Quantcast

Užuomaršas sutramdė skolų išieškotojai

Nors uostamiesčio bibliotekų atstovai ir džiaugiasi gausėjančiu skaitytojų būriu, neretai jų namuose leidiniai užsibūna per ilgai. Kovai su skolininkais pasitelkiami įvairūs kovos būdai – skelbiamomis amnestijos dienomis ar net sudaromos sutartys su skolas išieškančiomis įmonėmis.

Negrąžina ir 5 metus

Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Abonementų skyriaus vedėja Kristina Kundrotienė svarstė, jog skolininkų problema, matyt, neišsprendžiama. "Vėlavimas vėlavimui nelygus. Kai kurie skaitytojai leidinius pavėluoja grąžinti tik kelias dienas, bet yra ir tokių, kurie skolingi net penkerius metus", – sakė K.Kundrotienė.

Moteris tikino, kad net ir su pačiais užmaršiausiais skaitytojais stengiasi ne kovoti, bet bendradarbiauti – taikoma praktika, kad susidarius didesnei skolai yra leidžiama ją padengti atneštomis kitomis knygomis.  "Jei matome, kad skaitytojas yra suinteresuotas taikiai išspręsti problemą, žinoma, geriau paprašome papildomos knygos", – teigė vedėja.

Baudoms – nuolaida

Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje paskelbtas amnestijos laikas. Iki pat lapkričio 23 d. studentams taikoma 50 proc. baudos nuolaida.

Tačiau jau septynias dienas vykstanti studentams skirta akcija, anot K.Kundrotienės, didelio susidomėjimo nesulaukė – kol kas studentai yra labai pasyvūs.

Šiuo metu Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje yra apie 300 skolininkų, kurie leidinių į biblioteką negrąžina porą metų, o tokių, kurie vėluoja po kelis mėnesius, per kelerius pastaruosius metus buvo apie 2 tūkst.

"Jeigu dabar sąžiningai visi sumokėtų baudas už delsimą grąžinti knygas, surinktume apie 60 tūkst. litų", – skaičiavo Abonementų skyriaus vedėja.

Padėtis pagerėjo

Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Eugenija Koveckienė tvirtino, jog šiuo metu padėtis nebėra tokia tragiška, kokia buvo prieš trejus metus. "Dabar didelių problemų dėl skolininkų nebeturime. Žinoma, pasitaiko, kad pavėluoja, tuomet sumoka delspinigius, tačiau dabar yra gana normali situacija", – pabrėžė E.Koveckienė.

Padėtis pagerėjo, nes prieš kelerius metus Klaipėdos savivaldybės viešoji biblioteka sudarė sutartį su skolas išieškančia bendrove dėl ikiteisminio skolų išieškojimo. "Tai yra veiksminga drausminanti priemonė. 2010 m. skolų išieškojimui teko perduoti net 390 skaitytojų, o šiemet į šį sąrašą pateko tik 42 žmonės", – sėkmės receptu dalijosi E.Koveckienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

moncler jacken outlet deutschland

moncler jacken outlet deutschland portretas
moncler women's hooded down jackets black Užuomaršas sutramdė skolų išieškotojai | KaunoDiena.lt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių