Quantcast

Skvere – pirmieji archeologų atradimai

Danės skvere pradėti archeologiniai tyrinėjimai. Specialistai po žeme rado prieškariu čia besidriekusios gatvelės-pėsčiųjų tako grindinį, sugriautų pastatų pamatus.

Atkasė gatvės grindinį

Archeologiniai tyrimai Danės skvere pradėti šią savaitę. Juos atliekančios įmonės "Statybų archeologija" darbų vadovė Daiva Jazbutytė informavo, kad darbai tik prasidėjo.

Iš viso numatyta ištirti 368 kv. m skvero plotą. Tyrimų vietos yra išsidėsčiusios po visą parką – nuo paminklo "Arka" iki projektuojamos Bastionų gatvės.

"Bus nustatyta, kas slypi po žeme, kokios išlikusios kultūros vertybės. Danės skvero atnaujinimo projektą rengsiantys specialistai remsis mūsų atradimais ir spręs, ką su jais daryti. Gal norės kažką išryškinti, palikti atkastą. Mes patys dar nežinome, ką aptiksime", – tvirtino vadovė.

Šiuo metu ištirta nedidelė dalis numatyto ploto – apie 40 kv. m. Anot D.Jazbutytės, rastas po žeme slėpęsis prieškariu buvusios gatvelės-pėsčiųjų tako grindinys, pastato kampas. Spėjama, kad tai šioje vietoje stovėjusios vilos likučiai.

"Kažkokiais įdomesniais radiniais dar negalime pasigirti. Dabar atkasame viską, kas stovėjo XIX a. pabaigoje ir buvo nugriauta, užversta po Antrojo pasaulinio karo", – pasakojo vadovė.

Užkliuvo akyliems miestiečiams

Planuojama, kad archeologiniai tyrimai Danės skvere truks apie mėnesį ar du.

"Tiksliai sunku pasakyti. Kiek tęsis tyrimai, priklausys nuo radinių. Gali tekti ir pailginti laiką", – aiškino D.Jazbutytė.

Prognozuojama, kad Danės skvere archeologai gali aptikti daug radinių. Teigiama, kad prieškariu ši teritorija buvo užstatyta. Čia stovėjo ne tik vila, bet ir paštas.

Akyliems klaipėdiečiams jau užkliuvo skvere atliekami archeologiniai tyrimai. Aplinkiniai gyventojai piktinosi, kad gruntu, kuriame buvo plytų, užverstos čia augusios sakuros.

Klaipėdiečiai baiminosi, kad archeologai galėjo pažeisti želdinius. D.Jazbutytė tvirtino, kad sakuros  nebuvo sužalotos.

"Želdiniams tikrai nieko nenutiko. Žmonės gali ateiti ir apžiūrėti. Saugome augalus. Dabar tai darysime dar atidžiau. Gerai, kad miestiečiai rūpinasi ir prižiūri savo aplinką", – pabrėžė vadovė.

Dedikuos Lietuvos šimtmečiui

Planuojama, kad Danės skveras taps bendruomenės parku. Klaipėdos savivaldybė ir įmonė "Hidrostatybos projektai", kuri laimėjo konkursą parengti parko ir krantinių sutvarkymo techninį projektą, sutartį pasirašė praėjusių metų gruodį.

Techninį projektą planuojama pabaigti iki metų pabaigos. Tada bus skelbiamas rangos darbų konkursas. Darbai galėtų prasidėti 2018 m.

Techninio projekto rengėjai sieks sukurti visapusiškai įdomų parką. Norima, kad čia driektųsi dviračių ir pėsčiųjų takai, erdvę puoštų gėlynai ir medžiai, klaipėdiečiai skvere net galėtų rengti iškylas.

Skvere būtų galima įprasminti ir istoriją. Architektų vizijose – per skverą einantis takas, kuriame būtų pažymėta miesto vystymosi istorija, žymūs žmonės, svarbios datos.

Kadangi šalia įsikūręs Muzikinis teatras, skvero mažojoje architektūroje galėtų atsispindėti muzikinė tematika. Centrinėje dalyje turėtų būti ramaus poilsio oazė ir pažinimo erdvė, o gale – aktyvaus poilsio zona.

Kaip klaipėdiečiai yra įpratę, Danės skverą ir ateityje puoš fontanas. Tačiau dabartinis rekonstruojamas veikiausiai nebus. Architektai siūlo įrengti grindinį fontaną.

Skvero apšvietimą norima išnaudoti sukuriant gražų reginį akiai – šviesų šou.

Rekonstruojant krantines siūloma eiti europietišku keliu. Prie vandens turi būti lengva prieiti, tad tvorų statyti nežadama. Kai kuriose vietose krantinės galėtų būti "nuleistos" iki vandens, čia būtų patogu prisėsti, terasose galėtų kurtis jaukios lauko kavinukės.

Siekiama sukurti geresnes sąlygas ir vandens pramogoms. Ties dabartine irkluotojų baze siūloma įrengti įlankėlę baidarėms ir valtims nuleisti. Upės viduryje galėtų atsirasti plaukiojanti terasa kameriniams renginiams.

Šios 3,5 ha užimančios erdvės sutvarkymas dedikuojamas Lietuvos Respublikos šimtmečiui. Preliminariai skaičiuojama, jog Danės skverui bei šalia esančioms krantinėms atnaujinti gali prireikti apie 4 mln. eurų. Darbams finansuoti tikimasi gauti ES paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E.

E. portretas
Savivaldybė patvirtino Dangės pavadinimą, o rašinio autorė vis gyvena tik jai vienai suvokiamoje erdvėje. Pastebėjau, kad kl.lt piktybiškai ignoruoja Dangę, skirtingai nuo ve.lt

Romas

Romas portretas
Atrodo bus dar vienas nesaugi krantinė. O Bastionų gatvės projektas, tikiuosi, liks ant poperiaus

Thomas

Thomas portretas
Nors senąjį Paštą ir Biržą prie Dangės reikėtu atstatyti . Tai mūsų miesto vizitinė kortelė .
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių