Quantcast

Sąskaitose už kiemų tvarkymą bus siurprizų

Dauguma klaipėdiečių sulauks pirmųjų sąskaitų už kiemų tvarkymą. Išlaidos bus skirtingos – svyruos nuo euro iki penkių. Tai priklauso nuo namo ir jam priskirtos teritorijos dydžio. Tačiau ne visi gyventojai paiso naujos tvarkos – dalis namų dar neturi kiemų tvarkytojų. Jiems grasinama baudomis.

Dauguma klaipėdiečių sulauks pirmųjų sąskaitų už kiemų tvarkymą. Išlaidos bus skirtingos – svyruos nuo euro iki penkių. Tai priklauso nuo namo ir jam priskirtos teritorijos dydžio. Tačiau ne visi gyventojai paiso naujos tvarkos – dalis namų dar neturi kiemų tvarkytojų. Jiems grasinama baudomis.

Rūpesčių kelia bendrijos

Miesto tarybos sprendimas, kad gyventojai patys turi rūpintis tvarka daugiabučių namų kiemuose, įsigaliojo prieš mėnesį. Tačiau ne visi per šį laiką išsirinko tvarkytojus.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pasakojo, kad dėl namų administratorių problemų nekilo. Valdos liko tvarkyti teritorijų, kurios priskirtos didžiajai daliai jų administruojamų pastatų. Administratorių paslaugų atsisakė tik vienas kitas namas.

Daugiau rūpesčių kyla dėl namų, kurie yra įkūrę daugiabučių namų savininkų bendrijas. Iš viso pastarųjų mieste yra 390. Iš jų 178 nusprendė kiemus tvarkyti pačios, 22 perka šią paslaugą iš namų valdų. 61 bendrija dar nėra apsisprendusi, kas valys jai priskirtą teritoriją.

"Tendencija tokia, kad administratoriai toliau tvarkys daugumos prižiūrimų namų kiemus. Namų valdų paslaugų dažniau atsisako bendrijos. Tačiau su kitomis dar vyksta derybos. Skaičiai dar gali keistis", – komentavo vedėja.

Pasak I.Šakalienės, dauguma namų valdų paslaugų atsisakiusios bendrijos pačios pirko kiemų tvarkymo paslaugą. Pavienės susirado kiemsargį, kuris rūpinsis tvarka.

Nepatiko priskirta teritorija

Klausimų kyla ir dar dėl 129 bendrijų, kurios dar net nesikreipė į savivaldybę dėl joms priskirtos teritorijos ribų nustatymo. Tačiau I.Šakalienė spėjo, kad į šį sąrašą gali būti įtrauktos ir tos, kurios iki šiol pačios rūpinosi tvarka kiemuose. Skaičiuojama, kad tokių Klaipėdoje yra apie 150.

"Tikėtina, kad didžioji dalis iš tų 129 ir bus tokių, kurios savivaldybei niekada nebuvo perdavusios kiemų tvarkymo. Manau, kad viskas tiksliai paaiškės per porą mėnesių. Dabar turime tik dalį informacijos", – teigė vedėja.

Kelios bendrijos kreipėsi į miesto savivaldybę, nes nesutiko su priskirtos teritorijos ribomis.

Gyventojai nėra patenkinti, kad patiems reikia prižiūrėti aikšteles, kuriose stovi konteineriai. Nenorima valyti ir įvažų į kiemus, kuriais naudojasi ne vieno namo žmonės.

"Konteinerius dažnai išverčia benamiai. Prie jų būna netvarka. Kodėl gyventojai turi tai tvarkyti? Be to, žmonės, gyvenantys privačiuose namuose, prikrauna visokių žolių, medžių šakų. Neaišku, kas primeta padangų, o mes turėsime mokėti už tvarkymą?" – klausė vienas gyventojas.

Pasak vyro, keliu, kuris veda į giliau kvartale esančius kiemus, taip pat naudojasi ne vieno namo gyventojai, o jo valymas priskirtas tik vienam pastatui.

I.Šakalienė pripažino, kad dėl ribų patikslinimo buvo gauti keturi prašymai. Su viena bendrija jau susitarta. Dėl kitų tikimasi išsiaiškinti artimiausiu metu.

Patikrins sniegas ir plikšala

Uostamiesčio savivaldybė kiemų tvarkytojų dar neapsirinkusias bendrijas įspėja tai padaryti kuo greičiau. Viešosios tvarkos skyrius jau stebi, ar priskirtos teritorijos yra tvarkomos tinkamai.

I.Šakalienė tvirtino, kad dabar rengiamas sąrašas, kokiu grafiku valomos teritorijos. Grafikas bus perduotas Viešosios tvarkos skyriui, kad pastarojo darbuotojai galėtų įvertinti situaciją.

Pati vedėja taip pat apvažiavo miestą ir, pasak jos, kol kas didelių pokyčių nėra pastebėta. Nepavydėtina situacija yra dėl konteinerių aikštelių.

"Žmonės prie jų prikrauna stambių atliekų, padangų, nors tai draudžiama. Niekaip neįpranta tinkamai atsikratyti. Juk aikštelėse stambias atliekas galima priduoti nemokamai. Be to, galima sumokėti tris eurus, tada ir atvažiuos, išveš. Koks žmogus turi būti, kad numestų tokias atliekas po langais? Netvarką konteinerių aikštelėse kelia ir benamiai", – tvirtino vedėja.

I.Šakalienės nuomone, vis dėlto po kelių mėnesių turėtų būti geresnė tvarka kiemuose. Pagal naująją tvarką jie turi būti valomi tris kartus per savaitę. Iki šiol tai buvo daroma dusyk.

"Kai prasidės griežtesnė kontrolė, bus ir geresnis rezultatas. Svarbiausia, jog pereinamuoju laikotarpiu situacija nėra pablogėjusi. Manau, kad geriausiai, kas tvarkosi, o kas – ne, būtų matyti, jei pasnigtų ar prasidėtų plikšala. Tačiau tikėkimės, kad stichijos greitai neužklups. Žmonės išsirinks tvarkytojus ir pradės rūpintis kiemais", – pridūrė vedėja.

Nubausti ras ką

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, kaip tvarkomi kiemai, dabar stebi pietinėje miesto dalyje. Apžiūrėjus šią teritoriją, bus persikelta į šiaurinę pusę.

"Kiekvieną dieną žvalgome kiemus, vertiname situaciją. Bendras vaizdas tikrai nėra blogas. Lapai grėbiami, šiukšlės surenkamos. Gal šiuo laiku ir tos taršos nebėra didelės", – komentavo Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Jis pabrėžė, kad kol kas nebus skubama bausti, nustačius kiemų priežiūros pažeidimų.

Jei bendrija neturės tvarkytojo, pirmiausia su ja bus kalbama, kad paskirtų. Atradus netvarkytą kiemą, bus aiškinama, kad privalu juo rūpintis.

"Reikia laiko, kol pereisime prie naujos tvarkos", – mano vedėjas.

Tačiau, jei situacija nesikeis ir ateityje, bus nustatomi tie patys pažeidėjai, gresia nuobaudos.

Pasak V.Valio, baudą galima skirti ir gyventojams, kurie privalo užtikrinti tvarką kieme, ir įmonei ar kiemsargiui, kuris tvarko, taip pat bendrijai ar namo prižiūrėtojui.

"Nubausti tikrai rasime ką, bet ne toks kol kas mūsų tikslas. Svarbiausia bus kiekvienu atveju nustatyti, kam priskirta teritorija. Kiemą privaloma valyti tris kartus per savaitę. Jei pamatysime numestą butelį ar nuorūką, nepulsime bausti. Sužinosime, kurią dieną valoma, ir vėl važiuosime tikrinti. Jei šiukšlės tebegulės, tada teks siųsti reikalavimą, kad susitvarkytų", – aiškino vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina portretas
Kiemai nevalomi pilna lapų,kiemsarge praeina ir nesušluoja,metosi lentos galima ir padangas susprogdinti važiuojant su mašina .

Aurelija

Aurelija portretas
Nors pastatu administravimas apima labai daug dalykų, tačiau tikrai ne viskas vykdoma, o mokėti tai reikia vis daugiau. Reikėtų kardinalių pokyčių šitoj srity.

Debreceno valdos

Debreceno valdos portretas
taip pat daug metų netikrino, kaip valomi Šiaulių gatvės kiemai. Lapų yra dar iš kitų metų; gatvės purvinos...Niekas nešluoja. O jei ir sušluoja, tai krūveles taip ir palieka. O kai iškrenta sniegas, - baisu. Brendame per pusnis, kol praminame takus. Niekas nenukasdavo daugybę metų!
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    11
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    8
Daugiau straipsnių