Quantcast

Klaipėdoje muitinės kriminalistai sulaikė pusę milijono pakelių cigarečių

  • Teksto dydis:

Tęsdami dar rugpjūčio pabaigoje pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prekių neišvežimo, Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai rugsėjo 27 – 28 dienomis Klaipėdoje sulaikė didžiulę – daugiau nei pusės milijono pakelių cigarečių siuntą. Beveik pusantro milijono eurų vertės cigaretės buvo atplukdytos iš Jungtinių Arabų Emyratų.

Pareigūnų duomenimis sulaikyti rūkalai iš pradžių turėjo būti gabenami į Latviją, o iš ten, tariamai vėl tranzitu vežant per Lietuvą į Rusijos Kaliningrado sritį, tiesiog... pradingti. Įtariama, kad būtent taip nutiko su rugpjūčio 28–ąją Kybartuose sulaikytu vilkiku: tuomet, muitininkams patikrinus į Rusiją vežtą didžiulį cigarečių krovinį, paaiškėjo, kad puspriekabėje buvusios rūkalų dėžės tuščios.

Anot muitinės kriminalistų, tai vadinamoji „karuselės“ schema, dažnai naudojama tarptautinių kontrabandininkų grupuočių. Cigaretės, dangstantis iš pirmo žvilgsnio teisėtomis procedūromis, daug sykių pervežamos iš valstybės į valstybę, kol, nutaikius patogų momentą, dingsta iš legalios apyvartos.

JAE pagamintas cigaretes „Sky“ MKT pareigūnai sulaikė Klaipėdos Malkų įlankos jūrų uosto poste. Pirmiausia, rugsėjo 27 d., buvo sulaikytas sunkvežimis „Mercedes Benz“, kuriuo, deklaravus kaip tranzitinį krovinį, ketinta į Latviją išvežti 175 tūkst. pakelių rūkalų. O kitą dieną jūriniame konteineryje rasta dar 339 tūkst. pakelių tos pačios rūšies cigarečių. Iš viso buvo sulaikyta daugiau nei 514 tūkst. pakelių cigarečių, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – 1 mln. 322 tūkst. eurų.

Tabako gaminiai sulaikyti tęsiant rugpjūčio pabaigoje MKT Kauno skyriuje pradėtą ir Kauno apygardos prokuratūros vadovaujamą ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prekių neišvežimo iš Lietuvos respublikos. Tuomet, rugpjūčio 28 d., muitininkai Kybartuose sulaikė Rusijos piliečio A. K. vairuojamą krovininį vilkiką „DAF“. Vairuotojo pateiktuose krovinio dokumentuose buvo nurodyta, jog į Rusijos Kaliningrado sritį gabenama 999 dėžių cigarečių. Tačiau pareigūnams patikrinus vilkiko puspriekabę, šioje terasta 16 740 kg medžio granulių, ant kurių buvo sukrautos tuščios cigarečių dėžės.

Muitinės kriminalistai sulaikė A. K., kuris vėliau Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų Ikiteisminių tyrimų teisėjo sprendimu buvo suimtas dviem mėnesiams.

Tęsdami tyrimą, pareigūnai atkreipė dėmesį į vienos Lietuvoje registruotos ir prekybos tabako gaminiais licenciją turinčios įmonės veiklą. Po mėnesio, įtardami, kad tokiu pat būdu gali būti pradangintas į Klaipėdą atplukdytas kitas stambus šios uždarosios akcinės bendrovės cigarečių krovinys, pareigūnai sulaikė rūkalus. Pastarieji irgi turėjo būti iš pradžių gabenami į Latviją, o vėliau tranzitu per Lietuvą – į Rusijos Kaliningrado sritį.

Anot pareigūnų, sulaikytos cigaretės veikiausiai būtų „nusėdusios“ ES šalių juodosiose rinkose. Pastaraisiais metais MKT yra sulaikiusi ne vieną stambią tokių rūkalų siuntą, priklausančią gerai organizuotai tarptautinei kontrabandininkų grupuotei. Pastaroji, pasinaudodama iš pirmo žvilgsnio legaliomis muitinės procedūroms, klastodama dokumentus (pvz., keisdama siuntėjo, gavėjo rekvizitus, maršrutus), tam tikru momentu sugeba pradanginti cigaretes iš legalios apyvartos.

Pagrindinis tokių manipuliacijų tikslas – kad rūkalai „besisukantys“ nepaliaujamų pervežimų „karuselėje“ galų gale dingtų iš oficialių dokumentų. O šešėlinių vertelgų, radusių būdą išvengti mokesčių, rankose teliktų vien cigaretės, kurios anksčiau ar vėliau imamos realizuoti įvairių šalių juodojoje rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių