Quantcast

Vaistininkai pastebi besikeičiančius klaipėdiečių poreikius

Klaipėdoje fiksuojamas didžiausias sergamumas gripu ir peršalimo ligomis tarp visų šalies savivaldybių. Sergančiųjų srautams nemažėjant, pastaraisiais mėnesiais išsijuosę dirba ne tik gydytojai, bet ir vaistininkai.

Didėja sąmoningumas

Pastebima, kad per gripo epidemiją gyventojai vaistinėse ieško ne tik priemonių, padedančių apsisaugoti nuo virusų, bet ir rūpinasi, kaip stiprinti organizmą.

"Nei vaistų, nei pagrindinių preparatų peršalimo ligoms gydyti kol kas netrūksta. Vaistinės epidemijai yra pasiruošusios, kad visų reikiamų vaistų sergantieji tikrai rastų", – teigė vieno vaistinių tinklo atstovė Asta Valatkevičienė.

Pastebėta, kad gerokai išaugo medicininių kaukių paklausa. Vien sausį, pradėjus plisti gripo epidemijai, medicininių kaukių poreikis visoje Lietuvoje išaugo dvigubai, palyginti su praėjusių metų sausiu.

"Panašiai paklausa išaugo ir Klaipėdoje. Tai rodo, kad žmonių sąmoningumas didėja, dauguma pradeda suprasti, kad kaukė naudinga tiek sveikam, tiek sergančiajam, nes kosint ar čiaudint ji neleidžia išplisti pasklidusiems viruso lašeliams, kuriais gali būti perduotas virusas.

Gali būti, kad dėl didelio poreikio vienoje ar kitoje vaistinėje Klaipėdoje medicininių kaukių gali laikinai pritrūkti, tačiau vaistinės nuolat stebi poreikį ir užsako papildomai", – pasakojo A.Valatkevičienė.

Ieško dezinfekcinių priemonių

Atstovė pastebi, kad sausį Klaipėdos vaistinėse išaugo ir dezinfekcinių priemonių poreikis, pavyzdžiui, dezinfekcinio skysčio rankoms. Pasak jos, tai taip pat rodo gyventojų sąmoningumą ir pastangas apsisaugoti nuo gripo epidemijos.

Per pirmąjį žiemos mėnesį išaugo preparatų slogai ir gerklės skausmui palengvinti poreikis, taip pat ieškoma daugiau priemonių kosuliui palengvinti arba karščiavimui sumažinti.

"Kai jau gripas pradėjo siausti, daugiau žmonių suskubo ieškoti ir preparatų organizmui stiprinti, imunitetui", – pridūrė ji.

Kai jau gripas pradėjo siausti, daugiau žmonių suskubo ieškoti ir preparatų organizmui stiprinti, imunitetui.

Svarbiausia – tinkama higiena

Vaistininkė Regina Molotkova primena ir kitas svarbiausias apsaugos nuo gripo ir viruso taisykles:

"Apsaugai nuo siaučiančio gripo ir peršalimo ligų svarbu laikytis ir kitų profilaktikos priemonių: vėdinti patalpas, vengti streso, laikytis dienos režimo, gerai pailsėti. Jei pajutote pirmus simptomus, geriau likti namuose, neiti į darbą, gerti daug skysčių ir stebėti simptomus."

Pasak vaistininkės, bene svarbiausia per gripo epidemiją – tinkami higienos įpročiai. Kiekvieną sykį grįžus iš lauko ar prieš valgant reikėtų kruopščiai nusiplauti rankas su vandeniu ir muilu.

"Neskubėkite, išmuiluokite ne tik delnus, bet ir plaštakų viršų, tarpupirščius, panages, galiausiai bent 10 sekundžių palaikykite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite asmeniniu rankšluosčiu. Ne ką mažiau svarbi higienos taisyklė – iš karto išmesti vieną kartą panaudotą vienkartinę nosinaitę. Išmesta nosinaitė neturės kontakto su aplinka ir taip apsaugosite aplinkinius nuo užkrato", – priminė R.Molotkova.

Apsisaugoti nuo gripo ir peršalimo ligų padeda organizmo stiprinimas C ir D vitaminais, naudingi yra žuvų taukai, ežiuolės ekstraktas.

Daugiausia serga vaikai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, bendras Lietuvos sergamumas gripu ir peršalimo ligomis po truputį mažėja, tačiau Klaipėdoje jis išlieka didžiausias.

Šeštąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 355 asmenys, iš kurių – 47 vaikai iki 2 m., 165 vaikai – 2–17 m. amžiaus grupėje ir 143 suaugusieji.

Intensyviosios terapijos skyriuje gydoma 20 asmenų, iš kurių – 11 vaikų ir 9 suaugę asmenys. Ligoninėje gydytos 5 nėščiosios.

Dėl gripo sunkios eigos į Klaipėdos apskrities ligonines buvo hospitalizuoti 76 ligoniai (iš jų – 42 vaikai ir 3 nėščios moterys).

2018–2019 m. gripo sezonu Lietuvoje užregistruota 20 mirties atvejų nuo gripo bei jo komplikacijų.

Gripo epidemiją yra paskelbusios daugiau nei pusė šalies savivaldybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Šitaip daug žmonių serga ,nes Klaipėdos oras užterštas įvairių chemijos gamyklų ,kurios tiesiog nuodija mus Klaiopėdiečius,nes niekam nerūpi mūsų sveikata ,visi valdžiažmogiai tik ir galvoja,kaip dar kokiems baisuokliams už kokį tai atlygį mus pardavus.Niekas nesidomi kodėl tiek daug žmonių serga kviepavimo takų susirgimais, kodėl tos ligos tokios įsigalėjusios neina net su jokiais vaistais pasveikti.Kodėl niekam mes nerūpim??? Pvz. Jakuose kurena kas tik ką nori, smarvė baisi dieną naktį kurena kaimynai visokią plastmasę, perdirbtą alyvą, padangas ,įvairios automobilių dirbtuvės ir gyventojai kureną visą šlamštą ir niekam tai nerūpi.Valdžiažmogiai ,kurie už tai atsakingi prašo patiems su tuo kovoti ,nes jie neturį tam laiko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių