Quantcast

Ž.Liulys bohemai neatstovauja

Daugiau nei du dešimtmečius kuriančio Žilvino Liulio dainos sukasi radijo eteryje, groja vaizdo klipuose ar televizijoje. Retas kuris susimąsto, kad galvoje skambančius dainų motyvus ar serialo "Moterys meluoja geriau" vizitine kortele tapusią dainos melodiją yra parašęs klaipėdietis, kuris anksčiau buvo kultinės Klaipėdos grupės "Savaitgalis" narys.

Daugiau nei du dešimtmečius kuriančio Žilvino Liulio dainos sukasi radijo eteryje, groja vaizdo klipuose ar televizijoje. Retas kuris susimąsto, kad galvoje skambančius dainų motyvus ar serialo "Moterys meluoja geriau" vizitine kortele tapusią dainos melodiją yra parašęs klaipėdietis, kuris anksčiau buvo kultinės Klaipėdos grupės "Savaitgalis" narys.

Norėjo muzikuoti ir vairuoti

– Penktadienį Jūros šventės metu projekte "Draugai susitinka prie jūros" populiarios grupės ir atlikėjai atliko jūsų dainas. Ne kiekvienas muzikantas gali pasigirti koncertu, kuriame skamba vien jo kurtos melodijos. Kada jus sužavėjo garsų pasaulis?

– Mano šeimoje muzikantų nėra. Aš vienas toks – lyg Pilypas iš kanapių. Tačiau dar vaikystėje, kai visi vaikai darželyje vienoje eilėje grodavo barškučiais, auklėtojos mane pastatydavo atskirai ir duodavo mušti būgną. Turbūt tam tikrus duomenis turėjau dar būdamas mažas. Pradinėse klasėse pradėjau dainuoti berniukų chore "Gintarėlis", baigiau muzikos mokyklą. Su kaimynais, gyvenančiais tame pačiame daugiabutyje, būdami dar šeštokai, grojome roką.

O pirmieji prisilietimai prie kūrybos proceso įvyko su vyresniuoju broliu. Jis pagaliukais mušdavo pagalvę, imituodamas būgnus, aš grojau pianinu. Taip į kasetę esame įrašę turbūt 30 minučių dainų. Tiesa, be pomėgio muzikuoti, labai norėjau būti ir autobuso vairuotojas.

– Ir atsitiko taip, kad baigęs mokyklą nepasirinkote muzikinių mokslų, tačiau panorote tapti automechaniku. Šis sprendimas buvo atsitiktinis ar gerai apgalvotas?

– Baigęs Klaipėdos aukštesniąją technikos mokyklą turėjau tapti autoserviso meistru. Šis mano biografijos faktas turbūt daugeliui atrodys keistas. O atsitiko taip, jog po muzikos mokyklos turėjau "pratempti" vienerius metus iki S.Šimkaus aukštesniosios mokyklos. Pasirinkau specialybę, kuri tuo metu buvo laikoma perspektyvia ir prestižine. Darbo liaudis tada buvo labai vertinama, o štai dainų kūrimas nebuvo laikomas rimtu užsiėmimu.

– Pagal specialybę padirbėti neteko?

– Ne. Tuo metu grupė "Savaitgalis" išgyveno pačius geriausius laikus, todėl laiko automobilių remontui taip ir neatsirado. Labai natūraliai mano hobis virto rimtu darbu.
Milijonieriumi netapo

– Kultinėje uostamiesčio grupėje "Savaitgalis" muzikavote kartu su Vaidu Vinksu ir Artūru Tamošaičiu. Grupė susibūrė, kai jums buvo vos šešiolika. Ar pinigai ir dėmesys neapsuko galvos?

– Pakliuvome į labai nedėkingą laikotarpį, kai rubliai buvo keičiami į talonus, o talonai – į litus. Pinigai taip keitė vertę, kad realiai vis tiek išėjome basi. Nieko nesusitaupėme ir milijonų nesusikrovėme, tačiau ne to ir siekėme. Nors negaliu sakyti, kad neparagavome pinigų skonio – banknotų gaudavome išties daug, tik jų vertė buvo labai menka. Išvykdavome į mėnesį trunkančius muzikinius turus. Įsivaizduokite, 18 ar 19 metų jaunuolius, kurie yra žinomi, gali keliauti po Lietuvą. Buvo tikrai visko.
Vienas ryškiausių prisiminimų buvo dar muzikinės veiklos pradžioje. Grupė "Savaitgalis" Klaipėdos vasaros estradoje turėjo pradėti Roko maršo koncertą. Kai tik užgrojome pirmąją dainą, šalia scenos prasidėjo masinės muštynės. Pamenu, tada šis vaizdas man padarė didelį įspūdį.

– Scenos nepasiilgstate?

– Ne, net ir "Savaitgalyje" nebuvau lyderis – nuošalyje grojau klavišiniais. Apskritai nesu tas žmogus, kuriam reikia dėmesio ir viešumos. Mane labiau domina individualus darbas studijoje. Linksminti kitus man nėra prie širdies. Tiesa, vienam pasirodymui susibūrėme, kai buvo švenčiamas "Cactus" dešimtmetis. O su buvusiais kolegomis ir iki šiol palaikome ryšius.

Kultinio serialo nežiūrėjo

– Kada nors skaičiavote, kiek dainų sukūrėte?

– Prieš kelerius metus sužinojęs, kad jų yra daugiau nei 200, labai nustebau. Dabar šis skaičius dar didesnis. Tačiau mano kaip prodiuserio ir kompozitoriaus karjera tęsiasi jau daugiau nei 20 metų. Tiesa, dabar žmonės, kuriantys muziką, labiau orientuojasi į kokybę, bet ne kiekybę. Laikai pasikeitė.

– Kaip reaguojate, kai savo sukurtas dainas girdite radijo eteryje, o koncertų metu pagal jūsų muziką linksminasi žmonės?

– Jeigu atvirai, jau seniai nebesureikšminu šio fakto. Vienintelis dalykas, ką kartais darau, analizuoju savo dainas: apmąstau, ką galima būtų padaryti kitaip, patobulinti. Panašiai yra ir su visa lietuviška muzika. Veikiausiai jos ir neklausyčiau, tačiau tai darau vedamas profesinių tikslų. Privalau domėtis, analizuoti ir laikyti ranką ant pulso. Jaudulį dėl išgirsto savo kūrinio jutau tik pirmaisiais metais. Tada nuoširdžiai nustebdavau, kad mano dainą groja per radiją.

– Jūsų parašyta pagrindinė daina serialui "Moterys meluoja geriau" tapo kultine. Teko girdėti, kad vyrai šią melodiją nustato kaip skambučio melodiją, kuri pradeda groti, kai skambina jų žmonos. Ar pats žiūrėjote šį serialą?

– Mačiau turbūt tik pirmąją seriją. Dar kelis kartus keliaudamas per kanalus esu stebėjęs tik epizodiškai. Apskritai nesu didelis televizoriaus draugas. Tiesa, pastaruoju metu dukra prašydavo įjungti šį serialą. O daina gimė įdomiai. Kūrinį turėjau parašyti gavęs tik kertinę jo frazę – moterys meluoja geriau. Teko "pritempti".

– Kokia jums atrodo šių dienų Lietuvos muzika?

– Kokia visuomenė, tokios ir dainos. Dabar dauguma labiau orientuojasi į techninę pusę. Seniau būdavo daugiau nuoširdumo ir prasmės. Šiomis dienomis to niekas neieško.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
na kad jau prasigeres kaip bomzas..

komentatorius

komentatorius portretas
na kad jau prasigeres kaip bomzas..

komentatorius

komentatorius portretas
na kad jau prasigeres kaip bomzas..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių