Quantcast

Vaikiški piešiniai – ne tik ant ligoninės gydytojų chalatų

Žaisminga ir spalvota – tokia vis labiau tampa Klaipėdos vaikų ligoninė. Vienintelė specializuota šalyje vaikų gydymo įstaiga po truputį keistis pradėjo nuo Priėmimo skyriaus.

Priėmime – daugiau žaismės

Ligoninės lankytojai permainas gali pastebėti vos atėję prie lauko durų – Priėmimo skyriuje jos pakeistos automatinėmis, nebeliko slenksčio. Tad tėvams su mažais vaikais ant rankų ar vežimėliais dabar gerokai paprasčiau patekti vidun, nebereikia prašyti aplinkinių pagalbos.

Laukimo kambariai tapo kur kas patrauklesni – žaismingais vaikiškais priešiniais juos išgražino Klaipėdos licėjaus moksleivė Banga Elena Kniukštaitė. Keturiolikmetė ant sienų perkėlė savo pačios sugalvotus eskizus.

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiasis gydytojas Virginijus Žalimas pasidžiaugė jaunosios menininkės pastangomis bei rezultatu. Planuojama, kad ateityje ligoninėje galėtų atsirasti ir daugiau piešinių ant sienų. Juos galėtų vienyti bendra tema.

"Lauktume profesionalių dizainerių ar menininkų, galinčių padėti sugeneruoti kokią nors idėją ar temą, pasiūlymų. Norime, kad ligoninė taptų spalvota ir dar patrauklesnė mažiesiems pacientams", – teigė V.Žalimas.

Kai kurių šalių vaikų ligoninėse visi skyriai ar aukštai būna ištapyti pagal pasirinktą tematiką, pavyzdžiui, jūros, kosmoso ar skirtingų gamtos stichijų.

Vietoj baltų chalatų – spalvoti

Daugiau spalvų dabar ir ligoninės personalo aprangoje. Nuo šiol Priėmimo skyriaus darbuotojai vilki skirtingos spalvos chalatus, priklausomai nuo užimamų pareigų.

Priėmimo skyriaus gydytojai baltus chalatus iškeitė į spalvotus, o kartais ir išmargintus vaikiškais piešiniais.

Anot ligoninės vadovo, vaikams tai padeda atsikratyti baltų chalatų sindromo, o tėvams – geriau susiorientuoti, kokios pagalbos iš kokio darbuotojo tikėtis. Pasitaikydavo situacijų, kai baltais chalatais vilkintį aptarnaujantį personalą artimieji supainiodavo su medikais.

Matomoje vietoje pakabintos lentelės informuoja, kokios spalvos chalatu koks darbuotojas vilki.

Budintys laborantai, kurie ateina į Priėmimo ar kitą skyrių paimti tyrimų, nešioja spalvotas liemenes.

Iki šiol spalvotus chalatus ligoninėje dėvėjo tik Reanimacijos, kai kurių terapinio profilio skyrių gydytojai. Planuojama, kad ateityje visi ligoninės gydytojai turės spalvotus ar vaikiškais priešiniais margintus chalatus – tokia praktika taikoma daugelyje pasaulio vaikų ligoninių.

Ves linijos

Nuo šiol ligoninėje bus lengviau atrasti ir reikiamą skyrių. Nepasiklysti padės spalvingi žemėlapiai ant sienų ir ant koridoriaus grindų nutiestos ilgos spalvotos linijos – rodyklės, skyrius ir tyrimų kabinetus žyminčios tam tikromis spalvomis bei raidėmis. Pastarosios sugalvotos tiems, kurie neskiria spalvų.

Kas keletą metrų kartojasi skyriaus ar kabineto pavadinimai, tad, norint rasti reikiamą, tereikia sekti linija. Atėjus prie skyriaus, nupiešta didelė širdis informuoja, kad tikslas pasiektas.

Sausio mėnesį planuojama galutinai baigti šį projektą – informacinės juostos bei raidės atsiras ir liftuose.

"Suaugusiesiems lengviau susigaudyti, o vaikams tai tampa savotiška atrakcija ir žaidimu", – matydamas pacientų ir artimųjų reakcijas, naujovę įvertino ligoninės vadovas.

Bendraamžiai nepamiršta

Deja, ligoninė ir šventiniu laikotarpiu neištuštėja. Pasak V.Žalimo, per 30 darbo metų nebuvo nė vienų švenčių, kad ligoninėje nesigydytų vaikų.

Pasirūpinti, kad šventės ligoniukams taptų džiugesnės, dar gerokai prieš joms įsibėgėjant  pasistengia iniciatyvūs vaikų bendraamžiai, moksleiviai ar studentai, rengiantys įvairias labdaros akcijas.

Štai prieš Kalėdas Prano Domšaičio galerijos darbuotojai atnešė vaikų padarytų prakartėlių, studentai surengė labdaros koncertų, tarpušvenčiu ligoninė sulauks "Ąžuolyno" gimnazistų surinktų ir dovanotų vaikiškų knygų.

"Vaikai dėl vaikų labai daug padaro, norisi, kad ir suaugusieji nepamirštų mažųjų pacientų", – ragino ligoninės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm...

Hm...  portretas
Tikrai graži idėja. Vaikams jaukiau bus nei balti chalatai tarp baltų sienų...

tomas

tomas portretas
labai grazu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių