Quantcast

Ukrainos sostinėje – lietuviški motyvai

Lankydamiesi Ukrainos sostinėje Kijeve klaipėdiečiai nė neįtarė, kad vaikščiodami turistiniais maršrutais išvys ne tik lietuviškų, bet ir klaipėdietiškų motyvų. Visiškai šalia Kijevo širdies – Maidano aikštės – įsikūrusio baro "Klaipėda" pavadinimas maloniai nustebino atvykėlius iš Lietuvos uostamiesčio.

Aptiko inkarą ir sraigtą

Ukrainiečių bičiulių pora Valerijus Lutsko ir Sergejus Mazuras džiaugėsi sparčiai besivystančiu verslu. Kijeve galima aptikti net šešis barus "Klaipėda".

"Idėja Kijeve atidaryti barą kilo 2013-ųjų gegužę. Aš užsiimu baseinų verslu ir darbo reikalais dažnai vykstu į komandiruotes Vilniuje ar Kaune. Prieš šešerius metus mus verslo partneriai lietuviai nusivedė į vieną barą Stiklių gatvėje Vilniuje. Mums labai patiko jo interjeras, patiko alus ir pati baro koncepcija. Dar po trejų metų mano draugas pasiūlė: tu baseinus šiaip ar taip ten veži, atsivežkime ir to alaus. Nuvažiavome į tą patį barą Vilniuje, susitikome su jo šeimininkais, pasikalbėjome ir radome bendrą kalbą. Iš jų gavome mažųjų aludarių iš Panevėžio kontaktus. Beliko atsivežti alaus ir Kijeve rasti vietą, kur juo prekiauti", – barų atsiradimo istoriją pasakojo V.Lutsko.

Ukrainietis prisiminė, kad pirmajam barui norėjo suteikti Lietuvos sostinės pavadinimą, tačiau apsisprendimą lėmė netikėtai remontuojamose buvusio baro patalpose rastas simbolis.

"Pradžioje norėjome barą pavadinti "Senasis Vilnius". Išsinuomojome patalpas, kuriose anksčiau veikė užeiga "Medūza", ten aptikome dar senųjų šeimininkų paliktą inkarą ir didžiulį sraigtą. Supratome, kad tai tarsi ženklas, kaip tas baras turėtų atrodyti, tačiau Vilnius su jūra nieko bendra neturi, taigi neliko nieko kita, tik – Klaipėda", – prisiminė ukrainietis.

Tokio niekur kitur nėra

Lietuviškais motyvais dvelkiantiems barams klientų netrūksta. Dažnai čia net netelpa visi norintieji pavakarieniauti bei paragauti lietuviško alaus.

"Klaipėdos" užeigas yra pamėgę ne tik ukrainiečiai ar Kijeve gyvenantys lietuviai, bet ir turistai. Pasitaiko, kad visi staliukai būna rezervuoti iš anksto, tad užsukantiems vietiniams gyventojams tenka įsigyti tik išsineštinių lietuviškos produkcijos gaminių.

Ukrainietis verslininkas teigė, jog į jo vadovaujamas pasilinksminimo vietas žmonės plūsta dėl ypatingo skonio alaus.

"Mūsų bare nuolatos pilna lankytojų, manau, kad gyventojus čia traukia prieinamos kainos, svetingumas ir labai geros kokybės alus, kurio niekur kitur Kijeve nėra. Lietuvoje labai daug rūšių puikios kokybės alaus, todėl plečiame jo asortimentą, neseniai pasirašėme sutartį su dar viena alaus darykla Vilniuje. Mus domina mažųjų gamintojų produkcija", – sėkmės formule dalijosi V.Lutsko.

Lietuviškas valgiaraštis

Bare "Klaipėda" į akis krinta ne tik Lietuvos uostamiesčio motyvais išmargintos sienos ar siūlomo alaus rūšys, bet ir sudarytas valgiaraštis.

Klientai noriai užsisako užkandžių lietuviškais pavadinimais. Tiesa, parašyti jie su gramatinėmis klaidomis. Nors tai, anot savininko, nėra svarbu.

"Ukrainiečiai sunkiai perskaito net patį baro pavadinimą", – pasakojo V.Lutsko.

"Karbonatos", "Astrus mesos", "Didelis tarelka", "Sprotai zakus", "Sumustinis jura", "Salotos baltos", "Vištienos šnicelis", "Grybu sriuba", "Rukyti suriai", "Juodas sparnai" – tai tik keletas patiekalų pavadinimų valgiaraštyje, kuriuos siūlo paragauti klaipėdietiškas baras (kalba netaisyta – L.Š.).

"Mūsų bare ne tik alus lietuviškas, čia gaminami ir lietuviški patiekalai. Juos gaminti mūsų virėjai išmoko gana greitai. Mano verslo partneris – pats profesionalus virėjas, turintis didžiulę patirtį, dauguma lankytojų pamėgtų patiekalų, kurių kokybė tikrai labai gera – jo nuopelnas", – komplimentų kolegai negailėjo V.Lutsko.

Kainos Ukrainos sostinėje nėra didelės. Lietuvišką karbonadą galima įsigyti už 92 grivinas, o tai būtų apie 3,3 euro. "Sviezios salotos" kainuoja 1,8 euro. Užkanda prie alaus "Rukytos ausus" atsieitų apie 1,7 euro. Bare galima rasti ir saldumynų. 100 gramų lietuviško šakočio kainuoja 28 grivinas – vieną eurą.

Ukrainiečiai dažniausiai užsisako litrinius alaus butelius. Labiausiai vietinių gyventojų pamėgtos rūšys: "Kanapinis", "Ainių", "Ruginis", "Butautų", "Vilniaus". Vieno litro alaus kaina siekia 98 grivinas – apie 3,5 euro.

Žurnale – Klaipėdos vaizdai

Šiandien Kijeve veikia jau šeši barai "Klaipėda". Juose labai daug lietuviškų motyvų – trispalvė, užrašai ant sienų lietuvių kalba, paveikslai, susiję su Lietuva ir Klaipėdos miestu.

Tik įėjus į barą klientus pasveikina užrašas "Sveiki atvyke i Lietuva!"

Ant vienos sienos puikuojasi Lietuvos uostamiesčio simboliu tituluojamas burlaivis "Meridianas", greta galima išvysti ir katino skulptūrą "Klaipėdis".

Barų sienas lietuviškais akcentais išmargino ukrainiečių dailininkas, kuris bandė perteikti Klaipėdos senamiesčio vaizdus, senų namų architektūrą.

Baro logotipe puikuojasi bokalas, o jame – įmerktas inkaras, tai yra pagrindiniai simboliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokia

Kokia portretas
Nesąmonė, kokie ukrainiečiai bebūtų , bet jų maistas labai skanus . Jis mums artimesnis ir sveikesnis , negu bei koks rytietiškas

Perskaiciau

Perskaiciau portretas
su didziausiu malonumu, bravo , bravo.....ir alus, ir meniu , ir katinas is Senamiescio.....

Jurgen

Jurgen portretas
Super baras, bet jeigu pas mus ukrainieciu bare meniu butu ukrainieciu kalba-kiek butu nusiskundimu ir nepatenkintu veidu
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių