Quantcast

Utopijos pasiguosti

Lygiai prieš savaitę Vilkaviškio rajone apspangęs ir neturintis teisių vairuoti jauniklis sėdo prie automobilio vairo ir myriop pasiuntė septynias gyvybes. Išvakarėse Klaipėdos rajono teismo teisėjas Vandalinas Vainius panašų apgirtusį žmogžudį, 2007-ųjų vasarą automobiliu užmušusį šešis klaipėdiečius, nuteisė tik aštuoneriems metams nelaisvės atviroje kolonijoje.

Taip kuriama teismų praktika. Todėl ir kiti teisėjai galės rodyti gailestį tokiems nusikaltėliams. Tad lakstys keliais ir keleliais apgirtę, apsirūkę, apduję "ereliai", sėdami tikrą baimę ir desperaciją.

Svarbiausio šios savaitės įvykio herojė eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, pranešdama apie sprendimą dalyvauti Prezidento rinkimuose, pasakė viltingus žodžius, jog esame pasiilgę tiesos, skaidrumo ir atsakomybės. Kandidatė paskelbė esanti pasirengusi savo patirtį, žinias ir gebėjimus skirti tam, kad būtų išguiti šešėliai iš moralės, politikos, ekonomikos.

Šešėlių mūsų šalies gyvenime išties netrūksta. Yra politinių, profesinių, verslo struktūrų, dešimtmečius tūnančių tamsumose, įvairiausiomis procedūrinėmis ir įstatyminėmis vingrybėmis atsiribojusių nuo visuomenės.

Aukščiau minėta teismo nutartis irgi galėjo rastis tokių šešėlių tamsumoje. Pasekmes pamatėme jau kitą dieną.

Be abejo, avarijos kaltininkas Vilkaviškyje galbūt net ir nežinojo apie Gargždų teisėjo sprendimą. Tokie retai kada skaito laikraščius ar klausosi žinių. Tačiau keistas ir neprincipingas požiūris į nusikalstamą veiką bei menkas baudžiamumas ir savotiškas taikstymasis su pažeidimais savaime paliečia kiekvieno sąmonę. Atsipalaidavę ir suižūlėję žmogėnai nebepaiso nieko.

O privalėtų būti atvirkščiai. Girti vairuotojai turėtų jausti baimę. Todėl, nepaisant sunkmečio, jau pats laikas būtų sustiprinti, o ne silpninti – ką matome iš naujos valdžios veiksmų – policijos, kelių patrulių pajėgas. Jų turi būti tiek, kad nuolat matytume gatvėse ir keliuose.

Girtų vairuotojų siautėjimą metas skelbti grėsme nacionaliniam saugumui bei imtis ypatingų priemonių. Ir pakviesti į pagalbą visuomenę. Už pasitvirtinusius pranešimus apie girtus prie vairo turi būti gerai atlyginama. Dabar, kai nedarbo šmėkla beldžiasi vos ne į kiekvienas duris, tuoj atsiras žmonių, kurie tokiu būdu užsidirbs pragyvenimui.

Tai kainuos daug, bet žmonių gyvybė yra brangesnė. Valstybė pirmiausia turi užtikrinti žmonių saugumą. Užmuštiems piliečiams tas pats: ar pavyzdingai, ar pusėtinai subalansuotas nacionalinis biudžetas.

Klaipėda pirmoji galėtų imtis tokios iniciatyvos. Vis tiek šią savaitę patvirtintas biudžetas sunkiai realizuojamas, tad atlygiai aktyviausiems bendrapiliečiams už pagalbą ir pastangas kovoti su kelių teroristais iždo pernelyg neiškreips. Tik reikia pasukti galvas, kaip tai padaryti.

Nelengva užduotis. Kur kas sudėtingesnė, nei sau priedus pakelti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostia

Kostia portretas
Šakės - į pačius smegenis. Reikia, kad laikraščiuose būtų daugiau tokių straipsnių. Gal tuomet visuomenė pasidarytų aktyvesnė ir spaustų valdžią rūpintis žmonių saugumu. "Užmuštiems piliečiams tas pats: ar pavyzdingai, ar pusėtinai subalansuotas nacionalinis biudžetas".

zogotsvenjo

zogotsvenjo portretas
prieš savaitę Vilkaviškio rajone apspangęs ir neturintis teisių vairuoti jauniklis sėdo prie automobilio vairo ir myriop pasiuntė septynias gyvybes. Netikslumai straipsnyje? Susisiekite su redakcija.

Straipsnio

Straipsnio portretas
autoriui reiketu pasimokyti rasyti. I akis labai krenta straipsnio stilius.
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių