Quantcast

Uostamiesčio turguje – pirmieji grybai

Grybų sezonas šiemet prasidėjo neįprastai anksti. Grybautojus stebina tai, kad tarp pirmųjų pavasarinių grybų randamos tik rudeniui būdingos miško gėrybės.


 

Grybų sezonas šiemet prasidėjo neįprastai anksti. Grybautojus stebina tai, kad tarp pirmųjų pavasarinių grybų randamos tik rudeniui būdingos miško gėrybės.

Klaipėdiečių nuostabai vakar pirmųjų grybų buvo galima išvysti Senajame turguje. Tačiau už nedidelę krūvelę jų buvo prašoma maždaug trijų eurų. Ant prekystalio buvo matyti paberžių, lepšių ir vienas makavykas.

Dažniausiai pirmieji grybautojai prekystalius savo radiniais nukloja birželio mėnesį. Senojo turgaus administracijos darbuotojai nepamena tokių metų, kad grybais būtų prekiaujama jau gegužę.

Sezono metu už kilogramą baravykų Senajame turguje pernai buvo prašoma nuo 4,34 iki 7,46 euro.

Pajūryje pirmiausia pasirodė bobausiai ir briedžiukai. Juos prieš mėnesį Smiltynės miškuose ėmė rinkti neringiškiai.

Po kelių savaičių Lietuvos miškuose grybautojai jau aptiko paberžių ir lepšių. Tačiau pajūrio gyventojai grybus pradėjo rinkti kone dviem savaitėmis vėliau nei aukštaičiai ar dzūkai.

Spėjama, kad Klaipėdos rajono miškuose grybai šiek tiek vėliau ėmė kelti kepures dėl vėsesnių nei Vidurio Lietuvoje orų.

Prieš savaitę paberžius jau rinko vienas kitas šilutiškis.

Senojo turgaus prekeivė tarstelėjo, kad pirmadienį pardavinėjo grybus, kurie buvo surinkti Šernų miške. Nors kiti prekeiviai juokavo, kad tikras grybautojas gerų vietų neišduos nė už ką.

Kretingos rajono Šernų girininkijos girininkas Arūnas Samoška tikino, kad miškininkai paberžių ir lepšių aptiko dar nedaug, tačiau kazlėkų, liaudyje vadinamų slidokais, rado visai nemažai.

„Vakarienei galima prisigrybauti. Kazlėkai mėgsta sausesnes smėlingas vietas. O Šernų miškas toks ir yra. Vaikščiojau tokiame pušynėlyje ir labai nustebau, kad yra kazlėkų. Juk tai rudeninis grybas. Labai keista, jog kazlėkai pasirodė pavasarį“, – stebėjosi girininkas.

Kiti klaipėdiečiai paberžių ir lepšių gyrėsi aptikę Kairių miške netoli karinio poligono. Dar labiau atšilus orams netrukus miške bus galima rasti ir pirmųjų voveraičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lidija

Lidija portretas
Makavykas geltonasis baravykas baravyku seimos tik spalva ne ruda o daugiau nesvariai geltonos samanu spalvos turi specifini kvapa valgymui skanus grybas.

hmm

hmm portretas
kas tie makavykai?

hm

hm portretas
Kaip grybai,taip grybai-suminkstejusi mediena,jokios maistines naudos, kiek is pridetu spirgiu,grietines-paskutinis slamstas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių