Quantcast

Uostamiestis šildysis iki vasaros?

Šildymo sezonas uostamiestyje gali tęstis iki gegužės vidurio. Manoma, kad tik tada lauko oro temperatūra pasieks reikiamą, kada leidžiama oficialiai išjungti šilumą mieste. Nesulaukus jos šildymo sezono nežadama baigti, nes nenorima, kad gyventojai šaltų.

Išjungti dar per šalta

Oficiali šildymo sezono pabaiga skelbiama, kai tris paras iš eilės vidutinės oro temperatūros siekia 10 ir daugiau laipsnių šilumos. Iki šiol uostamiestyje ji nebuvo pasiekta.

Šilčiausia buvo pirmadienį. Tada vidutinė oro temperatūra siekė 7,2 laipsnio šilumos. Iki tol ji tebuvo 4–5 laipsniai šilumos. Miesto valdžia vylėsi, kad šildymo sezoną oficialiai pavyks baigti pirmąją gegužės savaitę, tačiau, panašu, kad to padaryti dar nepavyks.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda tvirtino, kad meteorologų prognozės liūdnos. Iki gegužės 15-osios nenumatoma, kad tris paras iš eilės vidutinė oro temperatūra išsilaikytų 10 ir daugiau laipsnių šilumos.

Nenorime, kad žmonės šaltų.

„Jei tokios nėra, tai oficialiai skelbti šildymo sezono pabaigos negalime. Juk temperatūra nėra kažkas neapčiuopiama. Mes visi ją jaučiame. Nenorime, kad žmonės šaltų“, – pabrėžė direktorius.

Ankstesniais metais yra buvę atvejų, kai oficiali šildymo sezono pabaiga paskelbta, nesulaukus nustatytų temperatūrų. Tačiau, anot L.Dūdos, šį kartą tokia praktika nebus vadovaujamasi.

Anot vadovo, priėmus sprendimą anksčiau baigti šildymo sezoną nei leidžia oro sąlygos, pasipildavo priekaištai iš gyventojų.

„Aišku, nepasitenkinimas tęsdavosi kelias dienas. Tada prasidėdavo šilti orai ir baigdavosi. Šiemet darysime viską pagal taisykles. Kiek reikės, tiek ir lauksime. Juk nesvarbu, ar gegužės 2-oji, ar kovo 2-oji, ar balandžio 2-oji, vis tiek yra taip pat šalta. Temperatūra ne nuo datos priklauso. Žmonių dvi savaites šaltyje tikrai nelaikysime“, – komentavo direktorius.

Gali apsispręsti patys

L.Dūda atkreipė dėmesį, kad šildymo sezono baigimas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nėra skirtas gyvenamiesiems namams.

„Taip nusprendžiama, kada šiluma išjungiama savivaldybės objektuose tokiuose kaip lopšeliai-darželiai, mokyklos, ligoninės, kitos įstaigos. Gyvenamasis sektorius tiesiog prigretinamas ir baigia šildymo sezoną kartu“, – aiškino vadovas.

L.Dūda priminė, kad gyventojai gali patys inicijuoti balsavimą ir apsispręsti, kada baigti šildyti daugiabutį namą. Priimant tokį sprendimą reikia gauti daugumos (50 proc.+1) būstų savininkų pritarimą. Taip pat privaloma išlaikyti higienos normas ir nepažeisti kitų gyventojų interesų. Patalpose turi vyrauti 18 laipsnių šilumos.

„Kiekvieno namo gyventojų valia yra priimti sprendimą baigti šildymo sezoną, jei patalpose jau per šilta“, – akcentavo direktorius.

L.Dūda pasakojo, kad iš gyventojų dar nesulaukta nė vieno pastebėjimo, kad jau reikėtų baigti šildymo sezoną.

„Renovuotiems namams iš vis jau nebeaktualūs šildymo sezonai. Jie ir mažai už šildymą moka, ir šilumą gali reguliuotis, kaip nori“, – atkreipė dėmesį direktorius.

Pasak L.Dūdos, šildymo sezonas šiemet užsitęsė tikrai labai ilgai, tačiau orų nepakeisi: „Tas, kur danguje, su mumis nieko nederina“.

Šilumininkai vilties nepraranda

Vilties, kad šią savaitę mieste jau bus baigtas šildymo sezonas, dar nepraranda šilumininkai. Jie neskuba atšaukti suplanuotų šilumos trasų patikrinimų padidintu slėgiu.

Šiuos darbus galima atlikti, tik pasibaigus šildymo sezonui. Šiaurinėje miesto dalyje nuo Kauno gatvės hidrauliniai bandymai ir paruošiamieji darbai yra suplanuoti kitą savaitę – nuo gegužės 8 iki 12 dienos. Kai vyksta šilumos trasų patikrinimai padidintu slėgiu, gyventojams tenka verstis be karšto vandens.

„Dar tikimės, kad šildymo sezonas bus baigtas šią savaitę. Gal bus trys paros iš eilės, kai vidutinės temperatūros sieks 10 ir daugiau laipsnių šilumos“, – vylėsi įmonės „Klaipėdos energija“ Šilumos tiekimo tarnybos vadovas Arūnas Smaguris.

Jis atkreipė dėmesį, kad panašios oro prognozės su atšilimais ir atvėsimais vyraus ne iki gegužės 15-osios, o iki 20-osios.

„Taip besišildydami ir vasaros sulauksime. Aišku, tos oro prognozės dar tolimos. Gali pasikeisti“, – komentavo vadovas.

Sumuš visus rekordus?

Nors šilumininkai viliasi, kad šildymo sezono baigsis šią savaitę, tačiau yra pasirengę atšaukinėti hidraulinius bandymus ir juos nukels tolimesniam metui.

„Aišku, tokia situacija labai nepalanki, bet kito kelio nebus, nors apie juos jau informuoti ir gyventojai, ir šilumos prižiūrėtojai. Jei prireiks, išplatinsime informaciją, kad patikrinimas nusikelia. Neatlikus hidraulinių bandymų numatytu laiku, užsitęs ir pačių trasų remontas“, – pasakojo vadovas.

Pasak A.Smagurio, pirmieji šalies miestai jau paskelbė šildymo sezono pabaigą. Tarp tokių yra Šiauliai, Rietavas.

„Įdomu, kur jie rado 10 laipsnių šilumos. Žinoma, ankstesnis šildymo sezono užbaigimas gali sukelti ir problemų. Praėjusiais metais Vilnius jau buvo paskelbęs jo pabaigą, bet atšalo ir vėl teko atnaujinti. Paskui jis buvo užbaigtas gegužės pradžioje“, – prisiminė kolegų patirtį vadovas.

A.Smaguris tvirtino, kad gyventojai galėtų šildytis ir visus metus. Tam sąlygos yra sudarytos.

Anot vadovo, renovuodami namus gyventojai galėtų įsidiegti individualaus būsto šildymo sistemą. Tokios yra kai kuriuose naujos statytos namuose.

„Tada gyventojai gali šildyti savo butų, nepriklausomai nuo kaimynų. Tą jie daro autonomiškai. Įdiegti tokią sistemą galima visuose daugiabučiuose namuose, bet tam reikia daugiau investicijų ir darbo“, – pasakojo A.Smaguris.

Vadovas atkreipė dėmesį, kad veikiausiai šis šildymo sezonas sumuš visų laikų miesto rekordus. A.Smaguris prisiminė, kad tarybiniais metais buvo metų, kai miesto šildytas iki gegužės 9-osios, Pergalės dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saule

Saule portretas
Ziauriai karsta namie, nosis uzsikimsus kosmaras isjunkit sildyma, nebeimanoma issimiegot..

Ko čia

Ko čia portretas
ubagai ir skūpašikniai triedžiat?Jau kaip jums karšta jau kaip karšta.Ir langai atidaryti ir bute dūstat:DD)Pi kit smegenų.Kol nepakils temperatūra virš +10 jokių atjungimų negal būt.Aš namuose parėjes iš darbo turiu rasti šilta butą o naktimis nemieguoti po keliom kaldrom.\\O jei mokestis už šildimą nepatink-imkit už giesmės tuos katrie turėtu rūpintis kad tas mokestis mažėtu.Jokios rimtos kontrolės ir pagrystumo šilumininkų-tiekėjų paslaugose nerasta.Ir niekas neieško.Pilna visokiu jėgainiu, biokatiliniu o įkainiai kaip nesikeičia tęp nesikeičia.Nebent mizeriu.Va čia ir esmė glušiai

nemasiulis

nemasiulis portretas
tokia tendensija ,kad klaipeda šildysis kol valdžioje bus liberalai/// žinosit žmonės už ką reikia balsuoti ...
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių