Quantcast

Per savanorystę – į geresnį gyvenimą

Didelės galimybės atsiveria vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems sunkiau įsilieti į darbo rinką. Viešoji įstaiga „Trečiasis amžius“ Klaipėdoje ir Klaipėdos apskrityje pradeda įgyvendinti trejų metų projektą „Per savanorystę į geresnį gyvenimą“, prie kurio kviečiami prisidėti vyresni darbingo amžiaus asmenys.

Realybė diktuoja poreikius

Projekto iniciatorė VšĮ „Trečiasis amžius“ vadovė Birutė Petraitienė šio sumanymo ėmėsi dėl iššūkiu valstybei tampančios statistikos.

Per 24 metus Lietuva neteko 817 tūkst. gyventojų. Maža to, daugėja vyresnio amžiaus asmenų. Pastaruoju metu jie sudaro daugiau nei dešimtadalį šalies gyventojų.

„Vien Klaipėdoje 2016-aisiais gyveno 19 tūkst. žmonių, kurių amžius siekė nuo 55 iki 63 metų, jie sudarė daugiau nei 12 proc. visų nuolatinių gyventojų. Tokio amžiaus žmonėms išlikti darbo rinkoje yra gana sudėtinga dėl darbiniam laikmečiui reikalingų įgūdžių stokos. Todėl ir prasideda įvairios problemos – blogėja jų psichoemocinė būsena, mažėja užimtumas, prastėja sveikata. O juk jie – darbingi žmonės. Todėl ir ėmėmės sumanymo „Per savanorystę į geresnį gyvenimą“, kuris skirtas būtent šiems žmonėms“, – kalbėjo B. Petraitienė.

Mokymai suteiks galimybių

Projekto rengėjai kviečia šiuos asmenis prisijungti prie mokymų, kurie jiems suteiks galimybę ne tik užsiimti savanoryste, bet ir įsidarbinti socialinėje sferoje.

„Mes turėjome panašius mokymus vyresnio amžiaus moterims. Ir paskui savivaldybė įsteigė etatus ir tos moterys pas mus pradėjo dirbti socialinio darbuotojo padėjėjomis, kai kurios ir dabar pas mus dirba, teikia socialines paslaugas – pagalbą į namus mūsų senjorams ar neįgaliems žmonėms“, – pasakojo Klaipėdos socialinės paramos centro vadovė Diana Stankaitienė.

Prie projekto „Per savanorystę į geresnį gyvenimą“ prisidėti kviečiami ir dirbantys vyresnio amžiaus žmonės, ir ne tik moterys, bet ir vyrai, kurie ateityje norėtų įsijungti į socialines veiklas.

Per savanorystę, tikimės, kad vyresnio amžiaus žmonės bus įdarbinti.

„Jiems bus suteikta daug bendravimo žinių, susipažinsime ar pagerinsime jų informacinių technologijų žinias. Jiems tai nieko nekainuos, mokymo metu jie gaus maitinimą, savanoriaujantieji bus socialiai apdrausti, jiems apmokamos transporto ir ryšio išlaidos. Perspektyvoje per savanorystę, tikimės, kad šie žmonės bus įdarbinti, nes socialiniam darbui mes vis sunkiau randame darbuotojų ir jų amžius čia nesvarbu“, – dėstė D. Stankaitienė.

Apmokys pusantro šimto asmenų

Projektas startavo gegužės pradžioje. Jau vyko apskritojo stalo diskusija, kurioje aptarti projekto tikslai, uždaviniai, veiklos ir rezultatai.

Diskusijoje projekto vykdytoja B. Petraitienė pateikė įžvalgas, kaip kartu su savanoriškos veiklos organizatoriais: Klaipėdos miesto socialinės paramos centru, Klaipėdos miesto globos namais, Kretingos socialinių paslaugų centru, Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Gargždų viltis“ ir Palangos socialinių paslaugų centru profesionaliau organizuoti savanorių pritraukimą, jų mokymą, ugdant bendruosius ir specialiuosius mokymus, savanorių motyvavimą ir palaikymą per individualias ir grupines psichologines konsultacijas, kaip suformuoti komandą, kuri koordinuos savanorystės veiklą socialinių paslaugų įstaigose.

Pagrindinis projekto tikslas: per 36 mėnesius (tokia projekto trukmė) apmokyti 152 vyresnio amžiaus asmenis ir padėti jiems prisitaikyti prie kintančių darbo rinkos poreikių bei realizuoti save savanoriškose veiklose.

Organizatorių nuotr.

Projekto vertė – 99 tūkst. eurų.

Daugiau informacijos telefonu 8 686 29 495.

Projektas finansuojamas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8 prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ įgyvendinimo priemonę Nr. 08.3.2-ESFA-K-415 „54 +“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių