Quantcast

Rusijos sankcijos darbo rinkos nesujaukė

Kol kas dėl Rusijos paskelbtų draudimų Klaipėdos darbo biržoje bedarbių nedaugėja. Uostamiesčio pervežimų, logistikos bei maisto produktų perdirbimo atstovai šiuo metu darbuotojų mažinti neplanuoja. Verslininkai jau dairosi ir į kitų šalių rinkas.

Kol kas dėl Rusijos paskelbtų draudimų Klaipėdos darbo biržoje bedarbių nedaugėja. Uostamiesčio pervežimų, logistikos bei maisto produktų perdirbimo atstovai šiuo metu darbuotojų mažinti neplanuoja. Verslininkai jau dairosi ir į kitų šalių rinkas.

Bedarbių nedaugėja

Rusijai paskelbus naująsias sankcijas, prognozuota, jog daliai verslininkų, kurie produkciją eksportuoja į šią šalį, ateis sunkūs laikai. Esą į viršų turėtų šoktelėti ir bedarbių skaičius.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos atstovai tikina, jog kol kas didesnių pokyčių nepastebima.

"Nedarbas šiek tiek auga, tačiau nežymiai. Lygiai taip pat, kaip ir kasmet baigiantis vasaros sezonui", – informavo Klaipėdos teritorinės darbo biržos direktorius Mindaugas Skritulskas.

Darbo birža jau vykdė apklausas, kuriose dalyvavo tų įmonių sričių verslininkai, kuriuos pirmiausia galėtų paliesti neseniai Rusijos paskelbti draudimai įvežti daugelį maisto produktų iš ES bei kitų šalių.

Apklausoje dalyvavę pervežimais, logistika ar maisto perdirbimu užsiimantys verslininkai teigė, jog didesnių nepatogumų nepajuto.

Atranda kitas rinkas

"Nemažai verslininkų labai nedaug prekių eksportavo į Rusiją. Kita dalis bando persiorientuoti į kitas rinkas", – teigė M.Skritulskas

Verslininkai jau dabar dairosi į Vakarų rinkas. Bendradarbiavimo kryptis siekia net Maroką, Libiją ar Makedoniją, Serbiją. Maisto perdirbėjai vis dažniau atranda Kinijos rinką.

Kai kurios krovos įmonės projektuoja ateities verslo planus net ir tuo atveju, jeigu įvesti draudimai sumažintų krūvį. Verslininkai neplanuoja mažinti darbuotojų ar darbo krūvio. Daugelis ketina samdiniams suteikti galimybę persikvalifikuoti ir išsaugoti darbo vietą.

"Džiugina, kad nemažai įmonių elgiasi socialiai atsakingai ir dabartinę situaciją vertina kaip laikiną bei bando išsaugoti darbuotojus", – pabrėžė pašnekovas.

Patirties jau turėjo

Pastebima, jog daugelis verslininkų neseniai paskelbtų sankcijų dramatiškai nevertina, nes panašios patirties ilgiau veiklą vystantys verslininkai jau turi.

Pašnekovo teigimu, prieš šešiolika metų Rusiją krėtusi ekonominė krizė uostamiesčio verslininkus palietė skaudžiau. Būtent tada klaipėdiečiai ir nusisuko nuo didžiosios kaimynės rinkos.

"Tuomet sąsajos buvo daug didesnės nei dabar. Galų gale verslininkai šiek tiek yra pamokyti tų sankcijų, kurios ir iki šiol jau buvo, todėl įmonės dabar lanksčiau perorientuoja savo veiklą", – konstatavo M.Skritulskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių