Quantcast

Savižudybių prevencijai - diskusija

"Jaunimo linija" ir Andrius Mamontovas uostamiesčio moksleivius ir studentus ragina nelikti abejingiems dažną jauną žmogų kamuojančioms psichologinėms problemoms ir kviečia į savižudybių prevencijai skirtą diskusiją.

"Jaunimo linija" ir Andrius Mamontovas uostamiesčio moksleivius ir studentus ragina nelikti abejingiems dažną jauną žmogų kamuojančioms psichologinėms problemoms ir kviečia į savižudybių prevencijai skirtą diskusiją.

Apsilankys ir Klaipėdoje

Emocinės paramos telefonu ir laiškais tarnybos bei bene žinomiausio atlikėjo Lietuvoje produktyvus bendradarbiavimas džiugina jau ilgą laiką. Prieš penkerius metus pradėta ir iki šiol didelio dėmesio sulaukusi iniciatyva "Nebijok kalbėti" nuo balandžio mėnesio atvirai pasikalbėti jaunus žmones pakvietė trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Organizatoriai informavo, kad iš viso šiais metais numatoma surengti šešis renginius aukštosiose mokyklose: po du Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Pirmoji diskusija jau įvyko sostinėje, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete.

Uostamiestyje susitikimas su A.Mamontovu vyks gegužės 7 d. 16 val. Klaipėdos universitete, Aula Magna konferencijų salėje (Herkaus Manto g. 84, PC "Studlendas").

Nori laužyti stereotipus

Kaip teigia iniciatyvos organizatoriai, nuo 2009 m. organizuojamas renginių ciklas skirtas savižudybių prevencijai bei visuomenės švietimui. Į susitikimus kviečiami visi norintys susipažinti su savižudybių problematika ir yra susidūrę su šia problema savo aplinkoje.

"Jaunimo linijos" vadovas ir vienas iš edukacinės akcijos iniciatorių Paulius Skruibis tikina, kad šių susitikimų tikslas – keisti nusistovėjusius visuomenės stereotipus apie savižudybės problemą bei parodyti, kad kiekvienas iš mūsų galime padėti žmonėms, ketinantiems nusižudyti: atviras pokalbis, drąsa kalbėti ir palaikymas gali išgelbėti gyvybę.

Šiuos "Jaunimo linijos" ir A.Mamontovo iniciatyvos "Nebijok kalbėti" organizuojamus susitikimus remia Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo NVO programa, siekianti prisidėti prie ekonominių ir socialinių skirtumų mažinimo Europos ekonominėje erdvėje.
2009–2014 m. finansavimo laikotarpiu pagal šią programą Lietuvai ekonominėms ir socialinėms problemoms spręsti skirti 84 milijonai eurų.

Jaunimui trūksta žinių

Palaikydamas ir prisidėdamas prie "Nebijok kalbėti" iniciatyvos, A.Mamontovas jau aplankė daugiau nei dvi dešimtis miestų visoje Lietuvoje. Viešų diskusijų metu apie problemas muzikantas diskutavo su įvairaus amžiaus grupių atstovais.

Atlikėjas akcentuoja, kad neretai žmonės vadovaujasi klaidinga informacija arba turi labai mažai žinių apie savižudybės grėsmes bei jų įveikimo galimybes, todėl šviesti visuomenę būtina.

"Savižudybių mastas Lietuvoje yra labai didelis: nuo gripo paskutiniais metais Lietuvoje miršta iki 20 žmonių, o per metus nusižudo daugiau nei 1 000. Sirgdamas gripu kiekvienas žinome, kur kreiptis, kaip atpažinti simptomus, valstybė rūpinasi šios ligos prevencija. O savižudybių prevencijai Lietuvoje skiriama labai mažai dėmesio ir visuomenė stokoja būtiniausių žinių", – sako A.Mamontovas.

Anot jo, rūpintis savižudybių prevencija – ne tik valstybės galioje. Muzikanto įsitikinimu, kiekvienas galime prisidėti prie šios problemos įveikimo, tik reikia žinoti kaip. A.Mamontovas pabrėžia, kad šias žinias ir stengiamasi suteikti "Nebijok kalbėti" renginių metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių