Quantcast

Senjorų metai – ir pagarba, ir padėka

Klaipėda 2015-uosius paskelbė Senjorų metais. Tokia iniciatyva džiaugiasi ir garbaus amžiaus žmonės, ir jaunuoliai, nes jie įsitikinę, kad per Senjorų metus ši visuomenė dalis sulauks jiems priklausančio dėmesio. Dienraštis „Klaipėda“ Senjorų metams dedikuoja specialų projektą „Klaipėdos senjorai“.

Klaipėda 2015-uosius paskelbė Senjorų metais. Tokia iniciatyva džiaugiasi ir garbaus amžiaus žmonės, ir jaunuoliai, nes jie įsitikinę, kad per Senjorų metus ši visuomenė dalis sulauks jiems priklausančio dėmesio. Dienraštis „Klaipėda“ Senjorų metams dedikuoja specialų projektą „Klaipėdos senjorai“.

Senjoras – ne tik amžius

Pernai Metų klaipėdiete tituluota Janina Tulabienė, kuri nesivaržydama save priskiria senjorų amžiaus grupei, svarstė, ką toks žodis galėtų reikšti.

„Mano supratimu, senjoras nėra tas žmogus, kuris yra pensinio amžiaus ir viskas. Įsivaizduoju, kad senjorai – žmonės, kurie nėra užsidarę namuose, kurie visuomeniški, aktyvūs, kurie ieško, kur save realizuoti, kurie neniurzga, o yra kupini optimizmo, kurie geranoriškai skleidžia savo patirtį. Norėtųsi, kad tokių žmonių tarp vyresnio amžiaus klaipėdiečių būtų dar daugiau ir viliuosi, kad Senjorų metai padės tai pasiekti“, – kalbėjo J.Tulabienė, kuri vadovauja Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių bendrijai „Klaipėdos viltis“.

Ji įvardijo skaudžią tiesą, jog neretai garbaus amžiaus žmonės būna vieniši ir tai lemia ne nuo jų priklausančios priežastys, o tai, kad gyvenimo keliu drauge ėjęs žmogus iškeliavo amžinybėm, o vaikai pluša užsienyje.

„Svarbu, tokių vienišų žmonių nepalikti vienų, juos pastebėti, pamatyti. Juos reikia pakalbinti, kaip jie jaučiasi, ko jiems reikėtų. Nesu už privilegijas, tačiau pasisakau už dėmesį kitam žmogui“, – teigė J.Tulabienė.

Jei kviečia, reikia dalyvauti

Ji vylėsi, kad per Senjorų metus gerokai aktyvesni bus ir patys garbaus amžiaus žmonės.

„Taip jau yra, kad nevyriausybinės organizacijos, kurios, pavyzdžiui, organizuoja renginius senjorams, neturi visų žmonių adresų, telefono numerių, kad galėtų juos asmeniškai pakviesti. Todėl tikiuosi, kad tie žmonės, kurie nedrįsta išeiti iš namų, kažko gėdijasi, vis dėlto įveiks savo baimes ir bus aktyvūs. Klaipėdoje senjorams tikrai yra ką veikti, galima rasti bendraminčių, tik nereikia užsidaryti tarp keturių sienų. Kas ieško, tas randa, kas beldžia, tam durys atidaromos“, – dėstė pašnekovė.

Ji pasakojo, jog ne kartą teko girdėti, kaip pensinio amžiaus sulaukę žmonės, kurie palieka darbą, neretai palieka ir gyvenimą, nes jie jaučiasi niekam nereikalingi, nebeturi veiklos.

„Todėl visus senjorus ir raginu būti aktyviais. Vieną veiklą pakeisti kita. Jei kviečia, tai dalyvaukite. Tarp bendraminčių visada bus smagiau“, – įsitikinusi J.Tulabienė.

Trokšta bendravimo

Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ pirmininkė Gintarė Žymantaitė pasidžiaugė, jog 2015-ieji Klaipėdoje paskelbti Senjorų metais.

„Kryptis pasirinkta labai tikslingai, nes mūsų senjorai jaučiai pamiršti, atskirti. Kartą lankiausi senelių namuose, tai susidarė toks vaizdas, kad žmonės tiesiog ištroškę bendravimo. Senjorai yra mūsų bendruomenės dalis, todėl jiems turi būti skiriamas dėmesys. Šioje srityje mums dar daug ko reikia pasimokyti iš užsienio šalių“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji tvirtino, kad jaunimas senjorams jaučia didelę pagarbą, nes garbaus amžiaus žmonės kūrė ateitį šių dienų jaunuoliams, todėl dabar atėjo laikas už tai atsidėkoti.

„Dažnai girdime, kad jauni žmonės mato tik save. Tačiau pati asmeniškai vis dažniau pastebiu, kaip autobuse ar prekybos centre jaunuolis užleidžią vietą garbaus amžiaus žmogui. Kuo toliau, tuo labiau toks elgesys užkrės aplinkinius ir ta nuolatinė pagalba, dėmesys senjorams taps neatsiejama jaunimo gyvenimo dalimi“, – įsitikinusi G.Žymantaitė

Nepriteklių kompensuoti dėmesiu

Ji teigė, kad asociacijai „Apskritasis stalas“ priklausančios jaunimo organizacijos tikrai žino, kad šie metai Klaipėdoje yra Senjorų metai.

„Todėl su asociacijos nariais jau kalbėjomės, kad organizacijos galėtų surengti kokias nors senjorams skirtas akcijas, aplankyti garbaus amžiaus žmones jų namuose, nes jiems tikrai reikia bendravimo. Gaila, bet tenka pripažinti, kad daugelis senjorų negali oriai gyventi dėl gaunamų per mažų pajamų. Tačiau jas bent iš dalies galima kompensuoti dėmesiu. Tikiu, kad šiemet bus aplankyta nemažai garbaus amžiaus žmonių. Viliuosi, kad ir verslininkai, įvairios kitos organizacijos per Senjorų metus atkreips dėmesį į garbaus amžiaus žmones. Vaikų globos namų auklėtiniams organizuojamos įvairios akcijos, teikiama labdara. Tačiau jos reikia ir senjorams“, – neabejojo G.Žymantaitė.

Ji įsitikinusi, kad senjorus reikia gerbti, o ne juos ignoruoti: „Reikia ne tik jaunų žmonių inovatyvių idėjų, bet ir senjorų patirties. Tik tada eisime teisingu keliu“.

Statistikos departamento duomenis, Klaipėdoje gyvena per 14 tūkst. žmonių, vyresnių nei 60 metų.

„Klaipėdos senjorai“

Dienraštis „Klaipėda“ organizuoja visus šiuos metus truksiantį projektą „Klaipėdos senjorai“.

Projekto tikslas – skleisti informaciją apie senjorams skirtus renginius, saviraiškos ir saviugdos galimybes uostamiestyje, skatinti jų socialinį aktyvumą.

Specialiame priede „Klaipėdos senjorai“ bus skelbiama senjorams skirtų mėnesio renginių programa.

Šiame priede veiks ir „Senjorų tribūna“, kurioje garbaus amžiaus žmonės galės dalytis savo mintimis, pastebėjimais, nusiskundimais. Laiškus galima siųsti arba atnešti į Klaipėdos redakcija („K centras“, Naujojo Sodo g. 1A) arba paskambinti telefonu (8 46) 39 77 28.

„Klaipėdos senjorų“ priede bus skelbiamos ir įvairios akcijos, pasiūlymai, kuponai, kuriuos išsikirpę senjorai gaus išskirtines sąlygas įsigyti prekių ar paslaugų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastaba

pastaba portretas
Už tai,kad pagaliau atkreiptas dėmesys į Klaipėdos pensininkus reikia dėkoti jų organizacijoms ir Mano miestas Klaipėda asociacijos iniciatyvoms. Politikai nors prieš rinkimus sukruto ir reikia tikėtis skirs senoliams atitinkamą dėmesį ne tik iki kovo 1 d.

emigr@nt

emigr@nt portretas
Nesuprantu kodel Lietuvoje, garbaus amziaus zmones, vadina senjorais? Negi jie visi ispanai? Tada jau ir merginas vadinkit senjoritomis! Juk yra geras lietuviskas zodis " SENOLIAI"
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių