Quantcast

Pusiaužiemis žada šilumą

Sausio 25 dieną, kuri žymi pusiaužiemį, senoliai spėdavo orus ir prognozuodavo, kada ateis pavasaris.

Buvo tikima, kad būtent šią dieną barsukas po ilgo žiemos miego pirmą kartą išlenda iš olos. O nuo to, kaip jis pasielgs, esą priklausydavo, kokiais orais pasižymės likusi žiemos dalis.

Jei sausio 25-oji pasitaikydavo itin saulėta, buvo teigiama, kad barsukas, išsigandęs savo šešėlio, atbulas trauksis į olą ir vėl įmigs. Tai reiškia, kad likusi žiemos dalis bus šalta ir ilga. Jei diena pasitaiko apsiniaukusi, vadinasi, pavasaris ne už kalnų.

Pajūryje Barsuko dieną saulės spindulių nebuvo matyti. Tačiau ar likusi žiemos dalis bus šilta ir trumpa, mėgino prognozuoti specialistai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologė Audronė Galvonaitė prognozavo, kad sausis ir vasaris iš tiesų gali būti maloniai šilti.

„Likusi žiemos dalis turėtų būti šilta, bent amerikiečiai taip sako. Jie kol kas nekeičia savo šiltos prognozės vasariui“, – prognozavo klimatologė A.Galvonaitė.

JAV specialistai iki vasario 19-osios prognozuoja nežymų temperatūros šokinėjimą apie 0 laipsnių.

„Vieną dieną – keli laipsniai šalčio, o kitą – jau nulinė temperatūra ar keli laipsniai šilumos. Tai yra šilta“, – tikino klimatologė.

Tiesa, vasaris turėtų būti šiek tiek malonesnis nei sausis, nes dažniau švies saulutė. Rusijos sinoptikai prognozuoja šiltą ir kovą.

„Aš – ne barsukas, nežinau, kada pavasaris ateis“, – juokavo A.Galvonaitė.

Klimatologė tikino, kad pirmas sausio dešimtadienis buvo 3,3 laipsnio šiltesnis nei įprasta. O antras sausio dešimtadienis buvo net 7 laipsniais šiltesnis.

Senoliai orus stebėdavo visą sausio 25-ąją. Buvo tikima, kad dienos priešpiečio oras atitinka pirmą žiemos pusę, o popietis – antrąją.

Dar ši diena buvo vadinama Kirmėline. Buvo tikima, kad tai gamtos virsmo diena. Nuo pusiaužiemio avilyje imdavo judėti bitės. Šeimininkai turėdavo apeiti ūkį, pabelsti į avilius, papurtyti obelis, kad vaisių būtų.

Palangiškiai žemaičiai vengė tądien iš miško malkų vežtis, kad kartu neparsivežtų kirminų, vabzdžių vikšrų, kurie paskui visus metus esą nuo lubų į dubenį krisią. Tą dieną ir vilnų neverpė, jų nekaršdavo, kad vasarą kandys drabužių nesuėstų.

Varėniškiai dzūkai sausio 25-ąją bulvių nevalgydavo, kad jos vasarą nekirmytų.

Priekuliškiai Šv. Pauliaus dieną vengė bet ką kirviu dirbti, gręžti, sukti, vis bijodamiesi kandžių.


Šiame straipsnyje: pusiaužiemisbarsukasoraižiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių