Quantcast

Stojo ginti Klaipėdos universiteto

Lietuva nėra vien tik Vilnius, todėl Klaipėdos universitetas turi išlikti savarankiškas ir nepriklausomas. Taip mano ne tik miesto valdžia, bet ir tūkstančiai klaipėdiečių, pasirašiusių peticiją.

Sujudo tūkstančiai

Savo miesto Alma Mater neabejingi klaipėdiečiai aktyviai reiškiasi internetinėje erdvėje.

Prieš savaitę pasirodžiusi elektroninė peticija, kuria raginama kovoti dėl Klaipėdos universiteto suverenumo, jau spėjo surinkti daugiau kaip 1,3 tūkst. miestiečių parašų.

Pasirašiusieji piktinosi, kad birželio 6 d. Seime užregistruotuose naujuose projektiniuose siūlymuose Klaipėdos universiteto, kaip atskiro ir savarankiško akademinio vieneto, nėra.

Pagal numatytą kai kurių valdančiųjų scenarijų liktų tik padalinys – kito universiteto dalis. Prieš tokius siūlymus griežtai pasisakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Kreipėsi į Prezidentę

Nesutinkantieji su Klaipėdos universiteto "eutanazija" kreipėsi į Seimą, Prezidentę.

Neabejingi žmonės ragino neskurdinti Klaipėdos krašto kultūrine ir socialine prasme, nemarinti regionų kultūros.

"Klaipėda be universiteto – Klaipėda be jaunystės, meilės, svajonių. Labai tikiuosi, kad ši peticija padės išlikti Klaipėdos universitetui. Jis gyvybiškai svarbus tiek miestui, tiek miesto žmonėms", – tokiais žodžiais liejo apmaudą gyventojai.

Peticiją sukūręs klaipėdietis Darius Montvilas tikino siekiantis užkirsti kelią valdžios aklumui.

"Svarbu pabrėžti, kad kiek anksčiau, gegužės 19 d. Vyriausybės priimtame ir Seimui pateiktame valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plane, Klaipėdoje turėjo išlikti savarankiškas universitetas, kuriame prioritetiškai būtų vystomos su jūrų sektoriumi susijusios mokslo ir studijų kryptys. Taip pat Klaipėdos universitetas buvo minimas kaip vienas dviejų technologijų universitetų", – savo peticijoje dėstė D.Montvilas.

Jis palygino šiuos du vienas kitam prieštaraujančius scenarijus. Paskutinysis esą diskredituoja Klaipėdos miestą ir regioną, nuvertina ir menkina akademinę bendruomenę bei išstumia miestą į akademinį užribį.

Vieno miesto modelis?

Šiuo metu su šeima Anglijoje gyvenantis D.Montvilas tikino planuojantis grįžti į gimtąjį miestą, kurio problemoms yra neabejingas.

"Gimiau ir augau Klaipėdoje, myliu savo miestą visa širdimi. Žmonės darosi viskam abejingi, todėl nieko nelaukdamas ėmiausi iniciatyvos. Trūko kantrybė matyti, kaip žlugdomas Vakarų regionas. Jei būtų įmanoma, vilniečiai turbūt ir uostą išsivežtų", – samprotavo pašnekovas.

Esą Vyriausybė formuoja vieno miesto modelį, koks šiuo metu yra Latvijoje.

"Kokia galima jūrinė valstybė be savarankiško Klaipėdos miesto universiteto? Tokiais sprendimais Lietuvos vakarų kraštas, užuot būtų stiprinamas, yra stumiamas į provinciją", – įsitikinęs klaipėdietis.

Esą universiteto netektis paveiktų apie 4,2 tūkst. studentų, nuskurstų kultūrinis, socialinis regiono gyvenimas, atleisti darbuotojai taptų "atliekamais žmonėmis", būtų žaidžiama su neturinčių galimybės persikelti į kitą miestą studentų likimais, turėtų neigiamą efektą ryšiams su uostu.

Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas pasidžiaugė, kad šis klausimas rūpi ne tik įstaigos administracijai.

"Ar žmonių iniciatyva turės įtakos, pamatysime ateityje. Čia jau reikėtų klausti tų, kurie užregistravo tą siūlymą. Pavardės visiems gerai žinomos. Kai atėjau į posėdį Seime, buvo netikėtai ištrauktas naujas siūlymas, kurio prieš tai niekas nematė. Nežinojome, kad toks apskritai yra", – stebėjosi E.Juzeliūnas.

Šiandien rektorius lankysis Seime, kur pristatys Klaipėdos universiteto vystymo gaires.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Realistas.

Realistas. portretas
Taigi,be Klaipėdos universiteto "super mokslininkų" ir "smetonos"greučiai nebutu surasti.Tai kaip dabar Klaipėda be universiteto?.Tas didisis Tėvynės milėtojas p.Montvilas savo laiku "sprukes" į užbalius kodėl tai nesuko sau galvos dė tokio menknekio kaip Klaipėdos kulturą!.Tai kas gi nutiko?.Ogi matit tie pertvarkimai skaudžiai muša per asmeninią gerovią.

KU reikšmė

KU reikšmė portretas
Man rūpi, nors aš gyvenu Vilniuje ir su aukštuoju mokslu esu susijęs tik tiek, kad pats jį baigiau. Numanau, kaip Jums turėtų tai rūpėti. Ar vis dar norime, kad Lietuva būtų tik Vilnius, dar šiek tiek Kaunas su savo filialais pabarstytais po Lietuvą?

KU reikšmė

KU reikšmė portretas
Apie savarankiško Klaipėdos universiteto reikšmę visai Lietuvai kalbama, bet deja per mažai. KU pavertimas KTU padaliniu būtų didelis Lietuvos kaip jūrų valstybės diskreditavimas. Pasaulyje veikia daugybė smulkių universitetų ir jų niekas nė nemano likviduoti. Klaipėdai siūloma jungtis prie KTU? Tai taip išeina, kad ŠU daugiau išlošia - jie numato jungtį su VU. Nors apie KU reikšmę ir unikalumą kalbant, net nereikėtų jo lyginti su ŠU. Žinoma, kad KU turi daugiau svorio ir unikalių disciplinų, pvz.: jūrų archeologija. Universitetas tapęs filialu nunyks. Panevėžy veikia KTU filialas, bet ar girdėjote, kad Panevėžį kas vadintu universitetiniu miestu? Šiuo atveju sunku pervertinti savarankiško KU reikšmę Lietuvai, tuo labiau Klaipėdai. Kviečiu Klaipėdos intelektualus priešintis universiteto diskreditavimui. Tą galima padaryti publikacijomis, viešais pasisakymais. Man rūpi, nors aš gyvenu Vilniuje ir su aukštuoju mokslu esu susijęs tik tiek, kad pats jį baigiau. Numanau, kaip Jums turėtų ta
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių