Quantcast

Uostamiestyje jau bunda erkės

Klaipėdiečiai fiksuoja pirmąsias erkes. Specialistai ramina, jog kol kas nubudo tik gyvūnams pavojingos kraujasiurbės.

Uostamiesčio gyventojai stebisi užfiksavę jau aktyvias erkes. Ne vienam klaipėdiečiui teko šiuos gyvius aptikti ant savo keturkojų kailio.

Kad erkės jau galėjo pabusti, neneigia ir sveikatos specialistai, tačiau pataria nesibaiminti. Anot jų, pastebėtos aktyvios erkės žmonėms nėra pavojingos.

"Tai yra pievinės erkės. Grėsmę jos kelia gyvūnams, o žmonėms – ne. Pačios pirmos jos pabunda todėl, kad saulė pirmiausia pakaitina būtent pievas", – paaiškino Nacionalinio sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė.

Pasak specialistės, pievinės erkės gali įsisiurbti ir žmogui, tačiau jos neplatina šiems pavojingų ligų. Pievinės erkės paprastai būna didesnės ir geriau matomos nei kitos.

Pašnekovė teigė, kad tikimybė, jog miškuose gyvenančios žmonėms pavojingos erkės jau pabudo, yra maža. Anot jos, tai lemia dar ne visur ištirpęs sniegas.

Pasak V.Pečkauskienės, žmonėms pavojingos erkės aktyvios tampa, kai vidutinė paros oro temperatūra pasiekia 5–7 laipsnius šilumos. Šiuo metu vidutinė paros oro temperatūra svyruoja apie 1–2 laipsnius aukščiau nulio.

"Jos dar po lapais miega, laukia, kol saulė daugiau pašildys. Bet mes jau pradėjome jas stebėti", – teigė pašnekovė.

Pernai pirmosios žmonėms pavojingos erkės fiksuotos kovo 10 d.

2016 m. Klaipėdoje erkiniu encefalitu sirgo 11 žmonių – beveik 3 kartus daugiau nei 2015 m. Pernai užfiksuoti ir 23 Laimo ligos atvejai – 16 atvejų mažiau nei dar prieš metus.

"Sergamumas kiekvienais metais svyruoja. Vienais metais turime daugiau, kitais – mažiau", – pastebėjo V.Pečkauskienė.


Šiame straipsnyje: erkėserkėGyvūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

erkė

erkė portretas
eina naxuj
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių