Quantcast

Turgaus laikrodis: klaida ar dizaino sprendimas?

Vis dar neatsidžiaugiantys naujuoju Naujojo turgaus bokšto laikrodžiu klaipėdiečiai sutriko, pastebėję neįprastą simbolį ciferblate, kur žymima ketvirta valanda. Iškart kilo klausimų, ar tai ne klaida? Jei tai dizaino sprendimas, ar tokiu būdu gali būti rašomas romėniškas skaičius keturi?

Praėjusį rudenį įrengtas Naujojo turgaus bokšto laikrodis tapo išskirtiniu šio rajono simboliu, traukiančiu žmonių žvilgsnius.

Tad akylesni netrukus pastebėjo, kad romėniškas skaičius keturi parašytas kiek neįprastai – IIII, o ne IV, kaip daugelį mūsų mokė vidurinėje mokykloje.

Kai kur pasigirdo pastebėjimai: "Tiek pinigų sukišo, o laikrodžio ciferblatas – su klaida."

Vis dėlto gudresni miestiečiai, kiek paieškoję internete, rado, kad keturis romėniškai galima rašyti ir taip.

Mokslo istorijos tyrinėtojas profesorius Libertas Klimka patvirtino, kad keturi brūkšneliai vietoj simbolio IV – jokia klaida.

"Taip galima rašyti romėnišką ketvertą, tiesa, taip nėra rašoma dažnai, gal todėl žmonės ir suabejojo. Keturis brūkšnius vietoj IV dažniausiai žymėdavo senoviniuose laikrodžiuose. Yra išlikę tokių pavyzdžių. Taigi tai ne klaida", – patvirtino L.Klimka.

Taigi ketvertas mūsų laikrodyje toks, kaip viduramžių laikrodžiuose.

Naujojo turgaus vadovas Viačeslavas Karmanovas teigė, kai jam parodė šio laikrodžio pavyzdį, jis iškart pastebėjo, kad romėniškas ketvertas neįprastas. Tačiau jam paaiškinta, jog galimas ir toks variantas.

"Klausiau žinovų, man paaiškino, kad toks romėniškas ketvertas paprastai rašomas laikrodžio ciferblate, kad būtų išlaikyta simetrija su skaičiumi VIII, kuris irgi turi keturis simbolius, kaip ir šiuo atveju IIII. Tai yra dizaino sprendimas, ir taip buvo daroma dar senais laikais. Tai yra gražiau ir dailiau, nors man iš pradžių irgi dėl to kilo šis klausimas. Taigi ketvertas mūsų laikrodyje toks, kaip viduramžių laikrodžiuose", – paaiškino V.Karmanovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
A pie laikrodi nieko ,bet kai pasijungiu Klaipėdos najienos ,sudenda kompiuteris ,įsijungia kažkokia reklama ,mėlyname fone,kažkoks veidas ir sarašas numeris23 ar tai rimtas gedimas.

>Baisu

>Baisu portretas
Pasakyk, nesikuklindamas, kiek tamstos pinigėlių ,,sukišta" į tą laikrodį?

Patriotas

Patriotas portretas
Jo, cia tai problema! Kitu problemu nera mieste!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių