusikaltimą. Esą vienas žudikų V.Listjevo laukė laiptinėje, šiek tiek palypėjęs, antrojo aukšto laiptinės aikštelėje, kitas – prie laiptinės durų.

Tiek Rusijos, tiek Lietuvos žiniasklaidos šaltiniai mini buvus du šūvius, iš to net daroma išvada, esą V.Listjevo laukė du smogikai.

Žudikas buvo vienas

Iš tiesų į žurnalistą šauta du kartus. Pirma kulka perskrodė krūtinę, kita (kontrolinio šūvio) perskrodė galvą.

"Tačiau iš kur ištraukta versija, jog buvo du žudikai? Abu šūviai iš to paties pistoleto. Aš bendravau su šios žmogžudystės tyrėjais. Buvau vieno majoro nuvežtas prie V.Listjevo namo. Aiškiai įvardinta – buvo vienas žmogus", – gandus ir kitas versijas paneigė buvęs Šiaulių kriminalinės policijos vadovas A.Veniulis.

Sunkiai įtikinama versija kauniečių žygius Maskvoje vadina ir buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis.

"Kažkokių proveržių tikrinant tą informaciją nebuvo. O versijų buvo visokių. Tiesa, buvo gauta operatyvinė informacija dėl A.Juodrio veiklos. Jis iš tiesų buvo naudojamas daug kur ir turėjo sąsajų su įvairiais nužudymais, – kalbėjo A.Matonis.

Pasak jo, ir ši informacija nebuvo iki galo patikrinta.

"Kalbant apie A.Juodrį, jis buvo dalyvavęs tam tikruose užsakomuosiuose nužudymuose Baltarusijoje, Latvijoje ir Rusijoje. Šią versiją palaiko ir tai, jog iš Rusijos teisėsaugos buvo gauta informacija, jog šio nužudymo vykdytojai galėjo būti iš Lietuvos. Visi šie faktai buvo tikrinami, bet visiško aiškumo iki šio nėra", – pasakojo A.Matonis.

Tikras diversijų specialistas

O štai A.Veniulis rėžė esąs tikras kone 80 procentų, esą V.Listjevo nužudymo vykdytojas buvo tuo metu Klaipėdoje gyvenęs A.Juodris.

"Aš turiu šaltinį, kuris artimai bendravo su A.Juodrio aplinka. Buvo žinoma, kad jis turi, jų žargonu tariant, "padėti į vietą" kažką iš įžymių žmonių. Prieš kurį laiką Maskvoje buvo nušautas žymus ginekologas. Buvo kalbų, jog A.Juodris grįžo į Maskvą po šio nužudymo ir net atsikratė pačiu užsakovu", – įvykius, galbūt nutikusius prieš daugiau nei du dešimtmečius, prisiminė buvęs kriminalistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras Juodris

Gintaras Juodris portretas
Brolis buvo kaip Vilkas, miško sanitaras, arba šiukšlių surinkėjas, nes visi buvo šakalai. Jei tokių butų daug, pasaulis būtų švaresnis. Paprastu žmonių niekas nežudo, pagarba Broliui.

Anonimas

Anonimas portretas
Ne Banduziai gatvei a Budelkiemio 13 buvo .

ginklų specialistas

ginklų specialistas portretas
va čia tai geras-prieštankinis minosvaidis.....reaktyvinis dar suprasčiau..neapsakomas žurnalistinis profesionalumas liejasi laisvai..
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių