Quantcast

Atsivėrusi properša žvejų nesustabdė

Išvakarėse vykusi žvejų gelbėjimo operacija šių aistruolių nesustabdė – vos prašvitus dalis žūklautojų jau vėl lipo ant Kuršių marių ledo ir visiškai nepaisė atsivėrusios kelių metrų pločio properšos.

Įspėjo apie pavojus

Neįtikėtina, tačiau sekmadienį ant ledo susiruošę žvejai žinojo, jog mariose yra properšų.

Pirmąją, tiesa, vos kelių dešimčių centimetrų pločio, žvejai fiksavo dar ketvirtadienį. Socialiniuose tinkluose žinia apie pavojingesnę vietą buvo skelbiama nuo penktadienio ryto.

Tačiau naktimis spaudžiantis šaltukas ir šiaurės bei šiaurės rytų vėjas grėsmės žvejams nekėlė, properša po poros naktų pasidengė kelių centimetrų ledu.

"Penktadienį ir šeštadienį niekas nesuko galvos dėl properšos. Sekmadienį vėjas pasisuko iš vakarų. Poledinės žūklės sezonas baigiasi. Niekas neklausė perspėjimų, jog netrukus gali kilti rimtų bėdų. Vieni žvejai, kuriuos nuvežėme į žūklavimo vietą, vėliau pasakojo, jog dvi grupelės žvejojo viena šalia kitos. Staiga žvejai ėmė tolti vienas nuo kito. Tada jau jie skambino mums", – apie sekmadienio situaciją ant Kuršių marių pasakojo pavėžėjimo paslaugą žvejams teikiantis Soteras Armalis.

Krapštė iš vandens

Visa tai vyko apie pietus. Gavę žinią iš žvejų apie pajudėjusį ledą, nidiškiai skubėjo į vietą ir, pasak S.Armalio, suformavo savotišką tiltą, kuriuo žvejai ropštėsi vis ant kitos ledo lyties.

"Dalis žvejų į krantą traukė palei properšos kraštą. Vienoje vietoje permetėme ledo roges, jomis ir lipo jie ant kitos lyties. Kitus pasiekiau šiapus properšos. Paklausiau, iš kur jie atėjo. Išgirdę, jog iš Purvynės, patariau eiti palei properšą, ledu jie dar išėjo saugiai į krantą", – pasakojo S.Armalis.

Dalis žvejų dar esant šviesai pasiekė krantą, o dalis susiruošė namo tik gerokai sutemus.

Paaiškėjo, jog dvylika nelaimėlių įsmuko į vandenį. Jų gelbėjimui teko kviesti Valstybės sienos apsaugos tarnybos laivą ant oro pagalvės "Christina", situaciją iš oro žvalgė Karinių oro pajėgų sraigtasparnis.

Properšoje – nepilnametis

Maždaug už 8 kilometrų nuo Ventės rago į atsivėrusią properšą įkrito ledo rogės ir keliolika asmenų.

Skubėdami į įvykio vietą, už maždaug poros kilometrų nuo Ventės rago pasieniečiai aptiko du žmones. Vienas jų, nepilnametis Šilutės rajono gyventojas, buvo šlapias ir smarkiai sušalęs.

Jį VSAT pareigūnai tuoj pat įkėlė į laivą, padėjo persirengti ir apklostė antklodėmis.

Netrukus už maždaug 7 kilometrų nuo Ventės rago pastebėta dar dešimties žmonių grupė. Žvejai spėjo savarankiškai išlipti iš properšos, tačiau buvo gerokai išsigandę ir sušalę.

Visus žmones VSAT laivas ant oro pagalvės saugiai nugabeno į krantą ir perdavė medikams.

Prašė pagalbos

Tačiau net ir matydami pasieniečių laivo šviesas ir girdėdami sraigtasparnį, žvejai nesusimąstė, jog kas nors nutiko blogo. Dalis vyrų liko naktinei žvejybai.

"Pas mus nakčiai pasiliko žvejoti tik šiapus properšos buvę žvejai. Prieš kelerius metus vieni žvejai buvo atkirsti properšų iš visų pusių, jie buvo faktiškai ant lyties. Teko vežti trijų metrų ilgio lentas ir jiems tiesti lieptą", – pasakojo nuo Nidos pusės žvejus į marias vežiojantis S.Armalis.

Dar vieni žvejai pagalbos prašėsi šeštadienį. Juos atkirto kita properša, esanti netoli Rusijos sienos, 7–10 km nuo kranto.

Žvejai nurodė, kad maždaug už 20–30 metrų nuo Rusijos sienos atsivėrė plyšys ir jie negali grįžti į krantą.

Į pagalbą išskubėjo pasieniečių laivas "Christina". Tačiau netrukus buvo gauta informacija, jog pagalbos nebereikia. Vyrai išsikapstė patys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mintis

Mintis portretas
Pagal statistiką daugiau paskęsta besimaudančiu, nei žvejų, todėl įveskime reikalavimą maudytis tik su gelbėjimosi liemenėmis. Ir dar - kiek pinigų išleidžiama gelbėtojų išlaikymui,kad kokį pijoką ištrauktų bandantį maudytis

Aha

Aha portretas
Nežiau tokiems kretinams palikt juos ten kur patys pasirinko savo mirties dalia. Kaži kodėl po to skambina padėkit jei patys eina i mirtį?

As

As portretas
Tegul susimoka už išgelbėjimą
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių