Quantcast

100 tūkst. litų iš klaipėdietės išvilioję sukčiai sulaukė nuosprendžio

Telefoninių sukčių auka tapusi garbaus amžiaus klaipėdietė nesulaukė nuosprendžio ją apgavusiems sukčiams – moteris mirė taip ir nesužinojusi, kokią bausmę teismas skyrė iš jos išviliojusiems apie 100 tūkst. litų nusikaltėliams.

Telefoninių sukčių auka tapusi garbaus amžiaus klaipėdietė nesulaukė nuosprendžio ją apgavusiems sukčiams – moteris mirė taip ir nesužinojusi, kokią bausmę teismas skyrė iš jos išviliojusiems apie 100 tūkst. litų nusikaltėliams.

Moteris pernai kovo mėnesį buvo tapusi tikru lobiu būriui nusikaltėlių, susitikusių Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Pradėję mulkinti auką vieni, vėliau iš jos vilioti pinigus ėmėsi kiti, kameroje sužinoję apie patiklią auką.

Nusikaltėliai turėjo telefoną bei gavo telefonų knygos lapą ir skambino nesirinkdami. Būtent šiame lape buvo pagyvenusios šiokį tokį verslą turinčios moters telefono numeris. Pasakos apie tai, kad skambinantysis yra Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnas, kad per šios moters banko sąskaitą nusikaltėliai „plauna“ pinigus, kad moteris galinti padėti juos demaskuoti, užliuliavo klaipėdietę.

Kaliniai buvo labai gudrūs, ne kartą tokiu pat būdu apgavęs daug kitų žmonių, bei pasiskirstę vaidmenimis. Vienas jų vaidino policininką, kitas – banko darbuotoją, mat šis kalba moterišku balsu.

Moteriai galvą susuko ir melagių pažadas, kad padėdama susekti sukčius, ji sulauks valstybinės mokesčių inspekcijos malonės – nebus vykdomi jos įmonės auditai, o galbūt net pasiseks panaikinti valstybei jos turimą skolą.
Moteris aklai vykdė nusikaltėlių nurodymus. Pradžioje ji pervesdavo į nurodytą kalinio banko sąskaitą pinigų sumas.

Netrukus į Šiaulių tardymo izoliatoriaus kamerą pareigūnai per neapsižiūrėjimą įkėlė dar vieną telefoninį sukčių. Šis suvokė, kad gaunamos sumos – pernelyg mažos ir jos keliauja į sąskaitą pernelyg ilgai.

Nauji nurodymai buvo konkretesnis – moteris turėdavo
nemenkas pinigų sumas įdėti į voką ir padėti sutartoje vietoje.

Kartą ji paliko tokį siuntinį ant daugiabučio namo skydinės, bene penkis kartus ji įmetė voką su pinigais į nusikaltėlių bendrininkės pašto dėžutę. Ši turėjo nurodymą grobį paskirstyti ir dalį litų pasilikti sau.

Iš pradžių nukentėjusioji atiduodavo savo pinigus, o kai jie baigėsi, skolinosi iš pažįstamų, giminaičių.

Už grotų tupintys nusikaltėliai ją mokė, kaip įtikinti žmones jai skolinti pinigus. Esą, jos sąskaita „užšalo“ uždarytame „Ūkio“ banke, bet staiga prireikė nemažos grynųjų sumos, žadėjo skolą atiduoti, kai sąskaitomis bus leista disponuoti.

„Istorijos, kurias sukčiai pasakojo nukentėjusiajai, buvo neįtikimos, bet moteris pasakojo buvusi tarsi užhipnotizuota ir aklai vykdė paliepimus. Per dvi savaites nukentėjusioji nusikaltėliams atidavė apie 100 tūkst. litų, ir tik po savaitės ji atsipeikėjo bei suvokė, kad tikėjo visiškomis nesąmonėmis. Mano praktikoje iš vieno asmens tai didžiausia nusikaltėlių išviliota suma“, – pasakojo kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Romas Jasevičius.

Klaipėdietę apmulkinę kaliniai yra kaltinami ir kitoje, didžiulės apimties byloje. Beje, kai kitoje, byloje sulaukę kaltinimų dėl daugybės žmonių mulkinimo, keli sukčiai buvo apgyvendinti vienoje Šiaulių tardymo izoliatoriaus kamerą. Taip buvo sudarytos sąlygos dviem nemenkų aktorinių sugebėjimų turintiems vyrams vėl dirbti drauge.

Kartu su visu būriu vyrų, nuosprendį išklausė dvi jiems talkinusios moterys. Jos abi paimdavo pinigus, viena jų kaip atlygį už paslaugą gautus 10 tūkst. litų buvo išlaikiusi ir atidavė pareigūnams, todėl sulaukė ne tokios griežtos bausmės.

Mirus nukentėjusiajai vis dar nežinoma, kas perėmė jos teises į civilinį ieškinį, todėl nuosprendį paskelbęs teisėjas paliko civilinį ieškinį nenagrinėtą.

Kaltininkams skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo šešerių iki trejų metų laisvės atėmimo. Daugeliui jų paskyrus bausmę už šį nusikaltimą teks už grotų praleisti tik keliais mėnesiais ar metais ilgiau.

Antradienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas 11-kai kaltininkų skyrė nuo šešerių iki trejų metų laisvės atėmimo bausmes. Daugeliui jų paskyrus bausmę už šį nusikaltimą teks už grotų praleisti tik keliais mėnesiais ar metais ilgiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone2

nuomone2 portretas
pindosai Nekenciu tokiu urodu. isgamos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių