Quantcast

Verbų sekmadienis išbudino klaipėdiečius

Sekmadienio rytą Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios šventorius buvo sausakimšas.

Į šventines mišias susirinko šimtai klaipėdiečių. Visi rankose nešėsi po verbos šakelę – pagrindinį šio priešvelykinio sekmadienio simbolį.

Didžiulė bažnyčia vos talpino visus susirinkusiuosius į Verbų sekmadienio rytines mišias. Bažnyčios kieme buvo galima nebrangiai įsigyti labai surištų verbų ar meniškai dekoruotų medinių margučių. Jai prekiavę tautodailės meistrai į Klaipėdą suvažiavo ne tik iš Kretingos, bet net iš Skuodo rajono.

Tačiau svarbiausias Verbų sekmadienio akcentas – iškilmingos šventos mišios prieš Didžiąją savaitę, belaukiant Kristaus prisikėlimo. Verbų sekmadienis krikščionims pirmiausia reiškia širdžių atvėrimo Kristui šventę.

Jis švenčiamas paskutinį sekmadienį prieš Velykas. Daugelyje Europos šalių ši šventė vadinama Palmių sekmadieniu.

Katalikų bažnyčios liturgijoje palmių šventinimas įvestas V amžiuje. Europoje tikėta, kad šią dieną pašventintų anksčiausiai pavasarį sprogstančių augalų šakelės žadina jomis paliestos žemės ir gyvulių vaisingumą, padeda žmogui išlaikyti sveikatą, gausina derlių, neleidžia į namus trenkti perkūnui, saugo pasėlius nuo ledų ir graužikų. Tokio tikėjimo esama ir lietuvių liaudies papročiuose.

Visoje Lietuvoje yra priimta, kad Verbų sekmadienį bažnyčioje visi būtinai turi laikyti po kadagio šakelę ar kitokią „verbelę".

Ryškiausias Verbų sekmadienio paprotys – plakimas verba. Plakdami sakydavo: „ne aš plaku, verba plaka! Ar žadi margutį?"


Šiame straipsnyje: verbų sekmadienisKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

tik gaila

tik gaila  portretas
kai zmones pareina is baznycios tuom ir baigiasi DIEVISKUMAS toliau vagiam melojam sukciaujam ir tttttt gal tikrai pradesim save vesti per gyvenima KAIP DIEVAS DAVE 10 ISAKYMU ar tik apsimesime atsieit tikinciaisais prabuskit pagaliau ka darom ;;;;;;;

Dziugus sekmadienis

Dziugus sekmadienis portretas
Labai grazi buvo svente, oras dekingai pasitaise, saulute dziugino. O zmoniu minios sioje baznycioje per visas misias, skirtas Verbu sekmadieniui. Dziugu.Kiek prisimenu, Verbu sekmadienyje visada sviecia saulute......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių