Quantcast

Rinkimuose uostamiestyje – nauji rekordai

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys rodo, kad kova dėl valdžios Klaipėdoje bus labai įtempta. Be politinių partijų, kurios savo ambicijų neatsisako, uostamiestyje į rinkimų kampaniją įsijungė dar ir 5 visuomeniniai rinkimų komitetai. Šių atskirų grupių susiformavimas byloja, jog geležinės vienybės neliko ne tik tarp politinių partijų narių, bet ir tarp tautinių bendruomenių atstovų.

Aplenkė tik sostinė

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) vakar iki darbo dienos pabaigos baigus registruoti rinkimų kampanijos dalyvius, ketinančius dalyvauti savivaldybių rinkimuose, paaiškėjo, jog bene didžiausias politinis chaosas veikiausiai laukia Klaipėdoje.

Tą buvo galima prognozuoti jau tada, kai dabartinis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas netapo Liberalų sąjūdžio kandidatu į merus, rusakalbių bendruomenė taip ir nesusitarė dėl vieningos pozicijos būsimuose savivaldos rinkimuose, o nemažai buvusių politikų, tarp jų ir politinės korupcijos byloje teisiamas Eligijus Masiulis, sumanė vėl siekti valdžios.

Taigi, be tradicinių partijų, Klaipėdoje tarybos mandatų sieks net 5 visuomeniniai rinkimų komitetai – "Mano Klaipėda", "Rusakalbė Klaipėda", "Titov ir teisingumas", "Už pokyčius Klaipėdoje" bei "Vytautas Grubliauskas ir komanda".

Daugiau komitetų įregistruota tik Vilniuje – 8, o, pavyzdžiui, Kaune – tik vienas, dabartinio mero Visvaldo Matijošaičio vadovaujamas "Vieningas Kaunas".

Iš visų visuomeninių komitetų Klaipėdoje gausiausia buvusio tarybos nario, neseniai atsistatydinusio Viačeslavo Titovo bendražygių armija.

Jo komiteto narių sąraše yra gerokai per 100 pavardžių. Kituose komitetuose – nuo 67 iki 77 narių.

Iš viso VRK 48 savivaldybėse įregistravo 93 visuomeninius rinkimų komitetus. Savivaldybių Lietuvoje yra 60.

Įregistruotų rinkimų komitetų narių skaičius siekia 6 453. Kas 16-asis jų – klaipėdietis.

Ir tai tik visuomeninių rinkimų komitetų duomenys, nes partijų skaičiai dar neskelbiami.

Išsivaikščiojo – kas sau

Kai Liberalų sąjūdžio kandidatu į merus Klaipėdoje tapo Seimo narys Simonas Gentvilas, dabartinis uostamiesčio vadovas V.Grubliauskas po ilgos tylos, maždaug prieš pusantro mėnesio paliko partiją ir nusprendė burti savo visuomeninį rinkimų komitetą.

Su dabartinio mero vėliava eis net 6 esami Klaipėdos miesto tarybos nariai – Arvydas Cesiulis, Vidmantas Plečkaitis, Artūras Razbadauskas, Aldona Staponkienė, Judita Simonavičiūtė ir Rimantas Taraškevičius.

Tarp "Vytautas Grubliauskas ir komanda" narių yra ir trys buvę žurnalistai: Dalia Grikšaitė, Linas Dalius Poška bei Virginija Spurytė. Taip pat komandoje – ir garsus advokatas Osvaldas Martinkus.

Visi jie kol kas įvardyti kaip visuomeninio rinkimų komiteto nariai ir steigėjai, bet dar ne kandidatai rinkimuose.

Liberalų sąjūdyje savo narystę suspendavęs, o vėliau ir visai iš partijos pasitraukęs kitas Klaipėdos miesto politikas Algirdas Grublys su bendraminčiais įsteigė komitetą "Už pokyčius Klaipėdoje".

Prie komiteto prisijungė Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas ir buvusi ilgametė savivaldybės Socialinių reikalų departamento vadovė bei politikė Audra Daujotienė.

Rinkimuose ambicijų turi ir dar vienas komitetas "Mano Klaipėda", kuriame tarp žinomų pavardžių buvęs miesto tarybos narys Kazys Paulikas, kartu su juo – žinomi pramogų verslo atstovai Gintaras ir Mindaugas Bendžiai.

Sprendžiant iš įvairių bendruomenių aktyvumo prieš rinkimų kampaniją, buvo spėjama, kad visuomeninių rinkimų komitetų galėjo būti dar daugiau.

Bendruomenėje – takoskyra

Skilo ne tik Liberalų sąjūdis, bet ir rusakalbių bendruomenės Klaipėdoje. Be Rusų aljanso uostamiestyje atsirado dar du visuomeniniai rinkimų komitetai, sukurti tautiniu pagrindu.

Vienas jų – "Rusakalbė Klaipėda", kurio steigėjos – dvi buvusios Klaipėdos tarybos narės – advokatė Svetlana Baracevičienė ir ilgus metus Klaipėdos autobusų parkui vadovavusi buvusi Lietuvos rusų sąjungos narė Jelizaveta Daugininkienė.

Tarp šio komiteto steigėjų esą yra ir dabartinė kontroversiškai vertinamo tarybos nario V.Titovo advokatė Natalija Fočenkova, anksčiau politikoje nedalyvavusi, taip pat, dienraščio žiniomis, mažiausiai trys Rusijos Federacijos piliečiai.

Anot steigėjų, "Rusakalbė Klaipėda" jungs ne tik rusų tautybės žmones, bet visus tuos, kuriems yra artima rusų kalba.

Komiteto "Rusakalbė Klaipėda" lyderės neslėpė, jog joms su tarybos nariu V.Titovu – ne pakeliui.

Vietoj partijos – komitetas

Apie įsteigtą visuomeninį rinkimų komitetą V.Titovas (kuris kandidatuos ir į merus) paskelbė vienas pirmųjų Klaipėdoje.

Komiteto, kurio koordinatorė yra jo sutuoktinė Tatjana, pagrindą sudaro keliolika Lietuvos rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus partijos narių, taip pat bent vienas Rusijos Federacijos pilietis.

Beje, V.Titovas yra vienintelis šios partijos narys, per praeitus rinkimus miesto taryboje laimėjęs mandatą.

Pasiteiravus, kas partijai atstovaus Klaipėdoje, jei pats skyriaus pirmininkas įsteigė visuomeninį komitetą ir dar išsivedė dalį partijos narių į naują politinį darinį, V.Titovas dienraščiui patvirtino, kad Lietuvos rusų sąjunga šįkart būsimuose rinkimuose Klaipėdoje nedalyvaus.

Akivaizdu, kad per pastaruosius 20 metų dar nėra buvę tokios Klaipėdos bendruomenių diferenciacijos.

Rusakalbius būsimuose rinkimuose vienys net trys politinės jėgos – du komitetai ir politinė partija Rusų aljansas, kurie šiuo metu turi net 4 mandatus.

Ekspolitiko siurprizas

Praeitą savaitę sumaištį politinėje arenoje sukėlė ir buvusio liberalų lyderio E.Masiulio, teisiamo politinės korupcijos byloje, žinutė, paskleista jo socialinio tinklo paskyroje.

Buvęs politikas pareiškė ne tik grįžtąs namo į Klaipėdą, bet ir ketinąs grįžti į politiką. Maža to, sieks Klaipėdos mero posto.

"Grįžtu ne vienas. Su savo žiniomis, idėjomis, energija ir patirtimi. Parsivežu ir savo gyvenimo kuprą. Ji sunki ir slegianti, bet daug ko pamokanti ir leidžianti labiau suvokti pasaulį. Net ir su ja, esu tikras, tvirtas ir nepalaužiamas. Mano gyvybė yra tiesa. Mano vaistai yra žinojimas, kaip viskas buvo. Ir tegul rūpinasi vaistais tie, kuriems žūtbūt tą tiesą reikia iškreipti. Nepasiduosiu, nes esu teisus", – rašė E.Masiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kaip bijot tikrinimu,jeigu svarus ko bijot iskart matosi kokie cia gudruciai raso ,o patikrinimas bus tavarisci

Ramus

Ramus portretas
Labiausiai nemirtingas yra Masiulis.....

Tarakonų lektynės

Tarakonų lektynės  portretas
Keičiasi lietuvių tautosaka: anksčiau buvusi patarlė "motiną parduotų", nebeaktuali. Komitetų ideologai mamas tempia į savivaldą. Į rinkimus velka vaikus, marčias, uošves, anytas , sutuoktinius. Amžiaus cenzas čia negalioja... "Kartą paragavęs, negali sustot"... Nei Čepuks, nei Aldutė Staponkiene nesijaučia senjorais su stažu. O Masiulis įeis į istoriją." Kyšis, kaulės akys - ne, kliūtis. Aš Jūsų Eligijus- miesto gerovės vedlys"... Laukime tik Masiuliuko bendraminčių sąrašo. O gali jis bus slaptas? Klaipėda muša rekordus ir komitetais, ir giminėmis, besiveržiančiais prie lovio. Amen.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių