Quantcast

Klaipėdos vicemeras A. Šulcas: mitas, kad gyvename skurde

Klaipėdoje, kaip ir visoje šalyje, minima Juodojo kaspino ir Baltijos kelio diena. Trečiadienio vakarą būrelis patriotiškai nusiteikusių žmonių susirinko prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ ir kukliai paminėjo to meto įvykius.

Renginys prasidėjo aktoriaus Rimanto Pelakausko perskaitytomis buvusios tremtinės Julijos, šiuo metu gyvenančios Klaipėdoje, eilėmis.

Kalbą rėžė ir Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas, dar praėjusiame amžiuje pats dalyvavęs Baltijos kelyje.

Jo žodžiais tariant, esant reikalui jaunoji karta gintų savo tėvynę ne tik dainomis, bet ir su ginklu rankose.

Jaunoji karta tikrai tęs tai, kas buvo pradėta Baltijos kelyje.

„Tąkart mes atėjome į ritualą žinodami, kad viskas jau įvyko ir, kad tai yra vainikavimas sprendimo, kurį mes priėmėme gerokai anksčiau. Porą metų iki 1989-ųjų pašnibždomis pasakytas žodis „laisvė“ skambėjo kur kas garsiau nei šiandien viešame eteryje ištartas necenzūrinis žodis. Jis mus mobilizavo. Tada galvojome ne apie turtus, o apie dvasinius dalykus. Mitas, kuriamas Lietuvos priešo, apie tai, kad dabar mes esame abejingi, gyvename skurde ir galvojame tik apie tai, kaip buvo gera sovietų laikais. Netiesa. Jaunoji karta tikrai tęs tai, kas buvo pradėta Baltijos kelyje. Tai yra dalykai, kurių niekas niekada nesugebės iš mūsų atimti“, – kalbėjo A. Šulcas.

Atminimo valandai skirtame koncerte pasirodė mėgėjų meno kolektyvai „Klaipėdos zunda“, „Vakaro žaros“, „Savi“.

Kiek vėliau Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Girulių filiale vyko koncertas, skirtas Juodojo kaspino dienai „Po laisvės ir vienybės vėliava“.

„Pernai mes pamatėme, kad reikia tokių renginių žmonėms. Jų širdyse yra ši šventė“, – pastebėjo Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja Nemira Trakumienė.

1939-aisiais rugpjūčio 23 dieną Sovietų Sąjunga ir Vokietija pasirašė vadinamąjį Molotovo-Ribentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalijo Europą. Paktas panaikino Baltijos šalių, taip pat ir Lietuvos, nepriklausomybę.

1989 metais minėdami pakto pasirašymo metines, už rankų susikibę Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai sudarė gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino. Baltijos kelyje dalyvavo apie 2 mln. žmonių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Donald

Donald  portretas
Nuo kada, ,amerikoniški džinsai, striukės ir automobiliai bei Kt. prekės iš,, vakarų "taip pat bendro turto pasisavinimas priskiriami dvasinėms vertybėms? ??

Anonimas

Anonimas portretas
man kažkaip straipsnio pavadinimas ir pats straipsnis be ryšio apie gerai gyvenančius gyventojus kaip ir nieko neparašyta žodžiu pavadinimas neatitinka straipsnio faktų

kuris iš jų

kuris iš jų portretas
šulcas?
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių