Quantcast

Ragina gyventojus skųsti pažeidėjus

Gyventojų kiemuose vis dar tvyro chaosas – mieste yra net 130 komplikuotų vietų, kuriose itin trūksta švaros. Neužtikrinama tvarka kelia rūpestį ir Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovams, kurie žada didesnę kontrolę pažeidėjams.

"Užsiima anarchija"

Taikos prospekto 52-ame daugiabučiame name gyvenanti klaipėdietė Aldona jau nebežino ko griebtis, kad išėjus į kiemą netektų mindžioti šiukšlių.

Pavasarį ši problema tiesiog rėžia akį.

"Pro mūsų kiemą veda takas, šalia yra Jūrininkų sveikatos priežiūros centras, į šią gydymo įstaigą nuolat eina žmonės. Stovi septyni konteineriai, o aplink juos – daugybė šiukšlių. Jas, aišku, išveža, bet dalį išnešioja vėjas, praeiviai meta maišus su šiukšlėmis už tvoros, ir niekas nesutvarko. Juk ne iš dangaus tos šiukšlės nukrenta, patys gyventojai užsiima anarchija", – liejo tulžį Aldona.

Tokie skundai šiomis dienomis į Klaipėdos miesto savivaldybę plaukia kone kasdien. Klaipėdiečiai ypač nepatenkinti kai kurių daugiabučių administratorių ir bendrijų darbu ir dažniausiai piktinasi nevalomais kiemais, purvynais bei neišvežtais pernykščiais lapais.

Pirmininkams nerūpi?

Skunduose dažniausiai teigiama, kad gyventojų priekaištus daugiabučių administratoriai ar bendrijos ignoruoja.

"Jau kelerius metus daugiabučių gyvenamųjų namų kiemų priežiūra užsiima ne savivaldybė, o konkretūs teritorijų tvarkytojai – butų, namų bei teritorijų savininkai, bendrojo naudojimo objektų administratoriai ar įsteigtos bendrijos. Būtent jie ir privalo pirmieji pasirūpinti teritorijų tvarkymu. Įmonei, prižiūrinčiai konkrečią teritoriją, yra mokamas atlygis, tad visų pirma gyventojai  turėtų kreiptis į ją. Kviečiame klaipėdiečius kuo aktyviau dalyvauti sprendžiant tvarkos palaikymo klausimus, o mes pasirengę padėti jiems tai padaryti", – kalbėjo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis pasakojo, kad pastaruoju metu reidai yra dažnesni ir vyksta kone kasdien.

Maždaug trys ketvirtadaliai miesto teritorijos turėtų būti tvarkoma intensyviau.

Esą daugiausia rūpesčių kontrolieriai turi su bendrijomis.

"Sunku pagauti bendrijos pirmininką, kuris nelabai atsakingai žiūri į savo pareigas. Nors mokami pinigai, rezultato nėra. Todėl natūralu, kad gyventojai piktinasi", – aiškino M.Poimanskis.

Baudos – iki 600 eurų

Jis priminė, kad Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse nurodyta, jog teritorijos turi būti tvarkomos ir valomos ne mažiau kaip tris kartus per savaitę.

"Tai reiškia, kad galima ir dažniau. Kadangi gauname tiek daug skundų dėl netinkamos priežiūros, intensyvinsime reidus po daugiabučių namų kiemus. Nustatę pažeidimų, iš pradžių su atsakingais asmenimis pasikalbėsime. Mat tikslas nėra bausti, o ieškoti kuo greitesnio sprendimo situacijai ištaisyti. Žinoma, jei pirminis pokalbis nepadės, teks imtis griežtesnių priemonių – baudų. Jos siekia iki 600 eurų", – pabrėžė M.Poimanskis.

Kol kas bausti žmonių neskubama. Pirmą kartą sučiuptam pažeidėjui grėstų tik įspėjimas.

"Bauda šiukšlės nepakelia ir teritorijos neišvalo. Per savaitę išvažinėjome visą miestą ir suradome apie 130 vietų, kurios dar reikalauja tvarkos. Negalime išskirti konkretaus rajono. Kur gyventojai, ten ir šiukšlės", – sakė M.Poimanskis.

Tenka vaikščioti ratais

Primenama, kad savų teritorijų priežiūra turi rūpintis ne tik daugiabučio gyvenamojo namo gyventojai, bet ir įvairios institucijos, įstaigos, verslo subjektai.

Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai tikrins ir šias vietas. Už viešųjų erdvių tvarkymą atsakingi Klaipėdos savivaldybės administracijos konkurso būdu samdomi rangovai. Jiems už netinkamą darbą taip pat gali būti skiriamos sankcijos.

Susidūrus su tiesiogiai atsakingų asmenų abejingumu klaipėdiečiai kviečiami kreiptis į Viešosios tvarkos skyrių.

"Mes netgi labiau kviestume rašyti elektroniniu paštu. Taip žmogus gali pridėti netvarkomos teritorijos nuotraukų, tiksliai užrašyti kontaktus ir kitą, jo manymu, svarbią papildomą informaciją. Tuomet mūsų darbuotojai gali operatyviau patikrinti gautą informaciją. Mat būna, kad telefonu žmogus pasako netikslų adresą, o į vietą nuvykę specialistai vaikšto ratais, ieško, apie kokią konkrečią teritoriją buvo kalbėta", – darbo niuansais dalijosi M.Poimanskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bendrijos pirmininkė

Bendrijos pirmininkė portretas
Gerb. Mariničiau, norėčiau žinoti, kas ir kada moka atlygį bendrijoms už tvarkymąsį savo teritorijoje, mes jau nuo preitų metų nieko ngaunam nors ir šienaujam,ir sniegą nusikasam,ir lapus nusigriebiam patys.BŪTŲ MALONU GAUTI ATSAKYMĄ SPAUDOJE.

Tikrai

Tikrai portretas
Pritariu, kad gali ir taip būti,o kamerų bijoti galėtų tik tie, kurie negražiai elgiasi.Dabar visur kameros mus lydi ir nieko tragiško, tik labiau drausmina.

būtų labai gerai , jei

būtų labai gerai , jei  portretas
tvora apsaugotų . Nevalos, pamatę tvorą ir vartus su užraktais , dės prie tvoros . Garantuoju , nes žinau kaip vyksta su pavyzdžiais , o valytojai turi papildomo darbo dar ir atliekas į konteinerius sumesti . Kamera manau būtų geriausias dalykas , pagaus keletą gudručių , bijos kitą kartą palikinėti .
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių