Quantcast

Sezoninių darbuotojų paieškų pikas

Uostamiestyje jaučiamas tikras sezoninių darbuotojų medžioklės įkarštis. Kaip įprasta, reikalingiausi statybų ir paslaugų sektoriaus specialistai. Tiesa, ne visuomet darbo ieškantieji trykšta noru lieti prakaitą.

Rengėsi iš anksto

Pajūryje įsibėgėjant vasarai, nesnaudžia ir verslas.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjas Egidijus Palevičius teigė, kad darbdaviai vasaros sezonui pradeda ruoštis balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje.

Tiesa, žemės ūkio sektoriaus specialistų pradedama ieškoti daug anksčiau, nes sezoniniai darbai prasideda kovą–balandį.

"Gegužės mėnesio galas ir birželio pradžia visuomet yra sezoninių darbuotojų paieškos pikas", – apibendrino E.Palevičius.

Paieškos – nelengvos

Nors įdarbinimo atstovai ir konstatuoja sezoninių darbuotojų paieškų piką, tačiau verslininkai pripažįsta, kad atrasti gerų specialistų nėra paprasta.

Neretai sunku susikalbėti su darbo ieškančiais jaunuoliais.

"Nors Klaipėda – ne Vilnius, tačiau jie atėję paprastai bijo darbo, jis jiems nepatinka", – teigė Klaipėdos senamiesčio verslininkų atstovė Inga Česnakienė.

Pastebima, jog neretai jau po pirmo darbo mėnesio vos apmokytas darbuotojas nusprendžia laimės ieškoti kitur. Tada darbdaviui vėl tenka žvalgytis naujo komandos nario.

Preliminariai per mėnesį padavėjas gali uždirbti apie 600–700 eurų, įskaitant arbatpinigius. Kai kuriose populiariose įstaigose – ir dar daugiau.

Aktyvūs ir prekybos centrai

Kaip ir kasmet, vasaros sezonu dažniausiai ieškoma galinčiųjų dirbti aptarnavimo bei statybų sektoriuose.

Šylant orams, daugiau įsidarbinimo galimybių atsiranda pastatų apšiltintojams, pastatų surenkamųjų konstrukcijų montuotojams, plataus profilio statybininkams, apdailininkams, mūrininkams, tinkuotojams, stogdengiams.

Maitinimo įstaigos ieško virėjų, padavėjų, barmenų, indų plovėjų. Viešbučiams reikalingi administratoriai, kambarinės, pagalbinis personalas.

Vasarą papildomos darbo jėgos ieško ir prekybos centrai.

E.Palevičiaus teigimu, šiltuoju sezonu prekybos centrai atidaro laikinus lauko paviljonus, todėl didėja prekybos salės darbuotojų, pardavėjų, pagalbinių darbuotojų poreikis.

Kasmet labai "paklausūs" sezoninių uogų pardavėjai turgavietėse, prie prekybos centrų. Taip pat – galintieji prekiauti ledais ir gaiviaisiais gėrimais.

Priklauso nuo gebėjimų

Darbo išteklių skyriaus vedėjas tikino, kad padavėjų, barmenų darbo užmokestis dažnai priklauso ir nuo pačių darbuotojų, jų gebėjimo bendrauti su klientais. Tai lemia arbatpinigių dydį.

"O alga yra fiksuota ir per mėnesį siekia daugiau nei 380–440 eurų, neatskaičius mokesčių", – dėstė E.Palevičius.

Statybos sektoriaus specialistų darbo užmokestis dažniausiai prasideda nuo 500 eurų, atskaičius mokesčius.

Sezoninių uogų pardavėjai per mėnesį gauna nuo 500 iki 850 eurų, priklausomai nuo pardavimo rezultatų.

"Pardavėjų, prekybos salės darbuotojų, indų plovėjų, kambarinių darbo užmokesčiai kuklesni – 380–450 eurų, neatskaičius mokesčių", – įvardijo E.Palevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saga

Saga portretas
Gal sezoninjam darbuyi seime ira?

Anon

Anon portretas
Tikra tiesa, jog paslaugu sektoriune galima uzdirbti 700-800 eu i menesi. Taciau vis nepaminima, kad PADAVEJAS tures dirbti 14 ir daugiau valandu per para be jokiu pertrauku ir pasirasant sutarti pasiraso parduoti visus savo vasaros SAVAITGALIUS. Butent tai jaunima vercia emigruoti, ten kur vertina tave kaip darbuotoja, duoda uzdirbti dirbant ta pati darba kaip minimum 3 kartus daugiau. Duoda laisvu savaitgaliu ir nenuvaro nuo koju, nes dirbama normaliomos valandomis - pamainomis.

Anonimas

Anonimas portretas
verslininkai būkit malonūs mokėkite padorius atlyginimus ir turėsite darbuotojų ypač baruose pavalgyti brangu o darbuotojams mokate ašaras kai mokėsite tiek kaip užsienyje tai ir tautiečiai sugrįš ir nereikės ieškoti darbo jėgos kitataučių mažinkite savo pelnus mokėkite didesnius atlyginimus
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių