Quantcast

Skandalą sukėlęs grafitis nyksta

Prieš metus daug aistrų įplieskęs italo grafičių meistro darbas ant piliavietėje esančios sienos, panašu, sunyks pats, nesulaukęs kol kalteji dėl jo atsiradimo įvykdys reikalavimą jį panaikinti. Sienoje atsiradusius įskilimus darbininkai jau užglaistė, tad pasigėrėjimą kėlęs darbas virsta apgailėtinu.

Pernai vasarą tarptautinio gatvės meno festivalio "Edit Klaipėda Street Art" dalyviai pernelyg skubėdami bandė gauti leidimą išmarginti piliavietės rytinės kurtinos sieną. Negavę būtinų sutikimų, festivalio organizatoriai leido meistrui dirbti ten, kur jam patiko.

Kai klaipėdiečiai pamatė įspūdingą darbą, miesto bendruomenė skilo pusiau: vieni stojo ginti šio grafičio, kiti neslėpė pasipiktinimo. Atsirado galimybė pasireikšti ir miesto politikams, kiekvienas dėstė savo poziciją.

Galiausiai buvo pradėta administracinė teisena. Tąkart buvo leista neuždažyti grafičio vienerius metus, o teiseną pratęsti ir veiksmų imtis pasibaigus nustatytam 12 mėnesių terminui.

Įstatymų ir nutarimų fizikos dėsniai nepaiso. Viena siena, ant kurios atsirado grafitis, po žiemos suskeldėjo.

Piliavietėje darbus vykdžiusios bendrovės "Pamario restauratorius" vadovas Aldas Kliukas atskleidė, kad dėl gamtinių veiksnių sienoje atsirado plyšių, pro jus tekėjo kritulių vanduo, todėl teko juos užglaistyti.

"Sunku pasakyti vienareikšmiškai, kas atsitiko. Siena likusi iš senų laikų, ilgą laiką ji buvo paslėpta po pylimu, tad nebuvo numatyta jokių hidroizoliacinių įrenginių. Gamta daro savo. Mes esame nusiteikę tą sienos dalį, kurią teko tvarkyti, uždažyti, nes dabar tikrai atrodo negražiai. Darbas nesibaigia objektą atidavus eksploatuoti, kaip numatyta, penkerius metus mes jį prižiūrėsime", – kalbėjo A.Kliukas.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai atkreipė dėmesį, kad terminas, duotas sienai sutvarkyti ir jos buvusiam vaizdui atkurti, baigėsi šių metų liepos 1-ąją. Reikalavimo neįvykdžiusi įmonė gali sulaukti griežtesnių sankcijų, nei pernai skirtas įspėjimas.

Šio unikalaus grafičio likimą stebi ne tik uostamiesčio bendruomenė, bet ir visos Lietuvos gatvės menininkai. Jiems tai  – savotiška pamoka, kokių sankcijų galima sulaukti veikiant be oficialių leidimų.

Tai suprasdami atsakingi Klaipėdos savivaldybės darbuotojai nusiteikę netaikyti jokių nuolaidų, kad nebūtų pagrindo panašiai elgtis kitiems gatvės menininkams ir net taip vadintis neturintiems pagrindo asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>

> portretas
"Restauratoriu", NAUJAI, isbetonuotos atramos suskeldejo,"restauratoriai" trukius uztinkavo ..., "sav U valdybe",su 600 "speCIAListu",laimingi,"menas priklauso jiems"?

ONA

ONA portretas
kada išlipsit iš klumpių ..estetai,,? JUK kaip smagu pasigrožėti talentinga išmone ant pilkos sienos . Mat gražiau pilkuma negu tai kas atkreipia žvilgsnį , priverčia nusišypsoti , galų gale pamąstyti ........

miestelenas

miestelenas portretas
Eikit tvarkyt tuos griuvancius pastatus, apleistus centre- bent jau, medali uzkabinkit tam meninikui o ne sudus malkit su savo birokratijom. zinoma baisu kas ka pasakys jei cia leisi o kitam neleisi , tia jei uztruku tas leidimas tai sutvarkykit po, negi ekspertu neturim KLP, reik gal samdyt kokius prancuzus kad ivertintu- juokdariu miestas su dudorium pries aky..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių