Quantcast

D. Vilytė ramino rusniškius: estakados statybų nenutrauktų joks teismas

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktorė Diana Vilytė ketvirtadienį ramino į piketą atvykusius rusniškius, kad susisiekimui per potvynius užtikrinti reikalingos estakados statybos nebus nutrauktos.

Maždaug pusšimtis Šilutės rajone įsikūrusios Rusnės gyventojų buvo susirinkę į piketą prie tarnybos, tačiau po kelių minučių D. Vilytė pakvietė juos į Viešųjų pirkimų tarnybos salę.

Tarnyba praėjusią savaitę rekomendavo Lietuvos automobilių kelių direkcijai nutraukti kelio Šilutė – Rusnė estakados statybos sutartį dėl pažeidimų vykdant viešąjį pirkimą.

Tačiau trečiadienį VPT pranešė neketinanti bylinėtis teisme dėl sutarties pripažinimo negaliojančia, tačiau svarstanti galimybę prašyti teismo skirti direkcijai baudą už įstatymo pažeidimus.

D. Vilytė rusniškiams pripažino, kad šiandien „turbūt nė vienas teismas nenutrauktų sutarties“, nes statybos darbai yra beveik baigti.

„Estakadą turės rusniškiai, – teigė D. Vilytė, o šis jos pasisakymas buvo pasitiktas plojimais. – Ar ji bus gegužės mėnesį, kaip įsipareigota, ar kiek vėliau, bet turės“.

Nuramino ir stipriai. Tiek buvo belikę pastatyti, atrodo, visai nedaug, o paskui matom, kad rekomenduojama nutraukti statybas. Bet dabar, atrodo, viskas bus gerai.

Kelių direkcija sako sutarties nenutrauksianti, nes taip būtų sužlugdytas vietos gyventojams svarbus projektas.

Rusniškiai teigė, kad susitikimas su Viešųjų pirkimų tarnybos vadove juos nuramino.

„Nuramino ir stipriai. Tiek buvo belikę pastatyti, atrodo, visai nedaug, o paskui matom, kad rekomenduojama nutraukti statybas. Bet dabar, atrodo, viskas bus gerai“, – BNS sakė 60-metis pensininkas Justinas Tumosa.

Pasak J. Tumosos, rusniškiai pavargo būti „antrarūšiais“. Jis teigė besitikintis, kad pastačius estakadą atsigaus vietos verslas, galbūt pavyks pritraukti ir investicijų.

Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė tvirtino, kad estakada miesteliui yra gyvybiškai svarbi, nes per ją keliautų ir greitoji medicinos pagalba ar kitos tarnybos.

Ji sakė, jog bendruomenė išliks budri, kad estakados statybos būtų pabaigtos.

„Mes nesitrauksime atgal nė per žingsnį ir sieksime savo tikslo“, – kalbėjo seniūnė.

Atmeta priekaištus dėl politikavimo

D. Vilytė tvirtino, kad Kelių direkcija padarė klaidų dėl skubėjimo ir projektinio valdymo spragų, todėl tarnyba neatsisako ketinimo siekti baudos kelių direkcijai ir į teismą kreipsis artimiausiu metu.

Ji taip pat atmetė ministro pirmininko Saulius Skvernelio kritiką, jog VPT galėjo politikuoti.

„Nematyti pažeidimo, nefiksuoti mes negalime. Pažeidimai buvo“, – sakė VPT direktorė.

Anot tarnybos, Kelių direkcija tinkamai nepasirengusi konkursui pati „užprogramavo“ papildomų darbų pirkimus ir taip apribojo rangovų konkurenciją.

Dėl neaiškių konkurso sąlygų ir geologinių tyrimų stokos tiekėjai kreipėsi į direkciją dar iki pasiūlymų pateikimo, tačiau jos nebuvo keičiamos, geologiniai tyrinėjimai nebuvo atlikti ir rinkos dalyviai galėjo skirtingai interpretuoti pirkimo apimtį.

Beveik 9,5 mln. eurų vertės sutartis 2017-ųjų gruodį pasirašyta su „Kauno tiltų“ ir „TEC Infrastructure“ (buvusi Tiltų ekspertų centras) konsorciumu, o planuojama darbų vertė buvo 10 mln. eurų.

Iš penkių dalyvių keturių pasiūlymai buvo atmesti dėl per didelių kainų – nuo 15,4 mln. iki 23,1 mln. eurų – ir tik laimėtojo kaina neviršijo suplanuotos lėšų sumos.

Praėjus keliems mėnesiams po sutarties pasirašymo iš rangovų pradėti pirkti papildomi darbai, kurių vertė nuolat auga ir kokia bus galutinė – dar nežinoma. Tikėtina, kad ji gali siekti 17 mln. eurų.

„Jeigu būtų atlikti geologiniai tyrinėjimai, būtų atliktas projektavimas ir tada skelbtas konkursas rangos darbams, šiandien nebūtų nei klausimų, nei išvadų, nei jūsų vizito“, – sakė D. Vilytė.

„Be, na, iš klaidų mokomės ir, matyt, pasimokys perkančioji organizacija ir tokios svarbos ir tokios apimties projektus jie organizuos šiek tiek kitaip“, – pridūrė ji.

Premjeras S. Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad Viešųjų pirkimų tarnybos veiksmuose buvo „ir tam tikro politikavimo, ir politinio kvapo“.

D. Vilytė pareiškė norinti „nuimti tą emocinį, simbolinį krūvį, susijusį su objektu ir su rinkimais“.

„Politinės įtakos čia nėra ir jos negali būti. Signalai yra iš kito verslo, dalyvavusio tame pirkime“, – teigė ji.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas Remigijaus Lipkevičiaus teigia laukianti teismo su VPT, nes ten „galės apginti savo poziciją ir įrodyti savo veiksmų teisėtumą“.

„Lietuvos automobilių kelių direkcija savo veikloje griežtai vadovaujasi teisės aktais. Gyvename teisinėje valstybėje, kurioje ginčus sprendžia teismai“, – pranešime cituojamas R. Lipkevičius.

Įstatymas numato, kad už viešųjų pirkimų pažeidimus gali būti skirta iki 10 proc. sutarties vertės bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artūras Šveikauskas

Artūras Šveikauskas portretas
Panelei Vilytei reikėtų prie Rusnės pasimaudyti, galva praskalauti, gal nekamuotu ,,munduriškos" mintys apie baudų skyrimą rimtoms įmonės, kai prie VPT priledantys pralaimėję konkurentai iš kailio neriasi ,,stukalindami" dirbti mokančius žmones. Tegul pasižiūri kiek ir kokių triucikėlių yra užpurkę karbauskiukai, kurie yra grąžiai sutarę su VPT, tada tegul suokia apie skaidrumą. Mūsų valdininkėliai per ,,skaidrumą" tiek nusiskaidrino, kad tuoj visą verslą išvys iš tos policininkų valdomos šalelės.

kampas tas pats

kampas tas pats portretas
Pramušinėjo pelningą projektą su MG siejamas verslas, o Kelių direkcija,užsakovė, laimino šį falšsandorį. Žinojo, jog išaiškėjus suktybei, garsiai užtriūbys įkaite paimta Rusnė. Bet... parėks ir nustos, dar Premjeras sukčių chebrą užstos, ir 17mln eurų (50mln. litų) dalyboms liks.Verta iškentėti bet kokį puolimą. Ir čia- jokios politikos, tik kriminalrazborkės. Kas ką ir už kiek. Sistema nekinta.,

kitu kampu

kitu kampu portretas
Statybų stabdyti negalima, estakada turi būti užbaigta. Tai ir iš Vilniaus matosi. Tiek, kad Kelių direkcija ir verslininkai, pramušinėdami sau pelningą projektą, rusniškius paėmė įkaitais. Ne pirmas toks kartas. Žinoma, gerai, kad VPT neprarado sveiko proto ir pasirinko kompromisinį variantą.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių