Quantcast

Tarybos narių ataskaitos – be polėkio

Esu tas, šitas ir anas, per 2016 metus dalyvavau, balsavau, dirbau, kalbėjau, susitikau, piktinausi ir dar kūriau eiles aktualiomis temomis. Tokia kadenciją įpusėjusių Klaipėdos miesto politikų metų veiklos ataskaitų turinio esmė. Jau antrus metus tvarkingai atsiskaityti už nuveiktus darbus tarybos narius įpareigoja įstatymas.

Atsiskaityti – privaloma

Pastarosios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos nariai turi pateikti savo veiklos ataskaitas už praeitus metus. Jos viešinamos savivaldybės tinklalapyje.

Ankstesniais metais ataskaitas kai kurie politikai tiesiog ignoruodavo.

Anot Klaipėdos miesto tarybos sekretoriaus Modesto Vitkaus, "Lietuvos rusų sąjungai" atstovaujantis Viačeslavas Titovas dėl jam vienam žinomų priežasčių tarybos nario ataskaitų niekada neviešino.

"Jau kelerius metus politikų ataskaitų teikimas yra privalomas, tačiau sankcijos tiems, kurie šios prievolės nevykdo, nėra numatytos. Atsiskaitymo formos tarybos nariui galimos ir kitos, bet šita yra būtina", – teigė M.Vitkus.

Lakoniško žodžio meistrai

Šių metų politikų ataskaitos, išskyrus tik kelias, pasižymi stulbinamu lakoniškumu.

Per visą savivaldybių istoriją turbūt pati trumpiausia liks Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovės Jurgitos Choromanskytės ataskaita. Politikės darbai sutilpo į nepilnas tris eilutes.

"Klaipėdos miesto tarybos nare prisiekiau būti 2016 metų lapkričio 24 dieną. 2016 m. gruodžio 22 d. sprendimu Nr. T2-312 gavau Klaipėdos miesto tarybos pritarimą dirbti Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete", – rašo J.Choromanskytė.

Ir tai viskas. Šis politikės nedaugžodžiavimas pateisinamas, nes ji pernai šios kadencijos taryboje dirbo vos daugiau nei mėnesį, kai pakeitė į Seimą išrinktą savo kolegą Simoną Gentvilą.

Tačiau, kaip paaiškinti tarybos nario Valdemaro Anužio nuveiktų darbų sąrašą, kuris tilpo į šešias eilutes? Arba Alfonso Vildžiūno devynių eilučių dydžio politiko metų veiklos ataskaitą, kurioje paminėti ir šie "reikšmingi" faktai:

"2016 metais dalyvavau dešimtyje miesto tarybos posėdžių. Du posėdžius praleidau, nes buvau išvykęs į koncertines keliones su "Aukuro" choru ir Plungės kameriniu choru."

Ir dar pabaigoje pridūrė: "Aktyviai ginu ir ginsiu mažųjų laivų savininkų interesus."

Dingo lingvistiniai perlai

2016-ųjų politikų veiklos ataskaitos – kaip niekad nuobodžios, primenančios biurokratinį susirašinėjimą.

Veikiausiai po pastarųjų metų kritikos dėl nedovanotinų rašybos, gramatikos, loginių ir stiliaus klaidų tarybos narių ataskaitose nebeliko lingvistinių perlų, kurie taip linksmindavo rinkėjus.

Štai, ką rašė praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto politikai:

"Nors paprastai žmonės sako, kad politikai nieko nedirba ir nedaro, politika yra žodinė veikla, mokėjimas diskutuoti ir įtikinėti."

"Vadovaudamas Jūrinei ir vidaus vandenų reikalų komisijai, prioritetiniu uždaviniu laikau įkvėpti mūsų miestui jūrinės dvasios."

"Dalyvavau visuose 11 posėdžių, kurie vyko 13 dienų."

"Per ataskaitinį laikotarpį įvyko tik vienas Etikos komisijos posėdis, kuriame ir dalyvavau."

"Stengiuosi padėti sportuojantiems."

"Intensyviai aiškinausi Klaipėdos futbolo nuopuolio priežastis."

"Nemažai nuveikta ir bandant išvaduoti miestą nuo vandalų."

"Pirmieji metai prabėgo kaip mėnuo. Manau, kad kitų metų darbo vaisiai bus didesni ir saldesni."

"Formaliai esu Klaipėdos miesto korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos narys, tačiau realiai komisijos darbas nevyksta."

"Ilgai analizavęs situaciją, padariau sau labai aiškią ir, ko gero, vienintelę teisingą išvadą – senamiestį atgaivinti gali tik gilūs ir skausmingi sukrėtimai."

Tokių pastebėjimų buvo galima rasti kadenciją baigiančios Klaipėdos tarybos narių ataskaitose.

Kraštutinumų mėgėjas

Šiemet pačią ilgiausią – net 25 puslapių apimties ataskaitą pateikė V.Titovas, kuris dar iki pernai šią tarybos nario prievolę iš viso ignoruodavo.

Šio jo opuso pagrindą sudaro visų 2016-ųjų tarybos sprendimai, kuriems pritarė ir pats V.Titovas.

Už šiuos sprendimus jis tiesiog balsavo ir mano turįs teisę tuo pasigirti rinkėjams.

Savo ataskaitoje V.Titovas neišvengė ir politikavimo, be kita ko paminėjęs, kad "veiklą vykdau vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu ir sveiko proto" (kalba netaisyta – A.D.).

Kodėl jis buvo išmestas iš Klaipėdos tarybos Etikos komisijos, V.Titovas ataskaitoje pateikė savo versiją: "Buvau Etikos komisijos narys, bet po to, kai Etikos komisija pripažino mane kaltu dėl to, kad aš 2016 01 28, Klaipėdos išvadavimo dieną, prisisegiau šv.Georgijaus juostelę, principingai joje nedalyvauju."

Tarybos nariai neaktyvūs?

Remiantis politikų ataskaitomis, į juos dėl įvairių problemų kreipėsi rekordiškai mažai rinkėjų.

Štai į Vytautą Čepą (raštu) kreipėsi 11 miesto gyventojų (daugiausia dėl asmeninių problemų, netvarkos mieste, savivaldybės darbuotojų netinkamo elgesio, švietimo, sporto, socialiniais klausimais, žmogaus teisių pažeidimo ir kitais).

"Įstatymų nustatyta tvarka dalis problemų padėta išspręsti. Dėl įvairių problemų ar su pasiūlymais, patarimais ir idėjomis, telefonu ir betarpiškai kreipėsi 77 asmenys. Operatyviai sprendžiant miesto problemas Klaipėdos miesto merui parašiau 10 paklausimų", – ataskaitoje pažymėjo V.Čepas.

Politikas Laisvūnas Kavaliauskas savo ataskaitoje tikino, kad pernai reguliariai susitikdavo su miestiečiais jiems rūpimais klausimais. Jam teko bendrauti su 19 asmenų.

Dauguma interesantų kreipėsi dėl su paveldosauga susijusių klausimų, istorinių pastatų tvarkybos ir renovacijos problemų, viešųjų miesto erdvių, kiemų tvarkymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Misteikas

Misteikas portretas
Titovo vardą su klaidom rašot, reikia - Georgijus Titovas, vot taip.

Anonimas

Anonimas portretas
"Klaipėdos Ateitis" savo facebook'e skelbs visų tarybos narių ataskaitas. Sekite mus facebook'e "Klaipėdos Ateitis"

Klaipėdietė 2

Klaipėdietė 2 portretas
Ir tas ataskaitas išspausdinkite laikraštyje arba net abiejuose. Miestiečiai turi tokią teisę žinoti apie nuveiktus darbus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių