Quantcast

Prie sienos su Rusija – kliūtys

Šį savaitgalį planų Kaliningrado srityje turėjusiems lietuviams teko sukti automobilius nuo sienos namo link, – rusai nepraleidžia automobilių su lietuviškais numeriais.

Šį savaitgalį planų Kaliningrado srityje turėjusiems lietuviams teko sukti automobilius nuo sienos namo link, – rusai nepraleidžia automobilių su lietuviškais numeriais.

Lietuvių neįsileidžia

Lietuvos pasieniečiai, stebėdami situaciją, gali konstatuoti, kad per tam tikrą laiką rusai per sieną praleidžia 10 automobilių su Rusijos valstybiniais numeriais ir tik vieną Lietuvoje registruotą mašiną.

"Eilių nesusidarė, nes žmonės susipažinę su situacija ir tiesiog nevažiuoja. Tie, kurie nusprendė važiuoti, stovi prie sienos valandų valandas. Turi laukti ir tie, kuriems reikia sugrįžti", – situaciją komentavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

Iš Kaliningrado srities grįžtantys vairuotojai Lietuvos pasieniečiams pasakoja apie valandų valandas trunkančias patikrinimo procedūras. Šalies kaimynės atstovai tokį savo darbą teisina problemomis dėl naujos stringančios muitininkų informacinės sistemos.

"Tačiau jokio oficialaus paaiškinimo, kas vyksta, mes neturime. Tokia versija pateikta telefonu susisiekus su Rusijos pusės pasieniečiais", – tikino G.Mišutis.

Pirmieji pokyčiai prie valstybės sienos užfiksuoti penktadienio vakarą. Apie 23 val. staiga rusai ėmė nebepraleisti lietuviškais numeriais pažymėtų automobilių.

Eilėje – 10 valandų

Tokia pat situacija išliko ir visą savaitgalį. Kybartų kontrolės punkte per pusę paros iki sekmadienio 8 val. į Kaliningrado sritį teįvažiavo 5 automobiliai su lietuviškais numeriais, o anksčiau per valandą čia įvažiuodavo ir iki 20 mašinų.

"Šiuo metu mašinų su Rusijos numeriais per Kybartus išvyksta bene 10 kartų daugiau nei su Lietuvos. Dauguma į Kybartų punktą atvykusių lietuvių, palaukę 3–4 valandas, apsisuka ir grįžta namo", – tikino G.Mišutis.

Nidos punkte, kaip ir kituose, pasieniečiai įspėja visus vairuotojus apie laukiančias kliūtis, todėl dauguma jų atsisako planų važiuoti į Kaliningrado sritį.

Kai kurie per Nidos punktą šeštadienio vakarą ar sekmadienio naktį vykę vairuotojai Rybačio punkte sužinojo, kad šios šalies pareigūnai jų automobilių patikrą pradės tik sekmadienį 15 val. Šie keliautojai grįžo atgal.

Iš Rusijos parvažiuojančių automobilių su lietuviškais numeriais vairuotojai Lietuvos pasieniečiams pasakojo, kad kaimyninėje šalyje buvo tikrinami ir laukė 10 valandų.
Per minėtus punktus pastarąją parą beveik nevyko vilkikai su lietuviškais numeriais. Dauguma sunkiasvorių mašinų važiuoja su Kaliningrado numeriais, o jų vairuotojams gaišti netenka.

Situacija kartojasi

Lietuvos pasieniečiams kolegos Kaliningrado srityje ir toliau nurodo tą pačią tokios situacijos priežastį – esą yra problemų muitinės kompiuterinėse sistemose, diegiamos naujos programos, pareigūnai mokosi jomis dirbti.

"Pernai rugpjūčio pabaigoje buvo analogiška situacija. Be jokio įspėjimo staiga Rusijos pusėje užstrigo lietuviškų automobilių patikra. Pirmiausia tai lietė lengvuosius automobilius, vėliau ir vilkikus. Tai truko dvi savaites. Tuo metu pasiaiškinimai buvo labai panašūs, esą stringa muitinės sistema", – prisiminė G.Mišutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sonia

sonia portretas
http://files8.adme.ru/files/news/part_77/776760/9252060-R3L8T8D-650-0_ee480_1f67e15c_orig.jpg
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių