Quantcast

Už vandenį teks mokėti brangiau

Klaipėdiečių išlaidos komunalinėms paslaugoms didės. Nuo gruodžio teks brangiau mokėti už vandenį ir nuotekų tvarkymą. Didės ir vadinamasis abonentinis mokestis. Naujiems tarifams dar turi pritarti miesto ir rajono tarybos.

Suvartojimas sumažėjo trečdaliu

Naujos kainos trečiadienį pristatytos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariams. Atkreiptas dėmesys, kad paskutinį kartą jos buvo keičiamos prieš ketverius metus.

Nuo gruodžio 1 d. vidutiniškai vanduo ir nuotekų tvarkymas Klaipėdos miesto ir rajono gyventojams brangs 7,1 proc., o, įskaitant apskaitos veiklą, 11,3 proc.

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Leonas Makūnas aiškino, kad tokiam pokyčiui įtakos turėjo keli faktoriai.

Pasikeitė vandens kokybės reikalavimai, įsigaliojo europinės higienos normos. Tenka daugiau investuoti į kokybiškesnio vandens ruošimą.

Atkreiptas dėmesys, kad per 10 metų klientų padaugėjo 40 proc., tačiau jie sunaudoja trečdaliu mažiau vandens nei anksčiau, o tai nepalanku skaičiuojant investicijų atsipirkimą.

Įtakos vandens ir nuotekų tvarkymo kainų didėjimui turi ir išorinės priežastys – šalies Vyriausybė per ketverius metus ne kartą didino minimalų darbo užmokestį, dėl infliacijos kasmet brango bendrovės perkamos paslaugos.

Išliks viena mažiausių

Didžiausiam bendrovės „Klaipėdos vanduo“ klientų ratui – daugiabučių ir individualių namų gyventojams – paslaugos keisis nežymiai.

Vartotojams, atskaitantiems už paslaugas bute, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kaina išaugs 4 proc., nuo 1,28 iki 1,33 euro už kubinį metrą be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Individualių namų gyventojams – 6,8 proc., nuo 1,17 iki 1,25 euro už kubinį metrą be PVM.

Vartotojams didės ir vadinamasis abonentinis mokestis. Klaipėdiečiams, kurie gyvena butuose, kur įrengtas skaitiklis, atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazinė kaina išaugs 11,2 proc., nuo 1,16 iki 1,29 euro be PVM butui per mėnesį.

Karšto vandens skaitiklių aptarnavimo mokestis išliks nepakitęs 0,52 euro.

Naujas vandens ir nuotekų tvarkymo kainas turi patvirtinti Klaipėdos miesto ir rajono tarybos.

Jei šios nepalaimintų pastarųjų, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija įpareigotų vandentiekininkus taikyti naujus tarifus – vienašališkai juos nustatytų. Miesto ir rajono taryboms pritarus, didesnės vandens kainos vartotojams bus taikomos nuo gruodžio 1 d.

Nors vandens ir nuotekų tvarkymo kainos uostamiestyje didės, jos išliks vienos mažiausių šalyje.

Lyginant su didžiaisiais miestais, Klaipėda nusileidžia tik Vilniui ir Kaunui. Pastarieji taip pat turės nustatyti nauja kainas.

Įmonė patyrė nuostolių

Anksčiau pagal nustatytą tvarką vandens kaina buvo nustatoma ne trumpesniam nei trijų metų laikotarpiui. Paskutinį kartą klaipėdiečiams jos nustatytos 2013 m.

Tada paslaugos kaina vidutiniškai didėjo 11,4 proc., įskaitant apskaitos veiklą – 12,8 proc.

Pagal naują tvarką paslaugų bazinės kainos yra nustatomos trejų metų laikotarpiui, antraisiais ir trečiaisiais kainų galiojimo metais jas perskaičiuojant.

Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu atkreiptas dėmesys, kad įmonės „Klaipėdos vanduo“ pateiktas naujas kainas komisija derino metus laiko. Be to, patvirtino mažesnes nei prašyta. Dėl šių priežasčių bendrovė patyrė ir patirs nuostolių.

Tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta metodika yra neaiški.

Užkliuvo ir tai, kad realiai savivaldybių tarybos negali turėti įtakos vandens kainoms. Net ir nesulaukus miesto valdžios pritarimo, šios įsigaliotų tokios, kokios yra suderintos su komisija.

„Kodėl aš turiu balsuoti ir būti bloga, jei nuo mūsų niekas nepriklauso. Kiekvieną kartą, kai tvirtinamos naujos vandens kainos kyla tokios pat diskusijos, bet niekas nesikeičia“, – tvirtino Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uuuuiuuj

Uuuuiuuj portretas
Baisūs padarai ten dirba ypač skaitiklių keitėjai,ateina pas kokia moterėle skaitiklio keisti ir pradeda aiškinti kad vandens skaitiklis negražus kažkas su juo daryta rašo protokola juk reikia parodyti kad žmogus kažka dirba ir už tai pinigus gauna tai ir lupa iš silpnesno kuris negali saves apginti ir irodyti kad sažiningai mokesčius apmoka kaip įrodyma nufotografuoja skaitikli o nuotraukoje nieko nesuprasi sutepta patartina kai tokie sukčiai ateina keisti skaitiklio,pasikviesti ir liudininką o tai ten dirba vieni apgavikai vanduo baisus neimanoma gerti nevirinta

Gaila

Gaila portretas
kad savivaldybe turi biudzeto pervirsi o socialinem reikmem, miestelienams pinigu skiria minimaliai. Elgiasi kaip verslininkai UAB , visai ne kaip viesuju finansu specialistai.

Anonime,

Anonime, portretas
ne taip lengva pačiai ,,asilu liaudžiai"kažką pakeisti.Nepadeda jokie nuomonių sakymai piketai, mitingai ar krūvos raštiškų pareiškimų, protestų.Viską turėtų tvarkyti prokuratūra, o būtent-viešo intereso gynimo skyrius.Algas ima nemažas ir ..nieko nedaro.ŠTAI KUR VISŲ BLOGYVIŲ PRIEŽASTIS.Tik kažkodėl niekas nei žodelio jiems nesako o kolioja ,,runkelius"kurie lygtai už viską atsakingi
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių