Quantcast

Ginti garbės – į policiją

Televizijos žurnalistui Gintarui Vaičekauskui trūko kantrybė. Ne kartą įkaušusių laidos "Reidas" personažų keiktas ir siųstas toli už tai, kad drįsta juos filmuoti, šį kartą klaipėdietis nusprendė garbę ir orumą ginti teisiniu keliu.


 

Televizijos žurnalistui Gintarui Vaičekauskui trūko kantrybė. Ne kartą įkaušusių laidos "Reidas" personažų keiktas ir siųstas toli už tai, kad drįsta juos filmuoti, šį kartą klaipėdietis nusprendė garbę ir orumą ginti teisiniu keliu.

Daužė namų langus

Kas taip įpykdė klaipėdietį, policija neatskleidžia ir ieško internete šmeižikiško pobūdžio žinutę patalpinusių asmenų.

"Aš nepykstu, kai mane įvairiai pavadina. Tačiau šį kartą buvo peržengta riba. Ir vyrams už tai bus dideli nemalonumai. Taip, parašiau pareiškimą ir manau, kad mane viešumoje tam tikrais žodžiais negalima vadinti. Tuo labiau violetinį atspalvį turinčiame kontekste", – kalbėjo G.Vaičekauskas.

Ne vieną dešimtmetį kone kasdien susiduriantis su įtūžusiais kelių eismo dalyviais G.Vaičekauskas tikino turintis storą odą.

"Man yra daužę mašinos langus. Ir tris kartus. Kažkas du kartus buvo pradūręs padangas. Net buto duris kažkas buvo sudaužęs. Bet aš esu kantrus. Tačiau tam tikro neigiamo konteksto savo adresu negaliu priimti", – piktinosi žurnalistas.

Siekia pamokyti

G.Vaičekauskas įsitikinęs, kad besaikis viešas tulžies liejimas vieną kartą turi baigtis.

"Tai kenkia mano reputacijai, todėl aš parašiau pareiškimą policijai. Tam tikri jaunuoliai turi žinoti, kad internetas – vieša erdvė ir čia taip pat galioja etikos normos. Tai jau yra policijos reikalas, tuo labiau kad nuo sausio 1-osios Klaipėdoje yra įkurtas specialus pareigūnų skyrius, kuris ir tiria tokius nusikaltimus", – aiškino žurnalistas.

G.Vaičekauskas tikino, kad jis ne pirmą kartą interneto komentatorių yra koneveikiamas.

"Tiesą sakant, nelabai kreipdavau dėmesį į tai. O šiuo atveju atradau žodžių komentare, kurie mane pažemino. Garbė ir orumas pinigais nematuojamas, todėl nežinau, kuo čia viskas baigsis. Atliks policija tyrimą, o toliau žiūrėsiu, ką daryti", – kalbėjo žinomas klaipėdietis.

Grasinimai – į kamerą

G.Vaičekauskas prisiminė, kad vienoje pastarųjų jo rengtų laidų vienas veikėjas jo tiesiai šviesiai paklausė: "O tu dar gyvas, G.Vaičekauskai?"

"Buvo pareikšta, kad dėl savo plaukų turėčiau nešioti sijoną. Trečias sakinys skambėjo maždaug taip: "Varyk iš čia, kol dar tavęs neužmušė". Tačiau tai pasakyta buvo necenzūriniais žodžiais", – tikino žurnalistas.

Garsios televizijos laidos autorius įsitikinęs, kad riba tarp įžeidimo ir šmaikštaus pašiepimo yra milžiniška.

"O kai kuriems atrodo, kad tokios ribos net neegzistuoja. Faktų, neatitinkančių tikrovės, viešai negalima skleisti nei žurnalistui, nei paprastam piliečiui", – pabrėžė G.Vaičekauskas.

Sunku nuspėti, kaip policijos pareigūnai įvertins tą faktą, kad įžeidžiamo pobūdžio komentarai buvo patalpinti socialiniame tinkle "Facebook".

"Mano manymu, tai nesiskiria nuo įžeidžiamo komentaro kokio nors laikraščio interneto svetainėje. Tai ta pati vieša erdvė", – pastebėjo pareiškimo autorius.

Pajūryje griebė už gerklės

Sudėtingose situacijose piliečius stojantys ginti žurnalistai patys retai kreipiasi į teisėsaugą dėl savo pažeistų teisių ar net įžeidinėjimo.

Uostamiestyje iki šiol aptarinėjama viena klaipėdiečių žurnalistų byla, kurioje patys viešoje vietoje nukentėję nuo pašnekovo profesionalai teismo buvo pripažinti kaltais.

"Nutiko taip, kad mes ėjome į teismą parengti reportažo apie vieną pilietį, kuris itin mėgsta bylinėtis ir yra savotiškas teisybės ieškotojas. Prieš posėdį mes jį pabandėme pakalbinti, tačiau pašnekovas nesutiko kalbėti į kamerą. Tai jį suerzino ir jis stumtelėjo operatorių. Nuo smūgio sudužo kameros apšvietimo lempa, pabiro stiklai ant žemės", – senoką istoriją prisiminė viena Klaipėdos žurnalistė.

Operatorius su kolege parašė pareiškimą policijai. Tačiau teismo sprendimas pribloškė visus anuomet kriminalinėmis temomis rašiusius žurnalistus. Buvo konstatuota, kad mėginimas imti interviu viešoje vietoje išprovokavo esą nekalto piliečio veiksmus.

"Mes buvome pripažinti kaltais, lyg teismo salė būtų privatus šio piliečio buduaras", – prisiminė įvykio dalyvė.

Kitas uostamiesčio žurnalistas taip pat yra nukentėjęs nuo vilniečio apžvalgininko, kuris vienos partijos suvažiavime pajūryje griebė už gerklės kamerą išsitraukusį klaipėdietį.

Vėliau žinomas vilnietis mėgino aiškinti, kad jis esą taip neva draugiškai apkabino žurnalistą ir neapskaičiavo jėgos. Tikėtina, jog partijos atstovas nepanoro, kad būtų filmuojama, nes sąskrydyje buvo vartojamas alkoholis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Billas

Billas portretas
Vaičekauskui pradžiai reikia pasimokyti etikos, susipažinti su bendravimo kultūra ir tik po to bandyti vesti televizijos laidas.

Šlykštūs jūs žurnalistai

Šlykštūs jūs žurnalistai portretas
Ar kada paklausėt žmogaus prieš kišdami kamerą, ar jis sutinka būt filmuojamas, ar rodomas. Filmuojat gyrtus, įtariamus, bent veidus uždenkit kol nepaskelbti sprendimai apie kaltę. Kitas atvejis, kai iš žmogaus nelaimės lygioj vietoj darot sensaciją pateikdami tik kažkuriai pusei priimtinus kadrus, teko susidurt. Beje, tada tikėjau kad viešumas ir žiniasklaida kažką gali- pasirodo kad apsišikot, ir apšikot savo vardą. Taigi filmuokit orų prognozes, ir laimingos karjeros uodai.

va

va portretas
Jaunystej kai dar gyveno Kaune jo pravarde buvo Cigonas
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių